Belangrijke tips voor een kastenwand in de keuken

De keuken werd op maat gemaakt door Robbrecht Vormgeving. Lamp van Flos. Kleine lampjes van Rietveld Licht & Wonen in Sliedrecht. Beeld vtwonen 1-2020 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga | tekst Anne van den Dool
Beeld vtwonen 1-2020 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga | tekst Anne van den Dool

Het aanrecht staat in veel huizen vol met apparaten en andere kookbenodigdheden. Het oogt al snel rommelig waardoor de keuken optisch kleiner lijkt. Met een kastenwand in de keuken los je dit probleem op en zijn alle spullen netjes opgeborgen achter deuren. Maar waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van zo’n kastenwand? Met de benodigde ruimte, je gewenste indeling en bepaalde afmetingen, om maar iets te noemen.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de voordelen van een kastenwand in de keuken

Bij vtwonen zijn we groot fan van kastenwanden. Ze bieden namelijk veel voordelen in de ruimte en zijn in vrijwel elke keuken realiseerbaar. Dit is waarom je zelf een kastenwand wilt overwegen:

Een kastenwand in de keuken levert een rustige ruimte op, doordat spullen niet meer in het zicht staan;

Tegelijkertijd creëer je met een volle wand aan kasten veel ruime voor al die kookspullen;

En dan is een kastenwand ook nog eens goed te combineren met een kookeiland en zeg nou zelf: wie droomt daar niet van?

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Hoeveel opbergruimte je in jouw keuken nodig hebt, is een persoonlijke keuze. Het ligt er maar net aan wat mogelijk is in de ruimte en hoeveel spullen jij hebt om achter een deur te plaatsen. Qua diepte is een keukenkast gemiddeld 60 centimeter, maar dit is geen must. Het kan altijd worden aangepast op jouw specifieke wensen. Qua breedte en lengte is een kastenwand volledig op maat te maken -en deze is vervolgens weer in te delen naar jouw wensen. Breken dus goed hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw kookspullen en -apparaten.

Lees verder onder de advertentie

Praktische indelingen voor een kastenwand in de keuken

Kijk je naar de indeling van een kastenwand, dan zijn daar ontelbaar veel mogelijkheden voor. Je kunt kiezen voor een standaard kast maar een volledig op maat gemaakt exemplaar behoort ook tot de mogelijkheden. Hoe dan ook is het slim om jezelf onderstaande vragen te stellen om zo tot een ultieme indeling voor jouw keuken te komen.

Laat je apparatuur zoals een oven en magnetron inbouwen, of kies je ervoor om deze los op het aanrecht te zetten?

Bouw je de kastenwand helemaal tot het plafond en zo ja, wat berg je dan op in de bovenste kastjes waar je moeilijk bijkomt?

Waar plaats je het kruidenrek en andere objecten die je regelmatig nodig hebt tijdens het koken?

Ga je voor deurtjes, lades of misschien wel een mix van beide?

Afmetingen waar je rekening mee wilt houden

Naast de indeling van de kast zelf is het ook goed om rekening te houden met de rest van de keuken. Er moet immers genoeg ruimte zijn tussen de kast en bijvoorbeeld het aanrechtblad. Voor genoeg bewegingsruimte is minimaal 90 centimeter aan te raden, maar dan gaat het echt om een minimum. Ben je de gelukkige eigenaar van een grote keuken? Dan is elke centimeter extra mooi meegenomen, zodat je stoten aan de hoekjes of elkaar in de weg lopen verleden tijd is. Qua hoogte kies je ofwel voor een kastenwand tot het plafond voor extra opbergruimte, ofwel voor een stukje van het plafond af zodat je overal makkelijk bij kunt. Houd er bij de laatste keuze rekening mee dat deze ruimte minstens 10 centimeter moet zijn om er eenvoudig te kunnen poetsen: wel zo fijn.

Lees verder onder de advertentie