WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waar plaatsen we de tv? In of uit het zicht?

De televisie wint nu niet bepaald de schoonheidsprijs, toch staat ie meestal wel op een A-locatie in huis, omdat je comfortabel tv wilt kijken. Maar om nu de hele dag tegen zo’n zwart vlak aan te kijken… Verstoppen in een tv kast dan maar?

tv meubel met dichte kast, en stoelen met draden en wit plaid
Kleur op de wand – Toepasbaar S3010-Y30R: Histor, Kleur op de wand met tv – Medina S2005-Y40R: Histor. De gordijnen – ‘Sarena’ artikelnr. 6999-3: Eijffinger (Ook verkrijgbaar via Woninginrichting-aanhuis.nl). Plissé rolgordijnen: Woninginrichting-aanhuis.nl. Schilderij: privébezit.. Wandlampen – beton: vtwonen.nl. Plaid: Casa Vivante. Geel kussen: Casa Vivante. Kussen – rond: vtwonen.nl. Kussen – roze: vtwonen.nl. Vloerkleed: Eijerkamp. Bijzettafels – beton: HK Living. Schaal: Casa Vivante. Bijzettafel – kruk: Vitra. Kuipstoeltjes – ‘Chill’: Bodilson. Plaid: privébezit. Vaas: vtwonen.nl. Tv kast: Remmers Design geverfd in kleur – Medina S2005-Y40R: Histor. Dressoir: Remmers Design. Kist: privébezit. Lamp: vtwonen.nl. Klok – karton: Zuiver. Kandelaar – zwart: vtwonen.nl. Lijstje: vtwonen.nl. Haken – takken: HK Living. Print – zwart-wit op aluminium: Albelli

In een bestaande kast

Eigenlijk is elke kast die groot genoeg is, geschikt om een televisie in te verstoppen. Enige probleem: wat doe je met de deuren? Gewoon openzetten kan natuurlijk, maar dat is niet zo mooi en neemt veel plaats in. Een andere mogelijkheid is om de deuren met een geleidesysteem in de kast te schuiven. Hiervoor moet je de deuren wel demonteren en voorzien van speciale scharnieren. Systemen mét montage-instructies vind je onder andere bij Ironw@re.

LEES OOK:
DIY: tv-wandkast met schuifdeur

In een nieuwe kast

Natuurlijk zijn er 1001 kant-en-klare tv-meubels te koop, van strak tot landelijk, van budget tot design, waarin je de tv in kunt verstoppen. Zelf een tv kast op maat maken is vaak praktischer, zo benut je de beschikbare ruimte optimaal. Bouw hem bijvoorbeeld van mdf en schilder de kast af in dezelfde kleur als de muur; zo wordt het een geheel. Ben je niet zo handig? Vakmensen genoeg! Kijk bijvoorbeeld bij Richard van Meerveld, MIH interieurbouw en tekenbureau of Ontwerp jouw kast.

Beamer in plaats van tv

Je kunt ook kiezen voor een beamer als tv-projector. Dan heb je een scherm of muur nodig waar je je beeld op projecteert. Dat kan een kale muur zijn of bijvoorbeeld een wit rolgordijn. Houd er wel rekening mee dat je de structuur van de achtergrond in beeld krijgt. De beamer zelf hang je in een beugel aan het plafond; als ie uit is, zie je hem bijna niet. Voordeel van een beamer is dat hij weinig plek inneemt en je het beeld lekker kunt opblazen, afhankelijk van de grootte van je kamer, wel zo’n 5 meter in doorsnee. Voor het beste kijkresultaat heb je wel een flinke kamer nodig om van een afstand te projecteren. En de kamer moet voldoende verduisterd kunnen worden om goed zicht te hebben. Houd er ook rekening mee dat je nog een tv-decoder nodig hebt en dat er kabels van de decoder naar de projector moeten worden aangelegd.

Tv-lift of toch schuifdeuren?

Nog een optie is om een tv-lift in te bouwen in een lage bestaande kast. Houd wel rekening met de inbouwhoogte, want de lift zelf neemt ook plaats in beslag. Een tv-lift heb je al voor ongeveer € 275,- en vind je onder meer op Meubelbeslagonline en Screentech.

Heb je een bestaande kast waar je de tv in wilt zetten, dan kun je daar ook schuifdeuren voor maken. Die zijn ruimtebesparend en zo is de tv toch verstopt. Heel mooi is bijvoorbeeld een kastenwand met deels open delen. Ga je tv-kijken, dan schuif je de deur opzij voor de anders open vakken. Ben je klaar, dan schuif je de deur weer voor de tv kast en staan je mooie accessoires weer in het zicht. Er zijn zowel zichtbare als onzichtbare schuifsystemen te koop; hiervoor kun je terecht bij de meeste doe-het-zelfwinkels of online bij onder andere Online Deurbeslag Shop.

De deuren die je gebruikt voor zo’n schuifsysteem bepalen de sfeer. Kies bijvoorbeeld voor oude deuren, die je op maat maakt. Of maak ze zelf van oud hout of steigerhout. Een ander idee is van de schuifdeur een ondiepe lectuurkast te maken, waar je je mooiste boeken en tijdschriften op uitstalt. Of maak van oude (smalle) deuren vouwdeuren door er scharnieren tussen te zetten. Je vouwt de deuren als je tv kijkt naar buiten open. Houd er altijd rekening mee dat een tv-scherm warmte afgeeft. Maak dus altijd voldoende luchtgaten achterin de tv kast, zodat de warmte weg kan.

‘Een tv inbouwen geeft een

strak effect’

Inbouwen

Je kunt een tv ook inbouwen in de muur. Voordeel daarvan is dat snoeren en kabels mooi in de muur kunnen worden weggewerkt. Ook kun je iets voor de tv hangen als je niet kijkt, bijvoorbeeld een kunstwerk of verschuifbare fotolijsten. Inbouwen geeft een strak effect en neemt weinig plaats in. Mooi is om hem bijvoorbeeld in een schouw boven de haard te plaatsen of in een tussenwand. In dat geval zou je hem zelfs draaibaar kunnen maken, zodat je ook in de andere kamer tv kunt kijken. Is inbouwen niet mogelijk, dan kun je ook een voorzetwand plaatsen en de tv daarin inbouwen. Maak hem diep genoeg zodat je alle snoeren kwijt kunt en er  eventueel nog speakers en een geluidsinstallatie in kunt plaatsen. Ook zijn er kant-en-klare achterwanden te koop waaraan je de tv ophangt en waar je alle kabels achter kwijt kunt. Zorg er ook hier altijd voor dat de warmte weg kan.

LEES OOK:
Televisiemeubels die de woonkamer een upgrade geven

nog meer: wooninspiratie