WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom je sommige pannen moet inbranden (en zo doe je dat)

Heb jij een nieuwe roestvrijstalen pan met een dikke bodem gekocht? Dan is het de bedoeling dat je deze van tevoren gaat inbranden. Maar waarom moet dat? En hoe doe je dat? Wij leggen het je hier uit.

pan koken inbranden

Waarom een pan inbranden?

Je hebt vast wel een paar pannen met een anti-aanbaklaag in de kast staan. Een roestvrijstalen pan met een dikke bodem heeft deze laag nog niet en daarom moet je die zelf creëren door de pan in te branden. Dit moet je doen voordat je de pan gaat gebruiken, zodat je er daarna zonder problemen mee kunt bakken en braden.

Stappenplan

Om ervoor te zorgen dat je het goed doet, kun je het best onderstaande stappen volgen. 

1. Schoonmaken

Voordat je begint met inbranden, moet je de pan eerst goed schoonmaken en afdrogen.

2. Zet de pan op het vuur

Als de pan goed is afgedroogd, kun je deze op het vuur zetten en ervoor zorgen dat hij gelijkmatig opwarmt. Niet te heet, dus tot ongeveer 100 graden.

LEES OOK
Shopgids pannen

3. Goed insmeren

Giet een heel klein beetje olie in de pan (liefst zonnebloemolie) en smeer deze voorzichtig uit met een stukje keukenpapier. Probeer een dun laagje te smeren. Meerdere dunne lagen zorgen namelijk voor een betere en gelijkmatigere anti-aanbaklaag.

3. Inbranden

Verwarm de pan geleidelijk op door de temperatuur steeds een klein beetje te verhogen. Schrik niet van donkere plekken, die horen erbij. Houd de hoge temperatuur een paar minuten vast, totdat de pan droog is en er geen olie meer zichtbaar is.

4. Afkoelen en schoonmaken

Laat de pan vervolgens afkoelen en maak hem goed schoon met warm water en een afwasborstel. Gebruik geen afwasmiddel: dit werkt namelijk als een ontvetter en dat wil je juist niet hebben.

5. Herhaal de stappen

Als je zo lang mogelijk van je pan wilt kunnen genieten, kun je bovenstaande stappen het best meerdere keren herhalen. Doe het ongeveer vijf keer voordat je de pan daadwerkelijk in gebruik gaat nemen.

Bron: Libelle. Voor jouw dagelijkse updates over royalty, entertainment, reizen, koken, bijzondere interviews, aangrijpende verhalen, columns en nog veel meer.

nog meer: wooninspiratie