WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kamerplanten verpotten: de do’s en don’ts

Een huis is geen thuis zonder een aantal kamerplanten die er piekfijn uitzien. Maar het verzorgen van kamerplanten kan een lastige klus zijn, zeker als je niet gezegend bent met groene vingers. Les één: verpotten is een must. De wortels van kamerplanten hebben namelijk ook af en toe lucht nodig. Verse grond is vaak luchtiger, dus het verpotten van kamerplanten zal een hoop voor ze doen. Dit zijn de do’s en don’ts! 

vtwonen 10-2020 | Appartement vol vintage design in Antwerpen vintage kast, vlinderstoel, grote planten en perzisch tapijt

Kamerplanten verpotten: de do’s

  • Kies het juiste moment om kamerplanten te verpotten: het voorjaar. Dit is namelijk een periode dat planten over het algemeen het snelst groeien. De dagen zijn lichter, de temperaturen zijn hoger: allemaal ideaal voor de groeispurt van je groene vrienden.
  • Kies een grotere pot. Kamerplanten verpotten gaat niet alleen om het verversen van de grond zodat de wortels meer zuurstof krijgen. Door een grotere pot te kiezen, zal je plant ook sneller groeien!
  • Buitenshuis verpotten. Dit is meer voor jezelf dan voor de plant. Kamerplanten verpotten is namelijk een rommelige klus. Heb je geen buitenruimte en wil je ook niet dat de vloer onder de aarde zit, leg dan een opengeknipte vuilniszak op de grond ter bescherming.

En dit zijn de dont’s

  • Je plant te lang in dezelfde potgrond laten staan. Gemiddeld geeft potgrond zo’n zes weken voedingstoffen af, dus na verloop van tijd heeft je plant er niet veel meer aan.
  • Je plant pas na een paar weken uit de standaard kweekpot halen. De plastic pot waar de plant in gekweekt is, is meestal al te klein als je hem koopt. Wacht daarom niet met verpotten.

Shop bloempotten…

Water geven

Naast het verpotten, moet je ook weten hoeveel water planten nodig hebben. Te weinig is niet goed, maar ook bij te veel zullen ze het niet overleven. Lees hier wat wel de juiste hoeveelheid water is.

Shop gieters…

nog meer: Kamerplanten