WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Koken, eten en leven in de keuken: het kookeiland met eettafel

De keuken neemt een steeds prominentere plek in. Gezellige diners met het gezin, borrelen met vrienden of een spelletje aan de bar: het kan allemaal aan een kookeiland met eettafel. Wat zijn de (opstellings)mogelijkheden?

kookeiland met tafel
Groene lamp aan muur Valerie Objects. Tegels Bejmat Gris rose Marokkaanse tegels via Design Tegels. Schemerlamp en kunst HKliving. Kandelaar Hema. Kan Hay. Plantenpot Serax. Muziekbox Marshall. Servies mix van onder andere Home Chef en 70’s ceramics van HKliving. Krukken Nerd van Muuto. Keuken Unit van Cesar Kitchens. Kleed vintage berber. Aluminium pui in kleur Varen Groen. Lamp plafond onbekend.

Kookeiland met eettafel

Nu de keukens in huis steeds groter worden en we meer gaan ‘leven’ in de keuken, zie je deze variant van het kookeiland steeds vaker: het kookeiland met eettafel. Terwijl je partner een overheerlijke curry of stamppot aan het bereiden is, pak jij een wijntje uit de koelkast en gaat er gezellig bijzitten. Op die manier wordt je keuken een echte leefkeuken en spendeer je er veel tijd. Voor een kookeiland met zitgedeelte – een eettafel of bar – zijn verschillende opstellingen mogelijk.

Voor- en nadelen van een kookeiland met eettafel

Natuurlijk is een kookeiland met eettafel niet voor iedereen en voor elke ruimte de beste oplossing. Daarom de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

  • Je hebt veel werkruimte en kunt met meerdere mensen tegelijk in de keuken werken
  • Je hebt veel bergruimte
  • Het is gezellig: jij kookt, de ander zit aan de keukentafel of bar
  • Het brengt instant sfeer en luxe
  • Een open keuken verbindt de woonkamer en keuken met elkaar.

Nadelen

  • Je gebruikt (veel) meer meters dan bij bijvoorbeeld een hoekkeuken
  • Een kookeiland is meestal open waardoor de rommel in het zicht ligt
  • Voor een spoelgedeelte en fornuis in het eiland moeten er leidingen onder de vloer worden aangelegd, dit brengt gedoe en kosten met zich mee.
  • De eettafel of het eetgedeelte is vaker niet dan wel geschikt voor grotere gezelschappen. Er staat daarom meestal nog ergens anders in huis een losse eettafel.

Mooimakers voor het kookeiland

Opstellingen kookeiland met eettafel

Afhankelijk van de ruimte is de ene opstelling meer geschikt voor jouw interieur dan de ander. We zetten wat mogelijkheden voor je op een rij.

Kookeiland met verlengde eettafel

Wil je niet aan het eiland zelf zitten, maar een echte, comfortabele eettafel aan je kookeiland? Ga dan voor een eiland met verlengde eettafel. Het blad van het eiland wordt hierbij ‘doorgetrokken’, zodat je een eettafel aan het kookeiland vast krijgt. Het voordeel is dat er genoeg (been)ruimte is voor een heel gezelschap en je er met z’n allen kunt dineren. Maar… deze ruimte moet je wél hebben. Daarnaast kun je de eettafel niet even vervangen of van een ander kleurtje voorzien; hij is helemaal geïntegreerd met het kookeiland en de rest van de keuken.

LEES OOK
5 alternatieven voor een kookeiland

Kookeiland met bar of tafel geïntegreerd tegenover fornuis

Wat je vaak ziet bij een kookeiland is dat er aan de ene kant van het eiland een wasbak en/of fornuis geplaatst is met daartegenover ruimte voor een aantal stoelen of barkrukken. Het ziet er fantastisch luxe uit, maar let op: in de praktijk is dit vaak niet voldoende als echte eettafel. Het nadeel is namelijk dat je alleen naast elkaar kunt zitten en niet tegenover elkaar. Naast het aantal zitplekken is ook de beenruimte vrij beperkt. Vaak zie je daarom dat deze zitplekken vooral als hang- en chillplek fungeren van degene die niet kookt en staat er elders in huis nog een grote eettafel waar je met het hele gezin of vrienden eet.

Kookeiland met eettafel kruislinks over eiland

Visueel is het erg mooi om een kookeiland te hebben waarbij de eettafel eigenlijk kruislings over het eiland wordt geplaatst. Zo creëer je een aparte hoek én maak je duidelijk onderscheid tussen koken en tafelen.

TIP: gebruik voor deze tafel een ander materiaal en/of andere kleur dan voor het kookeiland voor een mooi contrasterend effect.

“Met een eettafel kruislings over eiland creëer je een

aparte hoek”

kookeiland keuken
Flexa Creations muurverf Urban Taupe en Binti Orient (flexa.nl). Eettafel Androgyne van Menu € 3000,- (eijerkamp.nl). Maatwerk raambekleding prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Planten, takken en droogbloemen prijs op aanvraag (plantje.nl). Houten kast € 1799,- (nordal.eu). Eetkamerstoelen Brawny van d-Bodhi per stuk € 379,-, kruk Caterpillar van d-Bodhi € 199,- vloerkleed Corbin Beige van Brinker € 1269,-, op tafel ronde schaal van Lightmakers € 37,99 (eijerkamp.nl). Hanglamp May Natural € 1275,- (ayilluminate.com). Houten dienblad € 36,95, witte hoge vaas met ribbel € 85,- (nordal.eu). Witte vaas ernaast Tamegroute Natural Vase Gola € 129,- (householdhardware.nl). Kopjes, borden, mokken en kommen vanaf € 6,80 (vtwonen.nl). Groen linnen servet € 9,99 (hm.com). Roze tafelkleed over stoel van Urban Nature Culture € 41,95 (eijerkamp.nl). Groene waterglazen € 8,75, groene kan met oor € 29,50, bruine kleine vaas Minimal Vases Terra Set € 8,75 (householdhardware.nl). Manden aan de wand Vintage Tonga Basket groot € 139,-, vintage Makenge Basket middel € 125,-, vintage Tonga Basket middel € 125,- (o-live.nl). Tafelloper van vtwonen € 34,95 (vtwonen.nl). Op kast grote, groene vaas prijs op aanvraag, bruine vaas Sphere Vase van 101 Copenhagen € 59,- plantenpot Sekki van Ferm Living in twee maten € 39,- en € 55,- (eijerkamp.nl). Overig privébezit.

LEES OOK
Een kookeiland volgens de laatste trends

Kookeiland met creatieve eettafel

Heb je een kookeiland maar ben je beperkt qua ruimte? Ga daar dan creatief mee om en plaats een tafelblad – liefst in contrasterende kleur ten opzichte van het eiland – verspringend op het aanrecht. Het blad steekt dus deels uit en is deels op het eiland zelf geplaatst. Hier plaats je dan een aantal barkrukken onder. Zo heb je een klein eet- en hanggedeelte dat relatief weinig plek inneemt. Bovendien ziet het er speels uit!

Wat kost een kookeiland met eettafel?

Genoeg ruimte is misschien een ding, maar een kookeiland met tafel vraagt ook om voldoende budget. Verbouw je de keuken en plaats je een kookeiland? Dan moeten de leidingen voor de afvoer, elektra en het gas en water worden verlegd. Een aardige klus bij de meeste betonnen en houten vloeren. Met name de voorbereidingen, maar ook bijvoorbeeld alternatieve manieren van afzuigen, zorgen ervoor dat je minstens € 8.000,- kwijt bent voor een kookeiland met tafel of bar.

Barkrukkeninspiratie voor je kookeiland…

nog meer: keuken inspiratie