WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De iconische polkadot is terug: 3 manieren om de trend de stijlen

De stip is zo’n typisch voorbeeld van een print die nooit écht van de aardbodem zal verdwijnen. De iconische polkadot bewijst dat met de start van dit nieuwe jaar nog maar eens. Want het vrolijke printje staat met stip op nummer één in de lijst van woontrends waar nieuw leven ingeblazen mag worden.

Polkadot

Herkomst van de polkadot

Er was een tijd dat men nog nooit van het woord polkadot had gehoord. Dat veranderde in 1850, toen er een nieuwe danstrend ontstond: de polka. Dit is een volksdans voor koppels en is van origine Tsjechisch. De dans werd immens populair, waardoor er ook polka kledij werd ontworpen. Dat was – je raadt het al – kleding met stippen. Hiermee was de term ‘polkadot’ geboren. Al snel werd de trend niet alleen voor stof van kleding gebruikt, maar dook het printje ook op in interieuraccessoires.

Simpel speels

Je kunt de trend, die momenteel weer flink in populariteit is gestegen, zo groots of subtiel in huis halen als je wilt. Een speelse en tegelijkertijd zeer stijlvolle, haast minimalistische manier is het polkadot behang. Door een kleine wand – bijvoorbeeld de muur boven je schouw, of een hoek in de woonkamer – met een grotere zwarte stip te behangen, krijg je al snel een Scandinavisch en minimalistisch effect. Combineer dit met rotan en houten meubels, zodat je de ietwat drukke muur het woord laat voeren. Mag het speelser? Kies dan voor een print met gekleurde stippen, of voor een grovere, geschilderde polkadot print.

Subtiel effect

Een subtiele en minder prominente manier om deze trend te omarmen, is door te kiezen voor gestipte accessoires. Een vaas of deze geweldige bloempot van MADE voorzien van een geschilderde polkadot kan een simpel hoekje in huis al snel uniek doen ogen. Plaats er gekleurde bloemen in voor een vrolijke aanblik, of houd het ingetogen met weelderige pluimen. Een simpel kussen met de iconische stippen, een plaid of een aantal mokken met handgeschilderde stip op een houten plank in de keuken kunnen ook nét dat verschil maken.

Groot gestipt

Mag het grootster? Dan kun je de polkadot ook inzetten als statement voor op de vloer, in de vorm van een groot, hoogpolig tapijt met stippen. Dit kan zowel strak als bohemian ogen, afhangend van de rest van het interieur. Houd je wel van de warme, ietwat hippie-ish stijl? Combineer het tapijt dan met een witte bank vol kussens, grote planten en gouden accessoires. Meer fan van design of industrieel? Dan maak je het geheel af met een strakke, design bank in bijvoorbeeld grijstint, een stoere vintage hockerkast en een aantal lijsten in zwart-wit print.

View this post on Instagram

A post shared by Rich class decor || Rugs (@richclassdecor)

nog meer: wooninspiratie