WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Creëer een mediterraanse sfeer in de keuken

In ieder Zuid-Europees land voelt de keuken als thuiskomen. En de charme van rustieke materialen, warme kleuren en de geur van specerijen werkt aanstekelijk. Je krijgt meteen zin om uren te kokkerellen. Ook zo’n mediterraanse sfeer in de keuken creëren? Wij vertellen hieronder hoe.

vtwonen 08-2020 | bk buitenland ibiza keuken met zwarte tegels en houten kookeiland | mediterraanse sfeer in de keuken

Robuuste materialen

De basis voor een mediterraanse sfeer in de keuken zijn robuuste materialen. Zoek hier een mooie balans voor. Vaak is een moderne keuken met een natuurstenen werkblad en flinke collectie houten broodplanken al genoeg. Maar voor wie all the way wil gaan, kiest voor keukenkasten van hout, een werkblad van natuursteen en een losstaand fornuis met karakter.

Stuc- en tegelwerk

In Zuid-Europese landen hoeft het niet altijd strak. De keuken is er om in geleefd te worden en dat mag ie ook uitstralen. Smeer de muren rondom de keuken in met een laag stuc of betegel de muren van de vloer tot aan het plafond. Handgebakken tegels met duidelijke voegen of tegels met een mozaiekpatroon doen het goed in keukens met een mediterraanse sfeer.

LEES OOK

Binnenkijken in een mediterrane keuken in de Algarve

Kleurrijke specerijen

Aan verse kruiden en kleurrijke specerijen geen gebrek in de mediterraanse keuken. Show specerijen in glazen potjes op het aanrecht en zet groene planten in terracotta potten. Dit is meteen een inspiratiebron voor de kleuren in de keuken. Olijfgroen, wijnrood, diepgeel en terracotta brengen warmte en een mediterraanse sfeer.

Daarbij heeft ieder Zuid-Europees land heeft zijn eigen invloeden. Waar we in Griekenland overal de zee in terug zien – met witte muren en blauwe accessoires – zien we in Italië juist veel warme tinten. In Frankrijk combineren ze aardetinten met lavendel-paars en in Spanje mag alles volop in kleur.

Potten en pannen

In de Mediterraanse keuken wordt niks verstopt. Dat er de lekkerste maaltijden bereid worden, mag iedere gast zien, voelen en ruiken. Het liefst met de geur van versgebakken pizza en de kruimels van een rustiek brood nog op het aanrecht. Potten, pannen, spatels en messen verdienen dan ook een ereplek in de keuken. Zet ze op het aanrecht, op een lege plank of hang ze aan de muur.

nog meer: keuken inspiratie