WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De wasmachine schoonmaken is makkelijker dan je denkt

De wasmachine maakt jouw kleding en handdoeken altijd lekker schoon, maar geef jij je wasmachine weleens een goede reinigingsbeurt? Als je dit regelmatig doet weet je zeker dat je lekker kunt blijven wassen en je de kans op ongelukjes minimaliseert. En de wasmachine schoonmaken, dat is makkelijker dan je denkt!

vtwonen weer verliefd op je huis | rode kastwand met inbouw wasmachine

Schone machine, schone was

Als je niet wilt dat je was viezer uit de wasmachine komt, is het belangrijk dat je de machine eens in de zoveel tijd een schoonmaakbeurt geeft. Wanneer het hier tijd voor is kun je herkennen aan een muffe lucht die uit de trommel komt na het wassen. Wat je ruikt zijn resten wasmiddel gemengd met bacteriën en stof: de ideale woonplaats voor vetluis, kleine beestjes die van het vet uit jouw kleding en handdoeken leven. Bah.

Was op 90 graden

Om te beginnen kun je je wasmachine eens aanzetten zonder was erin. Een lege trommel, dus. Gooi een schep soda in de trommel om de boel grondig te reinigen. De beste temperatuur hiervoor is 90 graden, daarmee worden vetluis en restjes wasmiddel weggespoeld. Doe dit eens in de zoveel tijd om nare geuren te voorkomen. Voor een extra schoon resultaat kun je twee vaatwasblokjes in de trommel gooien om het aanwezige vet uit te roeien.

Vergeet de randjes niet

Je wasmachine schoonmaken doe je pas echt goed als je alle randjes flink aanpakt. Dit kun je doen met een natte vaatdoek, maar droge keukenrol volstaat ook. Pak vooral het rubber rondom de deur goed mee, omdat hier veel resten opgehoopt wasmiddel zitten. Zo voorkom je dat de vlekken hiervan op kleren terecht komen.

Het zeepbakje

Het bakje waar je wasmiddel en wasverzachter inschenkt moet zo nu en dan ook opgefrist worden om schimmelplekken te voorkomen. Ook voor deze klus is soda (je kunt dit ook met natuurazijn doen) je beste vriend. Verdeel een kopje soda of natuurazijn over de verschillende vakjes, alsof het wasmiddel is. Zet nu de wasmachine op 60 graden en laat de boel lekker doorspoelen. Weg bacteriën!

nog meer: wooninspiratie