WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klassiek & chic: alles wat je moet weten over het terrazzo keukenblad

Ze komen je vast bekend voor: die ‘gespikkelde’, klassieke keukenbladen. Dit zijn terrazzo keukenbladen, ook wel granito keukenbladen genoemd. Uit wat voor materiaal bestaat het, wat zijn de voor- en nadelen en wat is het kostenplaatje?

terrazzo aanrecht keuken

Wat is een terrazzo keukenblad?

Een terrazzo keukenblad wordt handgemaakt van een mix van marmer- en granietkorrels, gebonden door cement. Stukjes glas en kleurpigmenten worden toegevoegd om de gewenste kleur en structuur te krijgen. Om de toplaag van het blad te beschermen wordt deze met maar liefst 4 tot 6 verschillende lagen bescherming geïmpregneerd. Terrazzo wordt ook wel granito genoemd en komt oorspronkelijk uit Italië. Wist je dat terrazzo vroeger in Italië werd gebruikt om de terrassen rondom de huizen aan te leggen? Terrazzo betekent dan ook – juist – terras. Tegenwoordig wordt dit materiaal vooral gebruikt voor keukenbladen, monumenten en vloeren.

LEES OOK
Het keukenblad vervangen? Dan is dit handig om te weten

Voordelen terrazzo aanrechtblad

Aan een keukenblad van terrazzo zitten veel voordelen. Komen ze:

  • Je keuken krijgt een levendige en unieke uitstraling door het ‘gespikkelde’ patroon. Het breekt de strakke, effen keuken.
  • Terrazzo is een sterk materiaal en krasvast.
  • Terrazzo oogt massief, maar is eigenlijk relatief licht. Keukenkastjes kunnen dit gewicht dan ook prima aan.
  • Nog een fijn pluspunt: heb je je zware blender op het werkblad laten vallen? Terrazzo kan gerepareerd worden!
  • Het is een duurzaam product vanwege de lange levensduur. Daarnaast worden er restjes marmer en graniet gebruikt voor het werkblad. Hartstikke planet proof dus.

Nadelen terrazzo aanrechtblad

Naast de vele voordelen zitten er ook heus enkele nadelen aan een terrazzo aanrechtblad. Namelijk:

  • Een aanrechtblad van terrazzo is relatief duur. Het is een mooi materiaal van onder meer natuursteen, en deze materialen behoren nu eenmaal niet tot de goedkoopste.
  • Het materiaal is redelijk hittebestendig. De hitte kan namelijk de beschermlaag van je keukenblad aantasten en kunnen er verkleuringen en beschadigingen ontstaan. Uit voorzorg gebruik je daarom beter onderzetters.
  • Granito of terrazzo kan niet goed tegen waterafstotende middelen, bleek of oplosmiddelen. Dit kan de natuurlijke glans aantasten. Laat ook vocht niet te lang op het keukenblad liggen: dit kan het blad beschadigen.

LEES OOK
Een werkblad voor de keuken kiezen: deze opties zijn er

Terrazzoblad zelf samenstellen

Het mooie van terrazzo is dat elk blad uniek is, omdat de bladen met de hand worden vervaardigd. Terrazzo keukenbladen zijn er in diverse kleuren, materialen en samenstellingen. Om het ‘terrazzo-effect’ nog meer tot zijn recht te laten komen ga je voor neutrale tinten zoals wit of beige. Liever lekker kleurrijk? Ga dan voor licht en donker gesteente. Kortom: een terrazzo keukenblad is geheel naar eigen wens samen te stellen.

Fake it ’till u make it: terrazzo look aanrechtblad

Naast terrazzo aanrechtbladen kun je ook kiezen uit een aanrechtblad met terrazzo look. Hierbij is het keukenblad gemaakt van een ander materiaal, bijvoorbeeld kunststof of composiet, maar beschikt het blad over een toplaag met terrazzo structuur. Voordeel: een terrazzo look aanrechtblad is een stuk goedkoper dan een echt terrazzo werkblad.

Het Finse bedrijf Durat maakt aanrechtbladen met de looks van terrazzo, maar zonder de lasten. Durat Palace is een vondst van de ontwerpers van Most Collective: twaalf verleidelijke kleurcombinaties ‘terrazzo’ in bijvoorbeeld petrol, chocoladebruin, lila en zachtgroen gemixt met sprankelende kleurvlokken. De platen bestaan uit milieuvriendelijk kunststof en hergebruikt plastic en zijn volledig te recyclen. Niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens oersterk, watervast en nagenoeg vlekvrij.

Kosten terrazzo keukenblad

De kosten voor een (echt) terrazzo aanrechtblad lopen sterk uiteen door verschillende factoren. Hoe groot moet het aanrechtblad zijn? En hoe dik? Hoe is de afwerking? Moet er een spoelbak in komen? De prijzen komen ongeveer uit op € 250 tot € 300 per strekkende meter. Dit betekent dat het een van de duurdere materialen voor een werkblad is.

LEES OOK
Zo bepaal je de hoogte van het aanrechtblad

Onderhoud terrazzo aanrechtblad

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je aanrechtblad? Onderhoud ‘m dan goed. Zorg dat je wanneer je knoeit, je dit relatief snel van het aanrechtblad verwijdert. Houd je werkblad schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel zoals zeep of allesreiniger. Vermijd agressieve middelen op het werkblad zoals chloor, zoutzuur, antikalk, ammonia of schuurmiddel.

Tip: zet het granito keukenblad eens in de drie maanden in de was. Zo blijft de beschermlaag mooi behouden.

Keukenblad (laten) vervangen

Op de vraag of je je keukenblad kunt vervangen voor een terrazzo werkblad, is het antwoord volmondig ‘ja!’ Als je een beetje handig bent kun je zelf het keukenblad vervangen. Vind je dat maar lastig? Dan kun je dit natuurlijk ook laten doen. Er zijn verschillende keukendealers die keukenbladen vervangen of (online) winkels die gespecialiseerd zijn in het vervangen van aanrechtbladen.

Handige keukenaccessoires voor op je werkblad…

nog meer: keuken inspiratie