WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x no go’s voor het inrichten van een kleine woonkamer

Een kleine woonkamer is niet altijd even handig, maar knus en sfeervol is het zeker. Als de ruimte beperkt is, wil je deze natuurlijk zo optimaal mogelijk benutten. Dit zijn no go’s bij het inrichten van een kleine woonkamer. Want klein is fijn, maar dat wil je natuurlijk wel zo houden.

vtwonen weer verliefd op je huis aflevering 3 seizoen 15 | Stylist Marianne in Aalsmeer

Licht boven donker

Een kleine woonkamer inrichten begint bij de basis. Voor kleine ruimtes geldt eigenlijk altijd: kies voor een licht kleurenpalet. Lichte kleuren houden de ruimte open en luchtig. Donkere kleuren kunnen een kleine ruimte nog kleiner en bedompter doen lijken. Kies dus liever voor een lichte vloer in plaats van een donkere en ga ook op de wand voor een lichte kleuroptie.

LEES OOK
Inrichten kleine woonkamer: 4 praktische tips om mee te beginnen

Skip een kleurloos geheel

Zoals gezegd past een licht kleurenpalet goed in een kleine woonkamer, maar dat betekent niet dat kleur compleet verbannen moet worden. Kies voor de 60-30-10 regel om kleur aan te brengen maar balans te houden. Kort gezegd kies je drie kleuren waarvan een kleur 60% van de ruimte beïnvloedt, de andere kleur 30% en de laatste en derde kleur 10%, ook wel de accentkleur. Zo maak je een kleine woonkamer een stuk sprekender. 

LEES OOK
Een kleurrijk interieur in balans met de 60-30-10 regel

Klein is niet altijd fijn

Een kleine woonkamer vraagt niet per se om kleine meubels en accessoires. Een XXL hoekbank kun je er waarschijnlijk niet in kwijt, maar vermijdt een overload aan (kleine) meubels en accessoires. 

Kies liever voor een paar mooie statement pieces en een bank en salontafel die precies passen. Op die manier zorg je voor rust in de ruimte en oogt het niet rommelig en vol. Dit laatste kan er namelijk voor zorgen dat een kleine woonkamer nog kleiner én drukker aanvoelt.

LEES OOK
Deze banken passen perfect in een kleine ruimte

Recht-toe-recht-aan

Zorg dat je een recht lijnenspel doorbreekt met ronde meubels, zoals deze ronde koffietafel van Bloomingville. Gebruik dus niet te veel meubels in dezelfde vormen om een blokkendooseffect te voorkomen. Naast dat ronde vormen een vast lijnenspel doorbreken, besparen ze vaak ook een hoop ruimte. Zo kun je aan een ronde eettafel meer mensen kwijt dan aan een rechthoekige variant. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een ronde salontafel; hier bespaar je een hoop bewegingsruimte mee in een kleine woonkamer. 

Licht blokkades

Een kleine woonkamer staat vaak gelijk aan weinig licht. Koester het natuurlijke licht dat in de ruimte valt door de lichtinval niet te beperken. Zet de vensterbank dus niet bomvol spullen en kies liever voor een luchtig paar gordijnen in plaats van een zware variant. 

Ook zware en bedompte meubels kunnen de lichtinval verstoren. Ga bijvoorbeeld liever voor een bank op poten en een minimalistische salontafel met een fijn onderstel. Of kies voor glazen meubels, zoals deze gave salontafel van MADE

Ideaal voor een kleine woonkamer

nog meer: wooninspiratie