Het beste stappenplan om de vriezer te ontdooien

Flexa Creations muurverf om raam Midden Zandstrand (flexa.nl). Keukeneiland prijs op aanvraag (k14.nl). Vloerolie in kleur Smoke, prijs op aanvraag (monocoatwebshop.nl). Eettafel Bow van PBJ Designhouse vanaf € 1874,-, blauwe gestoffeerde eetkamerstoelen van Hay € 435,-, eetkamerstoelen in metaal en hout van Hay € 349,-, lamp Bonbon van Hay € 699,- (eijerkamp.nl). Kussens van links naar rechts: met bloemdessin van HKliving € 24,95 (vtwonen.nl), geel velours van HKliving € 29,95 (eijerkamp.nl), Striped Velvet van HKliving € 30,05 (vtwonen.nl). Kandelaar van Bloomingville, set van 2 € 46,90, kandelaar À la € 30,-, groene glazen vaas Bloomingville € 38,90 (vtwonen.nl). Vaas € 12,50 (hema.nl). Schaal van HKliving € 35,- (hkliving.nl). Kast van Combitex, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Linnen raambekleding kamerhoog van Chivasso, prijs op aanvraag (jab.de).  Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | extra seizoen 15, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | extra seizoen 15, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Wist je dat etenswaren sneller bevriezen in een schone vriezer? Bovendien verbruikt een schone diepvries minder energie en blijf je de vrieslades er soepel in- en uitschuiven. Wie regelmatig de vriezer ontdooit, geniet van al deze voordelen en meer. Ontdek de handigste tips voor het ontdooien van de vriezer en volg het stappenplan.

Lees verder onder de advertentie

Waarom en hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Bij het openen van de deur ontstaat ijsvorming aan binnenzijde van de vriezer. Vooral als je de vriezer per ongeluk een keer op een kier laat staan, gebeurt dit snel. En wie niet wacht totdat etenswaren volledig zijn afgekoeld voordat ze in de vriezer worden gezet, kan ook rekenen op overtollig ijs. Er komt dan nog damp van het eten af die zich aan de wanden hecht en daar bevriest.

Door ijsvorming werkt de vriezer niet optimaal en doet er langer over om etenswaren te bevriezen. En dat wil je voorkomen, want hoe sneller eten bevriest, hoe meer smaak, voedingswaarde en textuur er bewaard blijft. En daar is het je bij een lekkere maaltijd natuurlijk wel om te doen! Daarnaast verbruikt een vieze meer energie wanneer er meer ijs in zit. En tenslotte heb je in een vriezer vol ijs ook minder opslagruimte en meer gehannes met de lades. Hoe vaak je de vriezer moet ontdooien, zie je in principe vanzelf. Zodra de laag ijs 1 à 2 millimeter dik is, wordt het tijd om aan de slag te gaan.

In 5 stappen de vriezer ontdooien

Het is best eenvoudig om de vriezer van z’n ijslaag te ontdoen. Je kunt de vriezer zelfs ontdooien zonder hem uit te zetten. Volg onderstaande stappen:

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 1. De vriezer leeghalen

Haal alle etenswaren uit de vriezer en zet ze in een koelbox. Of zet alles buiten als de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt.

  • Stap 2. De lades verwijderen en schoonmaken
Lees verder onder de advertentie

Haal de lades uit de vriezer en gebruik een afwasborstel om ze schoon te maken met warm water. Zet ze op een uitgespreide theedoek om te laten drogen of droog ze met de hand af.

  • Stap 3. Een waterballet voorkomen

Zorg dat je een stapel handdoeken bij de hand hebt en leg ze op de bodem van de vriezer. Dek het liefst alle plekken af waar dooiwater naartoe kan lekken. Dan sta je ’s ochtends niet voor een natte verrassing.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 4. IJs uit de koelkast verwijderen

Laat je de vriezer gedurende de nacht ontdooien, haal dan de stekker uit het stopcontact en laat het ijs gedurende de nacht smelten. Wil je dat proces versnellen, zet dan een pan heet water in de vriezer. Zet er desnoods steeds een nieuwe pan kokend water in totdat het ijs begint los te laten. Nog sneller de vriezer ontdooien? Föhnen versnelt het proces. Blaas de warme lucht in de vriezer en föhn het ijs los. Je bent zo klaar!

Diepvries na ontdooien weer aanzetten

Nu kun je alles afnemen met een schoonmaakmiddel, een natte en een droge doek. Plaats de lades terug en steek de stekker in het stopcontact. Nu kun je de vriezer weer inladen.

Lees verder onder de advertentie

Te veel ijsafzetting? Doe de vacuümtest

Dat zich langzamerhand ijs op de wanden van de diepvries vormt, is normaal en hangt af van hoe vaak de deur open en dicht gaat. Het is namelijk de lucht die in het apparaat komt die rijp veroorzaakt. In het ene huishouden gaat de vriezerdeur maar één of twee keer in de week open, in het andere een paar keer per dag. Staat de vriezer in een vochtige omgeving? Dan krijgt het omgevingsvocht uit de lucht ook meer kans om zich bij het openhouden van de deur als ijs op de wanden af te zetten.

Als er een relatief dikke laag ijs ontstaat in een korte tijd, dan zou het ook kunnen dat de rubbers rondom de deur versleten zijn. Hoe je dat test? Gooi de deur met een klap dicht en probeer ’m daarna voorzichtig open te doen. Gaat de deur moeilijk open, dan is hij vacuüm gesloten en zijn de rubbers in orde. Kun je de deur zo weer opentrekken, dan zijn nieuwe deurrubbers een goed idee. Deze vervang je eenvoudig zelf. Wanneer je ook met nieuwe rubbers geen vacuüm hebt is het helaas ook mogelijk dat de vriezer het einde van z’n levensduur heeft bereikt.

Een van de voordelen van de vriezer ontdooien: je hebt weer genoeg ruimte. Wist je dat je kaarsen het beste in de vriezer bewaart? Door de kou smelt de was minder snel en doen kaarsen er een stuk langer over om op te branden.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | extra seizoen 15, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra