WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houd planten in bedwang met een mosstok

Kamerplanten kunnen soms alle kanten op groeien. Als je dat een beetje in bedwang wilt houden, dan biedt een mosstok de uitkomst. Je kunt de planten hier tegenaan leiden om wildgroei te voorkomen en ruimte te besparen. Hoe gebruik je een mosstok? En welke planten kun je tegen een mosstok opbinden?

vtwonen-woonkamer-plant-kamerplant-mosstok

Wanneer gebruik je een mosstok?

Een mosstok kun je niet gebruiken voor elke plant, alleen de echte klimmers hebben er baat bij. Of eigenlijk heb jij er vooral baat bij. Je kunt de planten namelijk opbinden om ervoor te zorgen dat ze de hoogte in groeien. Met name klimplanten worden hier op vastgebonden om er ook daadwerkelijk klimplanten van te maken in plaats van hangplanten.

Een plant omhoog laten groeien, heeft zo zijn voordelen. Zo kun je een plant die tegen een mosstok groeit op meerdere plekken in huis kwijt, omdat de plant minder breed uitvalt. Voor hangplanten heb je bijvoorbeeld heel specifieke plekken nodig. Een plant met mosstok neemt dan ook minder ruimte in beslag. 

Daarnaast kun je de plant vormen naar jouw eigen smaak. Je kunt ‘m opbinden met verschillende afstanden, bijvoorbeeld kort op elkaar voor een extra vol effect. Zo heb je meer controle over hoe de plant groeit. 

LEES OOK
Doe een koffiefilter in je bloempot en verleng de levensduur van je plant

Welke planten kun je tegen een mosstok binden?

Veel hangplanten die wij in Nederland kennen, zijn eigenlijk klimplanten. Alleen hebben ze binnenshuis geen mogelijkheid om zich te binden en daardoor omhoog te groeien. Een mosstok is een ideale manier om dit toch voor elkaar te krijgen. Planten die geschikt zijn om op te binden aan een mosstok zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendron scandens, Epipremnum en de Scindapsus.

Hoe gebruik je een mosstok?

Een mosstok ziet er anders uit dan de naam doet vermoeden. Het is wel een stok, maar deze is niet begroeid met mos. Vaak is een mosstok een holle plastic buis die omhuld is met kokosvezel. Je zou dus beter kokosstok kunnen zeggen. Deze mosstokken kun je vaak scoren bij het tuincentrum of – nog handiger – bestel de mosstok gewoon online. 

Bepaal de meest logische plek om de mosstok in de pot te steken. Het beste moment hiervoor is als je de plant verpotten gaat. Zo loop je minder kans dat je de wortels beschadigt. Als de plant niet verpot wordt, voel dan goed waar je de mosstok in de aarde kunt drukken zonder de wortels aan te tasten. 

LEES OOK
Zo bescherm je planten tegen de hitte van de verwarming

Positioneer nu de takken van de plant op de definitieve plek en zet ze vast met touw, wol of plantenringen. Gebruik geen ijzerdraad of andere harde plastic geleiders, dit kan de plant beschadigen. Bekijk ook goed hoe stevig de stengels van de plant zijn en baseer hierop hoe strak je de takken vastbindt aan de mosstok. 

Nu de takken zijn vastgebonden aan de mosstok is het zaak om de groei van de plant goed in de gaten te houden. Heeft een tak bijvoorbeeld extra ondersteuning nodig? Of moet er een tak extra worden opgebonden? Op deze manier kun je de groei van de plant vormen op een manier die jij mooi vindt. 

Luchtwortels

Sommige planten, zoals de populaire Monstera, krijgen luchtwortels. Dit zijn wortels die aan takken groeien en niet onder de grond. Van nature helpen deze luchtwortels de plant een handje met klimmen. De luchtwortels zouden in de natuur aan een boomstam kunnen groeien. Als de plant eenmaal luchtwortels krijgt, zullen deze zich vasthechten aan de mosstok

Om de groei van de luchtwortels aan de mosstok te bevorderen, kun je ervoor zorgen dat de mosstok continu licht vochtig is. De luchtwortels gaan dan op het vocht af en groeien in en rond de mosstok. 

LEES OOK
Luchtwortels aan planten: wat zijn het en wat kun je ermee?

nog meer: Kamerplanten