Kooptips voor het kiezen van een vrijstaande oven
Je favoriete gerechten bereid je het liefst met een apparaat dat bij jouw keukenwensen past. Het afbakken van heerlijke croissants op zondagochtend vereist alleen andere specificaties dan het bereiden van culinaire hoogstandjes. Wil je een vrijstaande oven, maar weet je niet waar je op moet letten bij de aanschaf? Ontdek de belangrijkste aandachtspunten voor vrijstaande ovens zodat je binnen de kortste keren klaar bent voor de eerste baksessie!
Zorg voor voldoende ruimte voor de oven
Wanneer je een vrijstaande oven gaat kopen, is het belangrijk dat je een oven kiest die bij jou en de keuken past. Losstaande ovens bestaan in allerlei formaten. Breng als eerste in kaart hoeveel ruimte je in de keuken hebt en wat er in de oven moet passen. De standaardmaat voor een (vrijstaande) oven is 60 cm breed bij 60 cm hoog en heeft een inhoud van ongeveer 60 liter. Dit is voldoende ruimte om een grote ovenschaal, taart of flink stuk vlees in te bereiden. Heb je een kleine keuken? Dan is een compacte oven wellicht een betere keuze. Dit smallere model is ongeveer 50 cm en biedt genoeg ruimte voor afbakbroodjes, een kleinere ovenschaal en vaak zelfs voor een pizza. Houd je van kokkerellen voor een groot gezelschap en heb je meer dan genoeg ruimte in de keuken? Ga dan voor een vrijstaande oven van minimaal 90 centimeter breed.
Een vrijstaande oven met of zonder kookplaat
Er bestaan allerlei soorten losse ovens voor in de keuken. Heb je al een fornuis en is een vrijstaande oven zonder kookplaat voldoende? Of ga je liever voor een exemplaar met fornuis? Als een oven zonder kookplaat voldoende is, kom je automatisch uit bij een mini-oven. Mét kookplaat kom je uit bij een fornuis: een handig 2-in-1 keukenapparaat waar verschillende soorten van zijn.
- Kies je voor gas, ga je keramisch koken of op inductie?
Fornuizen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Aangesloten op het gas en op een standaard stopcontact zijn de zogenaamde gasfornuizen. Fornuizen met een keramisch of inductie kookgedeelte worden alleen aangesloten op de elektriciteit. Om dit te kunnen doen, neem je de aansluitwaarde als uitgangspunt om te kijken of dit op het gewone stopcontact kan. Als er een zwaardere elektrische aansluiting nodig is – en misschien zelfs wel krachtstroom – dan moet je daar met een elektricien voorbereidingen voor treffen en eventueel de groepenkast vervangen of uitbreiden. Er zijn fornuizen met inductiekookplaten die met een slimme aanpassing op 1 fase zijn aan te sluiten, maar over het algemeen vraagt een inductiekookplaat zoveel stroom dat een 3 fase groepenkast noodzakelijk is.
- Wat is het verschil tussen een elektrische en inductiekookplaat?
Het verschil tussen een inductiekookplaat en een elektrische of keramische kookplaat is het verwarmingselement dat de kookplaat verwarmt. Inductiefornuizen reageren snel en geven alleen warmte af wanneer de pan erop staat. De kookplaat zelf wordt niet heet, terwijl dit bij elektrische en keramische kookplaten wel zo is.
Is je keuze gevallen op een vrijstaande oven met inductiekookplaat? Controleer dan of je dezelfde pannenset kunt gebruiken. Pannen van aluminium, teflon, koper of glas werken niet op deze plaat. Belangrijk is dat de pannen een magnetische bodem hebben. Herkent de spoel in de inductiekookplaat geen magnetiseerbaar staal, dan wordt hij ook niet warm. Ontdek meer over het overstappen van gas naar inductie.
Een vrijstaande oven in een kast plaatsen
Je kunt een vrijstaande oven zonder kookplaat los in de keuken neerzetten, maar het is ook mogelijk om ’m in een kast te plaatsen. Zo is de losstaande oven mooi in de keuken weggewerkt en heb je de mogelijkheid om de oven te verplaatsen. Zet je de vrijstaande oven in een kast? Een elektrische mini-oven of combimagnetron is hiervoor het meest geschikt. Zorg er wel voor dat de oven genoeg ruimte heeft om de warmte kwijt te kunnen. Houd rekening met 5 tot 10 cm ventilatieruimte aan zowel de achterzijde als de zijkanten. Wil je een grote oven veilig in een kast plaatsen? Kies dan liever voor een inbouwoven. Zo’n model wordt niet meer heet aan de buitenzijde. De wanden zijn dubbel uitgevoerd en daartussen wordt geventileerd.
Verschillen tussen (vrijstaande) heteluchtovens en elektrische ovens
Zowel een vrijstaande heteluchtoven als een elektrische oven werkt op elektriciteit. Alleen de aanschafprijs van een elektrische oven ligt een stuk lager. Bij heteluchtovens zijn ventilatoren ingebouwd om de hitte regelmatig door de ovenruimte te verdelen. Hierdoor wordt het mogelijk om op meerdere bakniveaus te bakken met een gelijkmatig bakresultaat. Meerdere ovenschotels of taartlagen in één keer bijvoorbeeld, of een lading koekjes waarvan ieder exemplaar precies even gaar en knapperig is. In de winkel spot je die ventilator door de ovendeur open te trekken en even naar binnen te kijken. In een webwinkel zoom je het beste in op de productfoto en kijken of je een icoontje met ventilator ziet om er zeker van te zijn dat je met een heteluchtoven te maken hebt. Bij de goedkopere (vrijstaande) elektrische oven komt de warmte van panelen aan de onder- en bovenkant van de oven. De warmte wordt in dit type oven meestal iets minder gelijkmatig verdeeld, maar taarten bakken en braadstukken klaarmaken gaat prima.
Verschillende functionaliteiten van de oven
Hoe je de oven gaat gebruiken, is belangrijk voor de keuze van het aantal bereidingssystemen. Een simpele uitvoering heeft boven-, en onderwarmte: perfect voor het bakken van ovenschotels, cakes en taarten. Luchtige baksels lukken goed als je het bakrooster in de oven schuift in plaats van de bakplaat. Zo kan de warmte er rondom goed bij en wordt het biscuitbeslag de stevige basis voor een verjaardagstaart om je vingers bij af te likken. Wie een grill bakoven met draaispit kiest, scoort punten op etentjes van vleesliefhebbers. Met een motortje laat je een kip in het midden van de oven draaien. Het resultaat is een rotisserie-kwaliteit gebraden kip die zo ook nog eens een lekker knapperige korst krijgt. Ben je benieuwd wat je allemaal met een oven kunt? Ontdek wat alle tekens op de oven betekenen.
Moois voor in de keuken…
Bron: beeld: Unsplash | fotografie Sosey Interiors