WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Groot, groter, grootst: waarom je een groot vloerkleed wilt

‘Hoe groter, hoe beter’ gaat zeker op voor vloerkleden. Naast visuele voordelen heeft een groot vloerkleed ook praktische pluspunten. Dit zijn de redenen waarom je een groot vloerkleed in huis wilt halen.

vtwonen 10-2021 | woonkamer met witte twee-delige bank en een donkergrijs tapijt
Wollen karpet Nature cord ecru melé, verkrijgbaar in 160×230 cm € 735,-, 200×290 cm € 1155,- en 240×330 cm € 1575,-M.m.v. vantil.nl (bureau, lamp), designtales.nl (stoel), zarahome.com (stenen vaas), letoile.store (mok, glas). Overig privébezit.

Rust en eenheid

Vloerkleden kunnen ervoor zorgen dat plekken afgebakend worden zonder hiervoor muren of roomdividers te gebruiken. Meubels zijn losse onderdelen, en een karpet zorgt ervoor dat de boel samen wordt getrokken. Zeker als je voor een XL vloerkleed kiest. Plaats deze bijvoorbeeld onder de bank en salontafel en je maakt van de zithoek direct een eenheid. Dit zorgt voor balans in huis en natuurlijk de daarbij behorende rust. Op diezelfde manier zou je ook de eethoek kunnen afbakenen door een karpet te plaatsen onder de eetkamertafel- en stoelen.

LEES OOK
Ontdek de nieuwe vtwonen collectie karpetten

Visueel trucje

Door de rust die een kleed creëert door als het ware voor een afbakening te zorgen, maak je het in huis ook een stuk ruimtelijker. Visueel gezien dan, want qua oppervlakte verandert er natuurlijk niets. Door de juiste vorm, afmetingen en kleur te kiezen, kan een kleed een zithoek groter doen lijken dan deze daadwerkelijk is. Ook het tactisch plaatsen van een kleed is hierbij belangrijk. Bekijk goed wat het voor de ruimte doet als je bijvoorbeeld de bank er gedeeltelijk of in zijn geheel op zet.

Warmte

Een groot kleed brengt warmte met zich mee, letterlijk én figuurlijk. Figuurlijk in de zin van de warme sfeer die hij met zich meebrengt en letterlijk door het meebrengen van warmte en het isoleren van de vloer. Daarnaast is een zacht vloerkleed fijner om op te lopen dan een harde vloer, toch? Wat dacht je bijvoorbeeld van dit extra zachte wollen kleed van Sissy-boy?

LEES OOK
Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

Dempen

Een ander praktisch voordeel van een XL kleed is de dempende functie en de verbeterde akoestiek. Hoe groter het vloerkleed, hoe meer geluid er wordt geabsorbeerd. Waardoor geluiden minder hard en schel zullen (door)klinken. Nog meer comfort dus! 

Camouflage & bescherming

Lelijke plekken op de vloer kun je verbergen met een vloerkleed. Geen gedoe met nieuwe vloeren leggen of speciale middeltjes. Easy does it. Andersom werkt het natuurlijk ook: een groot karpet beschermt de vloer tegen toekomstige krassen en beschadigingen. Handig voor plekken waar veel meubels op poten staan, zoals de eethoek.

LEES OOK
Zo koop je het juiste vloerkleed

Makkelijk te vervangen

Aan een vloer zit je over het algemeen een lange periode vast. En de keuze die je hierin maakt is belangrijk voor de sfeer. Een vloerkleed is daarentegen makkelijk te vervangen. Als je smaak verandert, of je bent simpelweg toe aan iets nieuws in huis, kun je met een karpet een grote verandering aanbrengen zonder al te veel moeite. 

Shop grote vloerkleden

nog meer: wooninspiratie