WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hier vind je plantenasiels (voor als je groene vingers het laten afweten)

Bruine randen, een paar zielige sprieten of een exemplaar dat juist de hele woonkamer overneemt: sommige planten zijn met alle liefde van de wereld niet meer thuis te houden. Gelukkig zijn er een aantal groenliefhebbers die hun deuren wijd open hebben gezet voor weesjes die op straat zijn gezet en planteneigenaren die het even niet meer weten. Een overzicht van een aantal plantenasiels in Nederland.

Plantenasiels in Nederland | grote kamerplant | strelizia | vintage | oude radio | fauteuil
Marmeren eettafel via Marktplaats, stoelen Voga. Rotan kandelaar The Knot of Friendship van de Oostenrijks/Zweedse architect Josef Frank was een huwelijkscadeau van Zweedse vrienden. Vaas en bruin kopje H&M, bruin bakje Kwantum, plantenstandaard en bloempot Praxis, kast Ikea. Het kunstwerk aan de muur is een door Annet bewerkte foto.

Wat doet een plantenasiel?

Net als een katten- of hondenasiel is een plantenasiel een opvangplek voor verwaarloosde en gevonden planten. Ze krijgen er een extra dosis liefde en de juiste verzorging en gaan daarna met een beetje geluk naar een nieuwe eigenaar. Planten ruilen kan trouwens vaak ook. Ze krijgen meestal verse potgrond, een behandeling tegen eventuele beestjes en soms een flinke snoeibeurt zodat de groei weer wordt gestimuleerd. Opgeven is geen optie, al is het voor sommige planten helaas echt einde verhaal. En na te zijn opgelapt, zijn ze klaar voor een nieuwe plek.

LEES OOK
Kamerplanten snoeien: de do’s en don’ts op een rij

Klein prijsje

Je kunt bij plantenasiels terecht als je een plant hebt gevonden bij het vuilnis en zelf geen plek hebt, als je een plant zelf bijna om zeep hebt geholpen of als je er juist eentje wilt adopteren. Brengen en halen is meestal gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor potgrond of een middel tegen bladluis of schimmels wordt altijd gewaardeerd. Bovendien kunnen plantensasiels altijd wel extra potten en schotels gebruiken. Soms biedt het asiel ook de plant aan tegen een klein prijsje.

Halen en brengen

Heb je een plant gevonden die je wel wat lijkt? Vraag altijd goed na hoe het met de verzorging zit en of wat de beste standplaats is. Zo kun je van tevoren inschatten of de plant en jij een match made in heaven zijn. Ga je juist een plant brengen? Check dan van tevoren even of er nog plek is. Sommige plantenasiels zijn trouwens ook een hotel, zij leggen jouw plant tijdelijk in de watten als jij vakantie aan het vieren bent.

LEES OOK
Zo kun je bladluis bestrijden

Hier vind je plantenasiels

nog meer: Kamerplanten