WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo tover je een stenen muur onder een stuclaag vandaan

Jarenlang werden bakstenen muren zorgvuldig weggewerkt achter een dikke stuclaag en nu doen we juist een vreugdedansje als we op zo’n authentieke stenen muur stuiten tijdens de verbouwing. Ook het vermoeden dat jouw oude huis zo’n blikvanger heeft? Vijf stap-voor-staptips voor het project baksteen bikken.

Bakstenen muur | vtwonen 2016

1. Veiligheid voor alles

Bescherm de omgeving tot op een paar meter afstand van de muur. En jezelf met een veiligheidsbril en mondkapje. Er komt vaak meer stof en gruis bij vrij dan je verwacht, en het valt maar zelden recht naar beneden.

2. Bikken maar

Hoe makkelijk gaat de stuclaag eraf? Als het oud kalkstucwerk is, kom je met een beitel en hamer een heel eind. Is het moderner stucwerk, dan moet er mogelijk een klopboor aan te pas komen. En als daaronder een voorstrijkmiddel is toegepast, bestaat de kans dat je de muur niet helemaal kaal krijgt. Dat middel zorgt namelijk voor een chemische hechting tussen stucwerk en bakstenen.

Dat hoeft trouwens ook geen ramp te zijn: het betekent alleen dat het eindresultaat er anders uitziet. Het kan evengoed mooi zijn.

LEES OOK
Zo rock je een bakstenen muur in huis

3. Vlekken verwijderen

Vlekken en aanslag kun je verwijderen met een borstel en een mengsel van water en schoonmaakazijn, of een stoomapparaat (te huur bij de bouwmarkt). Dat laatste beschermt de stenen en voegen beter. De muur moet een dag of drie goed drogen voor je hem verder afwerkt.

4. Hoe zit het met de voegen?

Check de staat van de voegen en stenen goed. Mogelijk moet de muur deels opnieuw gevoegd worden of moeten er een paar stenen worden vervangen, zeker als er zwakke plekken zijn. Muurankers die er nog goed uitzien, kunnen worden geschuurd en opnieuw gelakt.

Moeten er een aantal stenen in de muur worden vervangen? Kijk eens bij een handel in antieke bouwmaterialen, die hebben vaak complete sets muurankers in prima staat.

LEES OOK
Vintage Shoppen: oude bouwmaterialen van Jan van IJken

5. Stenen muur afwerken

Een kaal gemaakte muur binnenshuis kan het best met een transparante coating worden afgewerkt. Anders blijft de bakstenen muur vaak stof afgeven en gevoelig voor damp. Zeker als je muur in de keuken zit, is dat van belang. Het Nederlandse merk Vestingh heeft er een speciale coating voor, die niet glanst.

Een nieuwbouwhuis, maar wel graag zo’n mooie muur? Fake it, met behang met een bakstenen print.

nog meer: wooninspiratie