WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vrolijke spikkels: DIY terrazzo-look

Terrazzo is die gespikkelde steensoort die je vroeger veel op hal- en badkamervloeren zag. Tegenwoordig zie je het vaak op vazen en andere gebruiksobjecten opduiken. Niet zo gek, want op dat vrolijke patroon raak je niet snel uitgekeken. Wil je zelf een item omtoveren tot zo’n gespikkelde eyecatcher? DIY terrazzo-look op drie manieren.

vtwonen 2020 DIY special 02 | papieren vazen
Vaas Ribbed, object van groen terrazzo (hkliving.nl). Papier terrazzo, lichtblauw, goud (vliegerpapier.nl).

Met vlokken

Een terrazzo-effect kun je bereiken met behulp van terrazzovlokken. Dien strooi je als het ware over een item om de terrazzo-look te creëren. Neem het item dat je wilt voorzien van zo’n gespikkelde laag, bijvoorbeeld een vaas. Verf hem in een mooie kleur naar keuze. Laat de verflaag drogen en breng vervolgens een laag lijmlak aan. Bestrooi de vaas met de terrazzovlokken en ta-dà: je hebt je eigen terrazzo-item gemaakt.

LEES OOK
DIY: geef die oude vaas een terracotta look

Met de pepermolen

De terrazzolook kan ook gecreëerd worden met behulp van klei en de pepermolen. Die terrazzo-look heb je hierdoor sneller in huis dan je denkt. Koop als basis witte klei. Neem nu een pepermolen met een grove korrel. Het maakt niet uit welke peper je gebruikt: de keus maak je op basis van welke kleuren je mooi vindt. Seizoenenpeper zorgt bijvoorbeeld voor veel verschillende kleuren. Bedenk van tevoren goed wat je wilt maken. Rol de witte klei uit met een deegroller. Geef de pepermolen nu een paar goede slingers boven de klei en rol de peperkorrels in de klei met de deegroller. En daar is de terrazzo-look! 

LEES OOK
3x DIY’s met zelfdrogende klei

Zelf kleiend

DIY Terrazzo maak je super makkelijk met behulp van klei. Fimo klei bijvoorbeeld is perfect voor de terrazzo-look. En daar hoef je echt niet alleen witte klei voor te gebruiken. Terrazzo bestaat in tal van verschillende kleuren. Kies een basiskleur die jij mooi vindt. Of dat nou een neutrale kleur of knalkleur is. Zolang de ‘spikkels’ die je erin gaat maken maar een contrasterende kleur hebben.

Bedenk wat je wilt maken en rol hiervoor de hoeveelheid klei uit die je nodig hebt in de basiskleur. De ‘spikkels’ maak je ook met klei. Neem een enkele kleur of verschillende voor een extra gezellig effect. Rol van deze klei verschillende kleine rolletjes en snijdt hier kleine stukjes vanaf. De stukjes hoeven niet gelijk te zijn, want de terrazzo look is juist zo leuk door de onregelmatigheid.

Bestrooi het plak klei dat je als basis gebruikt nu met de kleine stukjes klei. Pak de deegroller en rol de kleine stukjes samen met de basis. De kleine stukjes zullen iets groter uitrollen, maar je houdt er wel een leuk terrazzo-effect aan over. Zo kun je bijvoorbeeld super makkelijk je eigen onderzetters maken.

nog meer: wooninspiratie