WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kristallen karaf schoonmaken zodat ‘ie weer blinkt

Heb je een mooie kristallen karaf op de kop getikt in de kringloop? Of wil je ‘m hervullen, maar daarvoor eens een goede schoonmaakbeurt geven? Kristal is poreus materiaal. Aan de gang gaan met agressieve middelen is dus geen goed idee. Zo kun je het kristal aantasten, waardoor het karaf nooit meer zal blinken als nieuw. Gelukkig zijn er genoeg andere methoden: een kristallen karaf schoonmaken zodat ‘ie weer blinkt, doe je zo.

vtwonen 05-2016 | blauw karaf kristal met klassiek dromenbehang

Simpele methode

De meest simpele methode om een kristallen karaf schoon te maken, is zeker niet minder effectief. Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen. Spoel hem vervolgens nog even goed om, anders gaat je drankje naar azijn smaken en dat wil je niet.

Als de kalkaanslag niet uit zichzelf losweekt, kun je een handje helpen met een sponsje of de afwasborstel. Is de opening en/of hals van de karaf te smal? Gebruik dan een flessenborstel zoals deze

LEES OOK
Let it shine! Vlekvrij afdrogen en poleren doe je zo

Natuurlijk schuurmiddel

Soms is de kalkaanslag wat hardnekkiger en is er grover geschut in de vorm van homemade schuurmiddel nodig. Vul de karaf voor een deel met water en een deel met azijn. Voeg een druppeltje afwasmiddel toe en daarna een handje rijst. Doe de dop terug op de karaf en maak je klaar voor een goede sessie schudden. Door de zuurgraad van de azijn, zullen de kalkdeeltjes oplossen. de rijst werkt als schuurpapiertje als je de fles heen en weer schudt.  

Alternatieven voor dit schuurmiddel zijn: heet water en bijvoorbeeld zand, eierschillen, fijne houtskool of zout. Doe het in de karaf, schud flink en kijk ‘m blinken als nieuw. Er bestaan ook speciale reiningskogels of schoonmaakparels zoals deze. Deze zijn speciaal gemaakt om karaffen van binnen schoon te maken.

LEES OOK
10 verrassende dingen die je ook kunt schoonmaken in de vaatwasser

Inpakken

Doordrenk wat keukenpapier in schoonmaakazijn. Beplak de kristallen karaf van de buitenkant (en als het lukt ook de binnenkant) met de keukenrol. Pak deze als het ware compleet in en laat de keukenrol met azijn zijn werk doen. Laat het minimaal een uurtje intrekken, maar langer is altijd beter. Wrijf vervolgens het keukenpapier met de azijn over de kristallen karaf en voilá: hij zal weer helemaal blinken.

Lukt het je niet om de binnenkant de bereiken? Probeer wat keukenrol aan de achterkant van een pollepel de bevestigen om zo de binnenkant de kunnen schrobben of gebruik een flessenborstel.

nog meer: wooninspiratie