WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

De bladeren van een kamerplant maken natuurlijk de looks. Maar wist je ook dat ze je veel kunnen vertellen over de gezondheid van een plant? Geel, bruin of gekruld: ze geven allemaal een andere behoefte weer. Zo weet jij welke!

Zelf een plantenkast maken van een vintage, industriële kast
Stalen lockerkast, glazen flesje op stoel (Raw Materials). Plafondlamp, vloerkleed (Meker Wonen). Legerzakken in wit en groen (Combitex). Houten stoelen, oude stenen vaas in de kast (Burbri Antiek). Roomwitte pilaar op de kast, houten voeten voor de kast (Harlequin Antiek Lisse). Planten (Waterdrinker).

Gele en bruine randen en punten

Dit wordt meestal veroorzaakt door droge lucht of door te weinig water. Het kan ook een combinatie van de twee zijn. Probeer in kleine stapjes meer water te geven en de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Staat de plant vol in de zon? Dan kan het ook zijn dat de bladeren van de kamerplant verbrand zijn. Geef ‘m in dat geval een plekje met minder direct zonlicht.

LEES OOK
Je kamerplanten afstoffen: dit is waarom

Bruine en gele vlekken

Vlekken op het blad kunnen verschillende oorzaken hebben. Gaat het om enkele gele en lichtbruine plekjes? Dan duidt dat vaak op een watertekort. Heeft de plant vanaf de rand van het blad een donkerbruine plek? Dan heeft-ie juist te veel water gehad.

Blad wordt geel

Een blad dat geheel geel kleurt aan de bovenkant of aan de randen van de plant probeert je iets te vertellen over z’n lichtsituatie. De plant krijgt te veel of te weinig licht. In de winter gaat dit vaker om te weinig. Geef de plant een andere plek. Daarnaast is de kans ook groot dat de plant wat plantenvoeding nodig heeft.

LEES OOK
Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor je groene vrienden

Gele bladeren aan de onderkant van de plant

Dit is een teken van te veel water en van eventuele wortelrot. Haal de kluit uit de pot en laat hem uitdrogen. Geef de plant waarna je hem terug in de aarde hebt gezet minder water dan voorheen. Knip eventueel compleet geel geworden bladeren weg.

Bladeren hangen er slapjes bij

Aandacht! De plant heeft dorst dus water ‘m goed bij (met zo’n stijlvolle gieter bijvoorbeeld). Een eventuele andere oorzaak kan zijn dat de plant op een te koude standplaats staat. 

Bladeren krullen op

De oorzaak is meestal een watertekort, maar de plant kan ook een verkeerde standplaats hebben. De kamerplant kan meer warmte en licht nodig hebben als deze op een te koude en tochtige plek staat. 

LEES OOK
Waarom elke plantenliefhebber een plantenspuit moet hebben

Bladeren verschrompelen

Als de bladeren verschrompelen staat de plant vaak te koud in combinatie met te veel water. Of op een plek waar temperatuurwisselingen zijn die de plant niet zo prettig vindt.

Blad verliest zijn tekeningen

Heb je een plant speciaal gekocht omdat je de bladtekeningen zo mooi vond? Extra balen als die langzaam verdwijnen. Maar niet getreurd: de plant heeft simpelweg een andere plek nodig. Eentje met meer licht. Dan zullen de tekeningen weer net zo bont worden als toen je ‘m kocht. 

Moois voor planten…

nog meer: Kamerplanten