WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Altijd op smaak: neem een kruidentuin in de keuken

Koken met verse kruiden is echt niet alleen weggelegd voor mensen met een eigen moestuin. Sterker nog, voor een kruidentuin heb je helemaal geen meters tuin nodig. Je kunt er namelijk makkelijk eentje onderhouden in de keuken. 

Ook kruiden hebben licht nodig

Daglicht is onmisbaar voor bijna alle planten, dus ook voor kruiden. Hoeveel licht het plantje nodig heeft, verschilt per soort. Hieronder een overzicht met de meest gebruikte keukenkruiden. 

Deze soorten kruiden houden van zonlicht en kun je dus het best kwijt op een plek waar veel direct licht is. Bij het keukenraam op het zuiden bijvoorbeeld.

  • Basilicum
  • Oregano
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Salie

Op plekken waar minder direct licht is, kun je deze kruiden het best kwijt:

  • Bieslook
  • Peterselie
  • Kervel
  • Munt

Kruiden in de keuken groeien het best op een plek waar zo’n 5 tot 8 uur per dag licht te vinden is en niet al te veel tocht staat. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur niet teveel wisselt.

LEES OOK
Verschillende soorten kruiden

Op het aanrecht

Je kunt je kruidentuin in de keuken prima beginnen op het aanrecht. Mits je hier de ruimte voor hebt natuurlijk. Het moet de werkruimte die je hebt natuurlijk niet in de weg staan. Plaats de kruiden in potten of bijvoorbeeld bij elkaar in een krat.

In de vensterbank

Heb je een brede en diepe vensterbank in de keuken? Fijn! Dit is namelijk een perfecte spot om een kruidentuin in de keuken te beginnen. Kruiden hebben geen grote pot nodig om in te groeien. Hier geldt simpelweg: hoe groter de bloempot, hoe groter de oogst. Je kunt het dus ook gewoon klein houden met potjes die je goed kwijt kunt op de vensterbank.

LEES OOK
Zo plant je kruiden in een pot

Planken

Niet genoeg werkruimte en geen diepe vensterbank? Niet getreurd. Je hebt vast een muur over waar nog niets hangt. Hang er een plank op en ook hier kun je de kruiden kwijt. Met een paar planken onder elkaar kun je zowat een moestuin aan de muur creëeren. Kies dan wel voor een plek waar voldoende licht komt. 

Aan de muur

Sowieso geen zeeën aan ruimte in de keuken? Of zouden planken de loopruimte in de weg zitten? Dan kun je ook voor een verticale kruidentuin kiezen. Je hebt hier tegenwoordig speciale plantenbakken voor, maar je kunt ook denken aan kweekzakken die je kunt ophangen. 

nog meer: keuken inspiratie