WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo herstel je zelf een klein gat of scheur in de muur

Ben je niet zo’n ster qua klussen? Maar wil je wél een muur weer mooi glad maken voordat ie opnieuw geverfd wordt? Geen zorgen: een klein gat of een scheur kun je vaak zelf makkelijk dichten, zonder daarvoor de hele muur opnieuw te stuken. Zo herstel je zelf een klein gat of een scheur in de muur. 

scheur in de muur vullen
Fabrieksdeur met roedeverdeling (Combitex). Werktafel Stochov 75x197x80 cm (Brût Amsterdam). Werkplaatskruk (Spoor 38). Op het bureau: blik met kwasten, houten klos, garenhouder, ingelijste sleutels, bureaulamp (Spoor 38), apothekersflessen, schaar (Brût Amsterdam), doosje met garen (Combitex). Onder het bureau: bruine doos (Spoor 38). Aan de muur: passer (Six and Sons), liniaal (Neef Louis). Het overige is privébezit. Muurverf Mud Grey van vtwonen (vtwonen.nl).

First things first

Als je gaten of scheuren in een muur wilt opvullen, moet je beginnen met deze goed reinigen. Nu hoef je niet de gehele muur af te schrobben, maar voornamelijk de plekken die je gaat opvullen. Zorg dat deze goed stof- en vetvrij zijn, zodat het product dat je gaat gebruiken zo goed mogelijk hecht. Gebruik een stofzuiger om zoveel mogelijk stof uit het gat of de scheur te zuigen. Licht bevochtigen met behulp van een plantenspuit behoort ook tot de mogelijkheden. 

Ook stukken afgebladderde verf of kalk dienen – met een plamuurmes – verwijderd te worden. Er is namelijk een kans dat de muurvuller zich hecht aan deze loslatende laag, die dan in zijn geheel van de muur zal vallen. 

LEES OOK
Zo maak je van een doorsnee muur een klassieke eyecatcher

Kleine gaten opvullen

Kleine gaten in de muur kun je het beste opvullen met een vulpasta. Met deze muurvuller van Albastine bijvoorbeeld. De poeder kun je aanmaken met wat water om er een pasta van te maken. Met behulp van een plamuurmes kun je de pasta netjes over de gaten heen halen om ze te dichten. 

Zorg dat je snel werkt met de pasta, deze droogt namelijk snel op. Ideaal als je de muur bijvoorbeeld weer wil oververven. Het product is ook goed in te zetten op andere oneffenheden, zoals stukjes afgebrokkelde muur. Is de muurvuller niet helemaal egaal en vlak opgedroogd? Dan kun je het makkelijk met behulp van schuurpapier weer egaal krijgen. 

LEES OOK
De kracht van een witte muur

Scheuren in de muur opvullen

Als je last hebt van scheuren in de muur, kun je deze zelf ook opvullen, mits ze niet te groot en te diep zijn. Met scheuren is het ook belangrijk om de oorzaak te achterhalen, anders blijf je aan de gang… Bij grote scheuren zul je een stucadoor moeten inschakelen omdat dit een stuk lastiger is dan het vullen van een klein gaatje of scheur. 

Bij kleine scheuren en krimpscheuren kun je zelf aan de slag. Krimpscheuren ontstaan door het krimpen van het stucwerk op de muur. Gebruik in het geval van scheuren een elastisch vulmiddel. Dan is de kans groter dat je voor eens en voor altijd afrekent met scheuren in de muur. De scheuren- en nadenvuller van Albastine is hier perfect voor in te zetten. En door de snelle droogtijd is ie in een uur alweer overschilderbaar! 

Met een opzetstuk kun je de muurvuller direct in de scheuren en naden spuiten. Breng een royale hoeveelheid aan en strijk deze vervolgens plat met behulp van een plamuurmes. Is het oppervlak na de droogtijd nog niet helemaal egaal? Schuur het dan licht op met schuurpapier. 

nog meer: wooninspiratie