WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lijsten en prints ophangen: zó doe je dat!

Een dierbare foto, grappige quote, poster of bijzonder schilderij: ze verdienen het om gezien te worden. Maar hoe ga je te werk en welke manieren zijn er? Even over die witte muur drempelvrees heen stappen en je hebt in no time een verfijnde galeriewand. Met deze tips kun je zelf je schilderij of meerdere lijsten ophangen.

Er is genoeg betaalbare kunst te vinden, je moet alleen wel even weten waar je moet zoeken.
Poster met rug en bal Close Contact 01 van Norm Architects, 70×100 cm , posterhouders Magnetic Stiicks, walnoot, breedte 73 cm, poster klein met bal en rug Close Contact 04, 30×40 cm, lijst eikenhout, 30×40 cm, poster boven met grafische cirkel groot EO Shapes 01 van Erik Olovsson, 50×70 cm, lijst eikenhout, 50×70 cm, kleinere poster met grafische cirkel EO Shapes 02, 30×40 cm, lijst eikenhout, 30×40 cm, poster met foto van grafische vlakken Details 02 van Rich Stapleton, 50×70 cm, witte aluminium lijst, 50×70 cm, poster met zwart-grijs kleurverloop Charcoal 01 Lemon, 50×70 cm, posterhouders Magnetic Stiicks, zwart gebeitst essenhout, breedte 53 cm (Paper Collective). Eikenhouten eettafel van Design House Stockholm,, stoelen met houten poten van Design House Stockholm, stoelen met verchroomde poten van Design House Stockholm (Nordic New). Papier-maché schaal, metalen fles, antieke stoel, oude houten emmer met hengsel, stoommandje, kwast (Aura Peeperkorn). Bruine houten vaas (Zara Home). Servies op tafel: kommen, bekers, bordjes, houten borden (Household Hardware). Muur gestuukt met Marrakech Walls van Pure and Original in kleur Thunder Sky (De Ru). Trapje privébezit.

Stap 1: Kies voor één geheel

Varieer met afbeeldingen (en fotolijsten) in verschillende formaten. XL, klein en alles daartussenin: juist de combinatie maakt het geheel speels. Bang dat het te druk oogt? Trek één lijn met het materiaal (bijvoorbeeld hout) of kies voor een vorm die steeds terugkeert (rechthoekig). Maak er nog meer een geheel van door ook de prints of foto’s op elkaar af te stemmen, allemaal afgedrukt in zwart-wit of sepia bijvoorbeeld.

Stap 2: Bepaal de compositie

Vind je het lastig om de juiste compositie te bepalen? Een goede richtlijn voor een speels effect is vanuit het midden starten met de grootste lijst. Werk hier nonchalant omheen en houd hierbij een denkbeeldige cirkel voor ogen. Ben je meer van de rechte lijnen, kies dan voor een strakkere collage. Trek een horizontale lijn van schilderstape op het midden van de wand. Je kunt lijsten van hetzelfde formaat en dezelfde kleur onder en boven deze lijn ophangen. Let erop dat de lijsten recht boven elkaar hangen voor die typische museumlook.

“Een goede richtlijn is vanuit het midden starten met de grootste

lijst.”

Op de muur krijtverf, posters in frame van My Deer Art Shop, plaid, kussen, kleed van geweven leer (Loft). Veldbed met canvas zitting (Toposworkshop)

Stap 3: Ophangen maar!

Oké, het is even slikken: dat eerste gat in die kraakheldere witte wand. Maar voor je het weet heb je de smaak te pakken. Een handige manier om de gaten op juiste plek te boren is alle lijsten die je wilt ophangen over te trekken op (patroon)papier. Knip dit uit en hang de vellen papier met een stukje schilderstape aan de wand. Teken de plek waar het gat moet komen af op het papier en boor er dwars doorheen. Papiertjes wegtrekken et voilà: de lijsten kunnen aan de wand! Een smalle wandplank is ook een idee, er kan veel op en het scheelt flink wat boren. Een grote plaat van mdf (eventueel behangen of geschilderd) tegen de wand is ook een goede optie voor wie beschadigingen wil voorkomen.

Stap 4: Geen gedoe

Wie zegt dat een lijst altijd aan de muur moet hangen? Op de grond, nonchalant leunend tegen de wand, komt ‘ie ook goed tot zijn recht. Zet er meerdere naast elkaar of laat ze een klein beetje overlappen voor dat artistieke atelier gevoel. Een andere manier is helemaal geen lijsten te gebruiken, losse prints zijn ook goed met washitape (Japanse papiertape) op een gladde ondergrond te bevestigen. En wil je een foto echt de aandacht geven, zorg dan voor een mooie achtergrond. Hang de prints op grote vellen aquarelpapier en creëer hiermee een bijzondere passepartout.

Meer inspiratie nodig? Lees hier hoe je kunst betrekt in je interieur.

nog meer: wooninspiratie