WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vaatwasser verstopt? Zo los je het op

Met een vaatwasser bespaar je veel tijd in het huishouden. Is de vaatwasser verstopt en blijft het water in de vaatwasser staan? Zo los je het op.

spray vaatwasser
etiketten D&K logo – 1,50 (Dille & Kamille), flessenwisser babyfles – 30×5 cm – 3,25 (Dille & Kamille)

Controleer waarom de vaatwasser het water niet afpompt 

Gisteren liep hij nog als een zonnetje, maar ineens merk je dat er water achterblijft in de vaatwasser. Als je op zoek gaat naar de oorzaak van de verstopte vaatwasser, kun je het apparaat het beste helemaal uitschakelen en voor de veiligheid de stekker uit het stopcontact trekken. Begin met het controleren van de slang waarmee het water wordt afgevoerd. Is de vaatwasser verschoven en de slang geknikt? Door de knik kan het water niet goed doorstromen. Geen knik? Ga dan verder op onderzoek uit.

Is de afvoerslang van de vaatwasser verstopt?

Wat je nu het beste kunt doen hangt af van de manier waarop de slang in de afvoer steekt. Is dit direct in de afvoerbuis of via de sifon van de gootsteen? In het eerste geval kijk je hoe diep de afvoerslang in de afvoerbuis is gestoken. Als dit veel dieper is dan vijftien centimeter, pompt de vaatwasser het water namelijk minder goed af. Haal de afvoerslang eruit en giet wat water in de afvoerbuis. Als dit blijft staan zit de verstopping hier. Ga dan aan de slag met een milieuvriendelijk middel om de verstopping te verhelpen. Je gebruikt misschien weleens soda om een wondje te ontsmetten, maar wist je dat het ook een goed middel is om de verstopte waterafvoer ontstoppen? Maak een mengsel van één deel soda in twee delen heet water en giet dat  in de afvoer tot hij vol staat. Laat dit mengsel een kwartier inwerken en spoel het vervolgens na met kokend water.

Een schoon sifon in een handomdraai

Zit de afvoerslang van de vaatwasser vast aan een sifon? Het sifon kan vol met viezigheid zitten, dus om je te beschermen tijdens deze schoonmaakklus zijn huishoudhandschoenen onmisbaar. Zet een emmer onder de sifon en verwijder de slangklem aan het uiteinde van de afvoerslang. Schroef de sifon los en laat het water eruit lopen. Peuter hem leeg en maak hem schoon onder stromend water totdat alles weer goed doorspoelt. Plaats vervolgens de schone sifon terug en zet de slang er weer op.  

LEES OOK
Dit is waarom je regelmatig onthardingszout in de vaatwasser moet doen

Verstopte vaatwasser: de filtereenheid verwijderen en schoonmaken

Kan het water goed worden afgevoerd, maar blijft er nog steeds water in de vaatwasser staan? Dan zit de verstopping in de vaatwasser zelf. Bij een verstopte vaatwasser blijft er meestal ook water onderin staan. Dit kun je dan het beste oplossen:

  1. Rol de onderkorf zo ver mogelijk naar voren en gebruik een spons om zoveel mogelijk water weg te krijgen.
  2. Haal de filter en de zeef uit de vaatwasser door deze tegen de klok in te draaien.
  3. Reik in de ontstane holte waaronder zich de pomp bevindt en gebruik de achterkant van een lepel of vork om het klepje los te wippen.
  4. Controleer of de pomp wordt geblokkeerd door vuil of een vreemd voorwerp en verwijder dat. Plaats het klepje weer terug op een schone en gedeblokkeerde pomp.
  5. Houd de filterdelen onder de kraan en maak ze schoon met een afwasborstel. Gebruik hierbij geen afwasmiddel: een klein druppeltje zorgt al dat de vaatwasser een volgende keer te veel zal gaan schuimen.  
  6. Klik de delen dan weer op elkaar, plaats het filter terug in het apparaat en stel tot slot een kort vaatwasprogramma in om te controleren of de vaatwasser het water weer goed afvoert.

4x de vaatwasser reinigen met milieuvriendelijke middelen

Steeds meer mensen willen minder schadelijke middelen gebruiken als ze het huishouden doen. Dat is namelijk beter voor het milieu en de gezondheid. Hierdoor is er veel interesse in het gebruik van natuurlijke middelen. Naast de truc van één deel soda in twee delen heet water om de afvoer van de vaatwasser te ontstoppen zijn er nog meer milieuvriendelijke manieren om de vaatwasser schoon te maken.

Reinigen met kokend water
Wil je etensresten in de vorm van vet uit de vaatwasser verwijderen? Dan lost de vetophoping simpelweg op door kokend water over de filtereenheid te gieten.

Reinigen met citroen
Snijd een citroen doormidden en knijp een paar druppels sap uit over alle vaat die je net in het apparaat hebt gezet. Snijd de andere helft in plakjes en leg deze in de bestekla of het -bakje. Laat de vaatwasser draaien zoals je normaal gewend bent. Na het programma zijn de vaat én de vaatwasser weer blinkend schoon.

Schoonmaken met baking soda
Doe één theelepel baking soda in het zeepbakje van de vaatwasser. Laat de machine op een programma voor pannen draaien zonder dat er servies of ander vaatwerk in zit. Let op: wees zuinig met dit product en houd het bij maximaal een theelepel. De vaatwasser op deze manier een extra wasbeurt laten maken, helpt trouwens ook wanneer het zoutreservoir van het apparaat is verstopt!

Reinigen met schoonmaakazijn
Schenk wat schoonmaakazijn in een bakje en zet dat achterin de bovenste korf. Over de beste manier om de vaatwasser verder in te ruimen, lees je hier. Stel een programma in en laat het middel meedraaien met de normale vaat. Als je voor een programma op de heetste temperatuur kiest – meestal is dat er een voor pannen – laat de vaatwasser dan draaien zónder vaatwerk erin. Tip: spuit voor een extra grondige reiniging van tevoren wat schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser. 

Is de vaatwasser toe aan reparatie?

Ben je nog niet geholpen met deze tips, dan zou het kunnen zijn dat de oorzaak van het probleem ligt bij een kapotte vaatwasserpomp. Dan is de vaatwasser toe aan reparatie. Een monteur kan ook beoordelen of het probleem heel ergens anders ligt. Goed nieuws als je de bon hebt bewaard en je vaatwasser nog geen twee jaar oud is: dan  valt de reparatie onder de fabrieksgarantie en worden de gemaakte kosten volledig vergoed. Ongeacht de tijd dat de monteur ermee bezig is en of er een onderdeel moet worden vervangen. Is het garantietermijn verstreken, achterhaal dan wat reparatie gaat kosten en onderzoek waar je precies recht op hebt als je bij aankoop een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

De levensduur van een vaatwasser

Je leest weleens een artikel of blog waarin het wordt aangeraden, maar volgens fabrikanten is níet nodig om borden eerst af te spoelen voordat je ze in de korf plaatst. Wel is het belangrijk om na elke wasbeurt het filter te controleren op achtergebleven etensresten en deze er eventueel uit te spoelen onder een stromende kraan. De levensduur van een vaatwasser is zo’n zes jaar. Om dit ten volste te benutten is het schoonmaken van de vaatwasser essentieel!

Wil je in één ruk nog meer schoonmaakwerk in huis aanpakken of heeft jouw inner bakerella zin om iets lekker te bakken in een brandschone oven? Ontdek alle simpele schoonmaakhacks voor de oven.

Handige afwashulpjes…

nog meer: keuken inspiratie