3 tekenen dat je een kamerplant te veel water geeft – en zo red je ’m

Standing Lamp Muller Van Severen voor valerie_objects, gordijnen ByMolle, freeform 60’s bijzettafel Fundamente, planten geadopteerd, planten en potten bij bloemenwinkel, fotoprint hotel The Line in Washington DC zelfgemaakt. Beeld vtwonen 05-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 05-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Een plant heeft het ook met te véél water zwaar te verduren. Hoe kun je zien dat je een kamerplant te veel water geeft? Dit zijn de tekenen en oplossingen.

Lees verder onder de advertentie

Kamerplant met te veel water herkennen

Er zijn drie kenmerken van een te vochtige kamerplant:

  1. Gele of bruine bladeren
  2. Bladeren die van de plant af vallen
  3. Lange tijd natte of vochtige aarde

Plant controleren

Controleer of de wortels zijn beschadigd. Dit doe je door de plant uit de pot te halen en alle aarde er vanaf te schudden. Als de wortel wit of bruin is, is de plant gezond. De plant kan dan terug in de pot, maar houd hem voorlopig droog. Als de wortel ‘snotterig’ is, is de wortel rot. Ga in dat geval de volgende stappen langs:

Lees verder onder de advertentie
  • Snijd alle beschadigde wortels weg. Gebruik een schoon mes, zodat je niet de gezonde wortels infecteert
  • Als je veel wortels weg moet snijden, is het handig om een deel van de plant weg te halen. Dan blijft de verhouding plant en blad in balans
  • Zet de plant met verse potgrond terug in de pot
  • De wortels gaan vaak vanzelf groeien, het kan wel een tijdje duren totdat je nieuwe bladeren ziet

Let er wel op dat je in de periode dat de plant net in nieuwe grond staat, niet te veel water geeft. Je plant is nog herstellende, wortelrot ligt op de loer. Geef bijvoorbeeld regelmatig een klein scheutje in plaats van in één keer heel veel.

Van onderaf water geven

Je kunt de kamerplant ook op een schaaltje met water zetten. Als je onderin de pot gaten hebt of maakt, kan de plant zelf water ‘drinken’. Van onderaf water geven is voor sommige planten een fijne methode, bijvoorbeeld voor kamerplanten met fragiele blaadjes of die gevoelig zijn voor schimmel. Denk hierbij aan bladbegonia’s of een erwtenplantje. Van onderaf water geven kost misschien wel iets meer tijd dan van bovenaf. Je moet af en toe controleren of het bakje niet droog staat of de plant juist te nat wordt. Je kunt bijvoorbeeld een vochtigheidsmeter aanschaffen. Zo kun je het dagelijks in de gaten houden.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Planten water geven: hoe vaak en hoe veel water geef je?

Alternatief om water te geven

Een waterbol, ook wel waterdruppelaar of self watering globe genoemd, is een lange tuit van plastic of glas. Je vult de bol en zet hem scheef in de grond. Deze manier van water geven werkt niet bij iedere kamerplant. Leer dus vooral wat je plant nodig heeft en kijk of de waterbol daarbij helpt.

De leukste gieters shoppen...

Lees verder onder de advertentie