Dit zijn de keukentrends voor 2023

null Beeld JA vtwonen 09-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA vtwonen 09-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Op zoek naar inspiratie en ideeën voor de (gloednieuwe) keuken? Sommige kleuren, materialen en stijlen blijven onverminderd populair, maar er komen ook steeds nieuwe trends op de markt. Benieuwd welke? Hier ontdek je de keukentrends voor 2023.

Lees verder onder de advertentie

Keukentrends 2023 in een notendop

  • Zachte, harmonische kleurencombinaties
  • Comeback van dichte (boven)keukenkasten
  • Hightech snufjes
  • Gezellig werkeiland
  • Mix & match keuken
  • Duurzame keuken
  • Marmer in de keuken
  • Chroom en RVS

Zachte, harmonische kleurencombinaties

De keuken bevindt zich steeds vaker niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk in het hart van het huis. Het hele gezin ontmoet elkaar daar en de keuken is daarom ook de meest gebruikte ruimte van het huis. De functionele indeling van de keuken is dan ook niet meer het enige wat van belang is. Het liefst sluit de keuken aan op de woonstijl en het interieur van de rest van het huis. Het is mooi als de keuken en de sfeer in het huis blenden.

Je zult in de keukentrends voor 2023 dus zachte, harmonische kleurencombinaties gaan zien in de keuken. Denk aan kleuren die ook in de rest van het huis worden toegepast, zoals off-white, beige, greige, zand, terracotta, (olijf)groen en bruin. Daarnaast zijn natuurlijke materialen in combinatie met deze kleuren ook ontzettend populair.

Lees verder onder de advertentie

Het is mooi als de keuken en de sfeer in het huis blenden

beeld vtwonen Beeld

Dichte keukenkasten

Dit jaar zien we een comeback in de keukenwereld, namelijk dichte (boven)kasten. Hoe meer kasten, hoe meer er uit het zicht kan worden opgeborgen. Weinig spullen zien zorgt voor rust en minimalisme. De trend van het minimalisme zet zich ook dit jaar weer voort. De open kasten of planken in de keuken blijven bij deze trend echt bedoeld voor de eyecatchers. Zet hier de allermooiste items die echt gezien mogen worden in, maar geen overige spullen. Ben je nog lang niet toe aan een nieuwe keuken, maar heb je wel één open deel of diverse open delen? Dan kun je met een klein gordijn ook rust toevoegen aan de keuken. Een ouderwetse oplossing met een moderne draai.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Dichte keukenkasten maken hun comeback

Hightech snufjes

Hightech snufjes bestaan natuurlijk al langer, maar blijven een vernieuwende trend in de wereld van keukens. In de keukentrends van 2023 zullen we zien dat deze snufjes naadloos aansluiten op de natuurlijke, serene sfeer.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Op zoek naar een lichte keuken? Ontdek de vtwonen keuken Basic Greige

Gezellig werkeiland

Het gezellige kook-, spoel- of werkeiland is here to stay. Zoals eerder benoemd is de keuken in veel huizen de meest centrale plek, oftewel het hart van het huis. Het mag in een fijne leefkeuken dan ook aan niks ontbreken. Zeker niet aan een gezellig eiland, waar je kunt werken, koken, of de afwas doen – of alledrie tegelijk. De keuken heeft dan ook voldoende zitplekken nodig, zodat er gezellig gekletst kan worden met de kok achter de kookplaat. In 2023 gaan we weer veel barkrukken zien en dit kan uitlopen tot een lekkere zitbank voor meer personen. De keuken wordt een bruisende plek vol gezelligheid.

Het mag in een fijne leefkeuken aan niks ontbreken

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Mix & match keuken

Je ziet het al steeds meer, maar het is een absolute trend voor 2023: de mix & match keuken. Geen kant-en-klaar keukens meer. Laat je creativiteit z’n gang gaan en stel je eigen keuken samen. Er zijn tal van opties en mogelijkheden om keukenonderdelen te combineren. Zo zie je dat er bijvoorbeeld steeds vaker wordt gekozen voor verschillende kleuren voor de keukenkastjes boven en onder. Of een mix van kleuren in de keuken, bijvoorbeeld een grijsgroene keuken met een diepdonkerblauwe achterwand, zandkleurige tegels op de vloer en rode accenten verdeeld door de ruimte.

Ook is het mixen en matchen van verschillende tegels en materialen in dezelfde kleur een tof idee als je de keuken een upgrade wilt geven. Daarnaast kun je dezelfde materialen in verschillende kleuren en patronen met elkaar mixen.

Lees verder onder de advertentie

Op social media blijken steeds meer mensen deze trend te volgen. Ze delen foto’s van hun tweedehands keuken of Ikea basiskeuken, die ze omgetoverd hebben tot een heel persoonlijke ruimte. Dit wordt dan vaak gedaan met materialen die overal vandaan zijn gesprokkeld.

Koelkast Smeg. Geraniumplant zelf gestekt. Kitsch schelp op koelkast souvenir uit Griekenland. Magneet-souvenirs meegenomen van verschillende reizen. Fluitketel en pan Le Creuset. Messen Suncraft, Opinel, Dille & Kamille, Pallarès Solsona. Snijplanken Hay, Ikea, Serax. Soeplepel Brabantia. Rvs keukengerei Dille & Kamille. Schaaltje van een pottenbakkersmarkt. Afzuigkap en oven Ikea. Ovenhandschoen Kook. Pollepel Kookhuis aan de Maes. Handdoeken Sissy-Boy. Tapijt The Souks. Pizza-schilderij Oskar. Ronde plafondlamp lampenwinkel.nl.  Beeld vtwonen 13-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Haar & make-up Djolien de Kreij | Tekst Eveline Stoel
Beeld vtwonen 13-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Haar & make-up Djolien de Kreij | Tekst Eveline Stoel

Laat je creativiteit z’n gang gaan en stel je eigen keuken samen

Lees verder onder de advertentie

De duurzame keuken

Anno 2023 wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Iedereen wil een stukje groener gaan leven en een goed begin is dan wat aanpassingen doen in huis. Zo kun je bijvoorbeeld de levensduur van de keuken verlengen door ‘m te pimpen. Vervang bijvoorbeeld alleen de frontjes in plaats van de gehele keuken. Of kies voor keukenkasten van goed te recyclen materialen, zoals petflessen of hergebruikt hout in plaats van spaanplaat. Je kunt ook een oud item in een nieuw jasje steken. Denk aan een oude toonbank, wandkast of commode. Deze kun je gemakkelijk omtoveren tot werkeiland.

Niet te vergeten zijn natuurlijk de zelfmakers. Ga aan de slag met verschillende DIY’s in de keuken. Een stuk duurzamer en je bent creatief bezig. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om keukenspullen in een kringloopwinkel te kopen. Hiermee geef je spullen een tweede leven en je draagt gelijk bij aan het milieu.

Marmer in de keuken

Marmer in huis gaan we in 2023 nog steeds veel zien. Het is een product dat je nog steeds onwijs veel ziet. Wel komt er ook een keerzijde van marmer aan het licht; het product heeft er miljoenen jaren over gedaan om marmer te worden. Het kan niet worden herplant en het groeit niet aan, dus dit product raakt een keer op. Daarnaast levert het winnen van marmer natuurschade op, denk aan kaalslag en erosie. Misschien dat dit redenen zijn om na te denken over alternatieven. Marmer gaat als materiaal lang mee, op voorwaarde dat je het goed gebruikt. Keukens daarentegen zijn vaker toe aan een upgrade. Als het marmer in een keuken eenmaal wordt verwijderd, is het lastig te recyclen.

Lees verder onder de advertentie

Er komt een keerzijde van marmer aan het licht

beeld vtwonen Beeld

LEES OOK
De groene keuken is verrassend veelzijdig

Lees verder onder de advertentie

Chroom en RVS in de keukentrends voor 2023

Nog een comeback in 2023: dit jaar ga je de materialen chroom en RVS weer veel meer zien in de keukenwereld. We zijn dit materiaal al gewend te zien in kranen en grepen, maar nu keert het terug op een andere manier. Het wordt nu bijvoorbeeld gebruikt voor de keukenkasten en zelfs voor het werkblad. Zilverkleurig chroom en RVS zal waarschijnlijk nooit uit de mode raken, maar wordt nu dus zelfs nog populairder. Na koper en messing is het weer tijd voor zilveren accenten in de keuken.

Na koper en messing is het weer tijd voor zilveren accenten in de keuken

Keuken met rvs-werkblad Buro Logge, taartplateau kringloop, hangplantLoods 5, houten planken aan de muur en houten snijgedeelte Böhmer Project.Bord met blad Action, afzuigkap Smeg, houten snijplanken Dutchdeluxes enKitchen Trend. Muurrek Woood met daarin een Afrikaans beeldje gekocht opeen markt in Kenia, fotolijst Atelier Sukha. Houten bakjes, ronde plank enkleine snijplanken HKliving. Beeld vtwonen 13-2020 | Productie Insidehomepage | Styling Marlies Does | Fotografie Louis Lemaire | Tekst Cathelijne van Wingerden \n\nLandelijke keuken
Beeld vtwonen 13-2020 | Productie Insidehomepage | Styling Marlies Does | Fotografie Louis Lemaire | Tekst Cathelijne van Wingerden \n\nLandelijke keuken
Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de keuken…

Bron: Beeld 1: vtwonen 09-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 2: Mandemakers keukens. Beeld 3: Bruynzeel keukens. Beeld 4: vtwonen 13-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen. Beeld 5: vtwonen 13-2020 | productie Insidehomepage | styling Marlies Does | fotografie Louis Lemaire