Comfortabel koken: zo bepaal je de hoogte van het aanrechtblad

Hanglamp uit de vtwonen collectie, beschikbaar via karwei. Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | productie Tanja Saarberg
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | productie Tanja Saarberg

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken kunnen de vele keuzes je laten duizelen. Naast uiterlijke keuzes en een groot verschil tussen materialen is bijvoorbeeld ook de hoogte van het aanrechtblad van belang. Maar hoe weet je nou voor welke hoogte je moet kiezen? vtwonen helpt je uit de brand.

Lees verder onder de advertentie

Waarom de juiste hoogte van een aanrechtblad zo belangrijk is

Wanneer je aanrecht niet de juiste hoogte heeft, is dat vooral vervelend voor je lichaam. Een te hoog aanrecht zorgt er namelijk voor dat je met opgetrokken schouders te werk gaat. Dat zorgt uiteindelijk voor spanningen en een slechte houding. Een te laag aanrecht is ook weer niet goed: daardoor sta je voorover gebogen en kun je nekklachten ontwikkelen. Vooral voor mensen die graag uren in de keuken staan is de juiste hoogte belangrijk. Het levert niet alleen voordelen op voor je lichaam, het maakt ook koken een stuk leuker.

LEES OOK
Met een rechte keuken haal je het maximale uit de keuken

Maatwerk

Voor elk persoon is een andere hoogte aanrechtblad fijn. Maar wanneer je niet alleen woont, kunnen er qua lengte nog wel eens flinke verschillen zijn binnen een gezin. In dat geval kun je uitgaan van een gemiddelde hoogte van zo’n 92 centimeter. Dit aantal wordt gebaseerd op een gemiddelde lengte, en is dus ideaal voor een gemengd gezin of een keuken op kantoor. Woon je alleen of hebben jij en je partner toevallig dezelfde lengte, dan is een aanrechtblad op maat meer dan de moeite waard. Je schouders, nek en rug zijn je eeuwig dankbaar!

LEES OOK
Een werkblad voor de keuken kiezen: deze opties zijn er

Hoe bepaal je de hoogte van het aanrechtblad?

De standaard lengte van 92 centimeter is gebaseerd op een lengte tussen de 1 meter 70 en 1 meter 80. Prima voor veel mensen, maar voor de gemiddelde Nederlandse vrouw is dit eigenlijk al te hoog. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is zij namelijk 169,3 centimeter lang. En voor de gemiddelde Nederlandse man is 92 centimeter juist weer te laag: hij meet gemiddeld 182,9 centimeter. Beide groepen kunnen dus al lichaamsklachten ontwikkelen door een te hoog of laag aanrechtblad. Om te bepalen welke hoogte ideaal is voor jouw lengte, ga je naast het aanrechtblad staan. Pak een mes vast en zorg ervoor dat je boven- en onderarm in een hoek van 90 graden staan. De ruimte onder je arm tot de vloer is de perfecte hoogte van je werkblad!

Andere punten om rekening mee te houden

Die hoek van 90 graden vraagt om nog wat specificaties. Je wilt namelijk ook op de juiste afstand van het werkblad staan om die goede houding te bewaken. Zorg ervoor dat je voeten maximaal 5 tot 10 centimeter van het aanrecht afstaan. Zo weet je zeker dat lichamelijke klachten niet optreden tijdens het koken. En richt je een nieuwe keuken helemaal zelf in? Dan is het slim om componenten als de kookplaat en koelkast dicht bij elkaar te plaatsen. Ook hier let je tijdens het plaatsen uiteraard op de hoogte: niet te hoog, maar zeker ook niet te laag.

Handige organisers voor op het aanrecht…

Bron: beeld: vtwonen 11-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | productie Tanja Saarberg

Lees verder onder de advertentie