WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tegelen in de badkamer: de meestgestelde vragen op een rij

Ben je van plan om de handen uit de mouwen te steken en zelf te gaan tegelen in de badkamer? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken. vtwonen zet de meestgestelde vragen voor je op een rijtje. Want je weet het: een goede voorbereiding is het halve werk.

vtwonen-dossier-badkamer-tegelen-tegels-douche-illustratie-douchegordijn

Kun je tegels zonder voeg tegen elkaar zetten?

Het is leuk voor een tafelblad, maar in de badkamer is dat niet zo’n goed plan. De voegmortel heeft namelijk een functie: die voorkomt na uitharden dat er water tussen en onder de tegels komt. Smalle voegen dan maar? Omdat smalle voegen van 1,5 tot 2 mm zo gewild zijn, worden veel tegels tegenwoordig ‘gerectificeerd’ geleverd: strak afgezaagd aan de randen. Maar ook hier een kanttekening: dat werkt het best met tegels die in een kamer of hal liggen. Zeker in een badkamer wordt aangeraden om de voeg niet smaller dan 3 of 4 mm te maken. Hoe groter de tegel, hoe smaller de voeg lijkt.

LEES OOK
Dit is het effect van legpatronen bij tegels

Tot hoe hoog moet je tegelen?

Dat ligt aan de ruimte. Als je een badkamerwand deels laat of gaat betegelen, dan is 1,60 m gebruikelijk, en in de douche 1,80 m. In een aparte wc is tot 1,20 m voldoende. Daarboven kun je verven met speciale latex voor natte ruimtes of behangen met badkamerbehang. Vind je eenheid en eenvoud belangrijk of wil je een accentmuur voor een krachtig statement, dan is tegelen tot aan het plafond van de badkamer het mooist. 

LEES OOK
Geen tegels in de badkamer? Dit zijn andere opties

Hoe bepaal ik de kleur van de voegen?

De kleur van de voegen bepaalt mede de sfeer van de badkamer. Witte tegels met witte voegen of grijze tegels met grijze voegen houden het beeld rustig, maar ook een beetje saai. Gebruik je donkere voegen bij witte tegels dan heb je ineens een eyecatcher te pakken. Of ga nog een stapje verder en kies voor bijvoorbeeld rood, blauw of geel. Bij gekleurde tegels kan juist een witte voeg het verschil maken, vooral als de tegels een bijzondere vorm hebben.

Hoeveel tegels moet ik bestellen?

Reken uit hoeveel je nodig hebt en bestel 5% extra van dezelfde partij (af te lezen aan de nummercode op de dozen). Want: beter een doos over die terug moet, dan later moeten bijbestellen en tot de ontdekking komen dat de nieuwe tegels net een tikje anders zijn. Niet zo handig als het badkamerproject al halverwege is.

nog meer: wooninspiratie