WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gezonder eten? Zo kan de keukeninrichting je helpen

De simpele sleutel tot gezonder eten ligt natuurlijk in de supermarkt. Toch ben je nog niet te laat wanneer de ongezonde snacks al in je keuken zijn beland. Ook daar kun je namelijk een paar strategische keuzes maken, die gezond eten een stuk makkelijk maken.

gezondere keuzes keuken
Ook de keuken kreeg nieuwe Portugese cementtegels van Floorz. De keuken is van Tulp. De reling met lampen maakten ze zelf van steigerpijp (steigerpijp.nl) en strijkijzersnoer (snoerboer.nl). De lamp boven de bar, waar ze graag aan ontbijten, is van Pols Potten. Het grijze vouwgordijn is van maatstudio.nl. Het blauwe servies komt uit de familie van Jankees, de voorraadpotten van Marjoleins opa. Plantenzakjes van Uashmama.

Voorraadpotten

De klassieke glazen snoeppot, of die ene weckpot vol M&M’s: glas in de keuken is hartstikke stijlvol. Maar je kunt het jezelf flink lastig maken als je er iets ongezonds in bewaart. Dan valt je oog er namelijk een stuk sneller op wanneer je even een kop thee pakt, of eigenlijk van plan was om de worteltjes uit de koelkast te pakken. Snoep en koek mogen dus lekker uit het zicht, zodat gezond eten veel makkelijker wordt.

Andersom geldt dat natuurlijk ook: fruit, groente en gezonde snacks mogen juist wel in het zicht blijven. Kies een mooie fruitschaal of doorzichtige voorraadpot, en je zult zien dat gezond eten helemaal zo’n opgave niet is.

De keukenkastjes

Heb jij een vitrinekast in de keuken staan? Dan mag je die vooral gebruiken voor het servies en eventueel wat gezonde snacks. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je meteen de chocolade ziet staan zodra je een paar borden opbergt. De ongezonde snacks mogen dus achter gesloten kastdeuren, en alles dat gezond eten niet in de weg staat, en er ook nog eens mooi uitziet, kan de vitrinekast in.

LEES OOK
Alle mogelijkheden van de hoekkeuken

De koelkast

Snijd je groenten en fruit alvast voor en leg het dan op ooghoogte in de koelkast. Taartjes, toetjes en de fles witte wijn mogen uit het zicht, desnoods ergens in de groentelade; die mag een van je huisgenoten openen wanneer je niet thuis bent. Daar heb je ‘m weer: confrontatie vermijden. Ook in de koelkast kun je natuurlijk gebruikmaken van het verschil tussen doorzichtige en ondoorzichtige voorraadbakjes.

De keuken uit

Het is een beetje out of the box denken, maar je kunt je afvragen of de keuken wel de ideale plek is om je ongezonde snacks te bewaren. Merk jij dat je het vooral lastig vindt om verleidingen te weerstaan zodra je in de keuken staat, en heb je weinig ruimte om de ongezonde snacks uit het zicht te zetten? Dan kun je natuurlijk ook iets van je keukenkastjes naar die dichte kast in de woonkamer verhuizen. Dan moet deze niet te dicht bij de bank staan, want je wilt er natuurlijk niet aan worden blootgesteld tijdens een avond voor de buis.

nog meer: keuken inspiratie