Grillen, bakken of ontdooien met de magnetron? Zo ontcijfer je de tekens op het apparaat
Waarschijnlijk heb je een magnetron in de keuken staan, maar doe jij er niet veel meer mee dan alleen de restjes van gisteravond opwarmen. Zonde, want met een magnetron zet je als een ware keukenprins(es) de lekkerste gerechten op tafel. Met de diverse mogelijkheden kan de magnetron je beste vriend zijn, maar op welke stand zet je de magnetron? Tekens lees je na dit artikel als een pro.
Opwarmen met de magnetronstand
Het symbool met de drie golven op de magnetron zal je ongetwijfeld bekend voorkomen. Dit is namelijk de standaardfunctie: opwarmen. Met deze stand kun je eigenlijk alles. Deze magnetronstand is ook uitermate geschikt om groenten mee te koken. Dat is snel én gezond, want in de magnetron gebruik je minder water. En dat betekent minder water afgieten en meer vitamines behouden.
Ontdooien op de ontdooistand
Ontdooi je de kip uit de diepvries met de opwarmstand, dan gaart het vlees al mee voordat deze helemaal ontdooid is. En niets is vervelender dan dat een bevroren boterham als een slap, klef sneetje de magnetron uit komt. Voorkom dit door het teken van de magnetron voor ‘ontdooien’ te selecteren. Je vult het gewicht in en de magnetron kiest het juiste wattage en de benodigde tijd. In de defrost-stand circuleert er lucht met een lage temperatuur door de magnetron. Binnen een paar minuten kun je beginnen aan (het voorbereiden van) de volgende maaltijd. Om deze functie in te schakelen, druk je op de knop met het smeltende ijs symbool.
Bakken met de heteluchtfunctie
Bakken met hete lucht is een van de symbolen op een combimagnetron. Je herkent deze ovenstand aan het teken met de ventilator. Met deze functie wordt de warmte in de magnetron gelijk verdeeld, waardoor je op meerdere bakplaten of ovenroosters tegelijk kunt bakken. Of je nu bananenbrood bakt, een ovenschotel met witlof of warme afbakbroodjes; het gerecht is in een handomdraai klaar. En dat is fijn, want door de heerlijke geuren in de keuken wil je zo snel mogelijk smullen van je bakkunsten. Deze baktools zijn trouwens musthaves in de keuken.
Nooit meer iets verbranden met boven- en onderwarmte
Onderwarmte
Bovenwarmte
Boven- en onderwarmte
Heb je zo je best gedaan in de keuken en sta je in de startblokken om aan te vallen, verbrandt al het lekkere eten. Niet getreurd, met het teken op de magnetron voor boven- of onderwarmte verwarm je een deel van het eten en kan er niets verbranden. De knop met een lange streep onderaan zet je het best in wanneer je iets au bain-marie wilt verwarmen of iets moet nabakken. Bijvoorbeeld als de ovenschotel nog niet helemaal gaar is, terwijl de kaas al is gesmolten. Om het verbranden van de kaas te vermijden, kies je voor onderwarmte. Heb je juist de onderkant van een appeltaart al helemaal knapperig gebakken, maar heeft de vulling nog wat tijd nodig? Bak de taart dan verder af met bovenwarmte. Deze functie gebruik je ook heel goed voor gratineren. Hiervoor kies je het teken op de magnetron met de streep bovenaan.
Grillen en gratineren met de grillfuncties
Houd je van krokante kip, een knapperige korst op versgebakken vis of de zoete smaak van gegrilde paprika? Met de grill gratineer en grill je ovenschotels, vlees, vis en groenten. Sommige magnetrons bevatten twee of drie tekens voor de grill. De langere kronkel kom je het vaakst tegen, dat is de grote grill. Zie jij op de magnetron een knop met een kleinere kronkel? Daarmee grill je kleinere hoeveelheden. Dit betekent dat een kleiner deel van de grill aanslaat. Zorg er bij deze stand wel voor dat je het eten direct onder het deel van grill zet dat aanslaat. Meestal is dit het midden.
Kleine grill
Grote grill
Criculatiegrill
Maak je een groot stuk varkensfilet, karbonade of rosbief klaar? De circulatiegrill komt dan goed van pas. Bij de grote en kleine grill kan een groot stuk vlees makkelijk verbranden. De hitte gaart het middenstuk van het vlees niet, terwijl de buitenkant extra heet wordt. Het teken voor de circulatiegrill vind je niet op elke magnetron, maar gaart het vlees in principe op een soortgelijke wijze als vlees aan een spit. De grill en ventilator wisselen elkaar af, waardoor de hete lucht van de grill voortdurend rond het vlees blaast. Het zal je dan ook niet verbazen dat het teken van de circulatiegrill op de magnetron een ventilator is gecombineerd met de lange kronkel van de grote grill.
Geen slappe bodems met de pizzastand
Knapperige pizzabodems, krokante ovenfriet en een crispy quichebodem. Het kan allemaal met de pizzastand en crispfunctie van de magnetron. De pizzastand is een combinatie van de heteluchtstand en het verwarmingselement aan de onderkant van de magnetron. In het symbool op de magnetron komen deze elementen ook naar voren. Als pizzaliefhebber kun jij je hart ophalen, want dit betekent nooit meer slappe bodems.
Knapperiger dan ooit met de crispfunctie
De crispfunctie werkt het best samen met een crispplaat of crispschaal. Deze wordt zo heet dat het etenswaar extra knapperig de magnetron uit komt. Deze stand komt alleen voor op een combimagnetron en het teken bestaat uit een bak waar warmte vanaf komt.
De tekens van de magnetron zijn nu niet langer een geheim voor je. Dus duik de keuken in en ga aan de slag. Klaar om de trucs van de oven te ontdekken? Maak het jezelf gemakkelijk en ontrafel de vier grootste ovengeheimen.
Moois voor in de keuken…
Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Sonja Velda