WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met zorg behandelen: glas-in-loodramen schoonmaken

Ben je gezegend met karakteristieke glas-in-loodramen? Prachtig! Helaas kunnen glas-in-loodramen net zo vies worden als gewone ramen en dus dienen ze ook schoongemaakt te worden. Dit vergt net wat meer aandacht dan bij een normale raampartij, glas-in-lood is namelijk een stuk kwetsbaarder. Glas-in-loodramen schoonmaken doe je zo. 

vtwonen 2-2020 | glas in lood slaapkamer
In de kamer van Nina maakte Hans zelf een bank voor de nis. ‘Vroeger zat ze hier vaak met een boek, nu met haar iPhone.’ Fluwelen bedhoofd en beddengoed van House of Orange. Bijzettafel, lamp en gestreept kussen van HK Living. De badjas is een souvenir van Bali. 

Welk schoonmaakmiddel kan ik gebruiken?

Glas-in-loodramen doe je met aandacht en precisie. De ramen zijn vaak een stuk breekbaarder dan normale ramen. Daarnaast kun je niet klakkeloos elk schoonmaakmiddel inzetten. Zo kunnen schoonmaakmiddelen met ammoniak of azijn het lood van het glas-in-loodraam aantasten.

Gebruik ook nooit schuurmiddelen of hardnekkige vlekverwijderaars. Hierdoor kunnen onherstelbare krassen op het glas-in-loodraam terechtkomen of de kitranden kunnen langzaam oplossen. 

Gebruik liever een glasreiniger of een klein druppeltje afwasmiddel met water. Houd daarnaast een droge doek bij de hand om het raam na afloop mee af te nemen.

LEES OOK
Hoe isoleer je glas-in-loodramen?

Glas-in-loodramen schoonmaken

Een glas-in-loodraam schoonmaken is geen snel klusje: je moet er echt de tijd voor nemen. Elk raampje zal namelijk apart moeten worden schoongemaakt en afgenomen.

Spuit het schoonmaakmiddel dat je gebruikt niet op het glas-in-loodraam zelf, maar altijd op de doek die je gebruikt. Nu kun je elk ruitje afnemen. Om te zorgen dat je geen strepen achterlaat, wrijf je de ruit nog eens na met een droge doek, keukenrol of lekker ouderwets met een krant. 

LEES OOK
Oude woning? Zo laat je de klassieke elementen tot leven komen

Hoeken, kieren en naden

Om ook goed alle hoeken, kieren en naden van een glas-in-loodraam schoon te maken, gebruik je een tandenborstel of wattenstaafje. Met het wattenstaafje kun je voorzichtig in moeilijk te bereiken kieren of naden poetsen. De randen van het glas-in-loodraam borstel je schoon met een tandenborstel. Gebruik het liefst wel een zachte variant en voer niet te veel druk uit. 

Hardnekkige vlekken

Om hardnekkige vlekken zoals bijvoorbeeld verfspetters te verwijderen, gebruik je een scheermesje of een stukje extra fijn staalwol. Haal het altijd voorzichtig over de plek heen zonder al te hard te drukken. Mocht de vlek niet verdwijnen, dan kun je het met wat aceton proberen. Gebruik alleen nooit teveel. Breng liever wat aceton aan op een wattenstaafje of -schijfje en stip hier voorzichtig de vlek mee aan totdat het verdwijnt. 

LEES OOK
Jaren 30-woningen: wat maakt ze zo populair?

nog meer: wooninspiratie