WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo richt je een studio écht slim in

Wonen in een studio heeft voordelen: je hebt je eigen plek en hoeft met niemand rekening te houden. Maar er komt ook een aantal lastige kwesties bij kijken. De studio inrichten bijvoorbeeld. Want hoe deel je de ruimte zo ruimtelijk en efficient mogelijk in? Hoe zorg je dat het niet te druk of rommelig wordt? Voor welke meubels kies je? Keuzes, keuzes, keuzes. No stress, wij helpen je een handje!

Kleine ruimte creatief inrichten vtwonen.nl

Studio inrichten? Maak eerst een plattegrond

Stap 1: voorbereiding. Vraag een plattegrond op van je studio en probeer op papier al een idee te krijgen van hoe je je studio wilt gaan inrichten. Vaak zitten de keuken, eetkamer, woonkamer én slaapkamer in één ruimte, dus dit vraagt om denkwerk van tevoren. Een tip: zorg dat de ‘woonkamer’ dicht bij een raam of meerdere ramen zit, voor het nodige daglicht.

Benieuwd naar een voorbeeld van stijlvolle kleine woning? Bekijk dan deze bovenwoning in Deventer.

Werk in de hoogte

Oneindig veel oppervlakte heb je misschien niet, maar vergeet niet dat je alsnog spullen kwijt kunt als je de muren optimaal benut. Koop zo hoog mogelijke kasten en zet er meerdere naast elkaar. Hier creëer je opbergruimte mee. Bedenk daarnaast ook wat je wilt doen met het bed. Ben je gezegend met een hoog plafond? Dan is een vide een goede optie. Maar ook met een minder hoog plafond zijn er heel wat ruimtebesparende opties, zoals een (half)hoogslaper.

Kasten in plaats van planken

Hoe kleiner de ruimte, hoe sneller die te druk wordt. En dat is natuurlijk niet wat je wilt in een studio. Planken aan de muur zijn heel sfeervol, maar kunnen snel rommelig ogen. Ga liever voor kasten die je dicht kunt doen. Hierdoor behoud je de rust.

Kleurgebruik

Als we het dan toch over een rustig geheel hebben, is het ook een goed idee om na te denken over kleurgebruik. Over het algemeen zorgen lichte kleuren voor een ruimtelijker effect. Ga dus het liefst voor witte muren. Vind je dit te saai? Verf dan bijvoorbeeld één muur in een lichte pasteltint.

Praktische meubels

Je bent niet de eerste die klein woont en op zoek is naar handige oplossingen. En dat is maar goed ook! Want daardoor zijn er al een heleboel handige meubels te vinden die je helpen om een studio zo praktisch mogelijk in te richten. Naast hoogslapers en hoge kasten kun je bijvoorbeeld denken aan roomdividers en uitklaptafels. Maar vergeet ook de spiegel niet! Een spiegel aan de muur laat een ruimte meteen optisch groter lijken.

nog meer: wooninspiratie