WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Winterdip? Deze kleur maakt gelukkig!

Dat kleur iets met ons doet, is natuurlijk oud nieuws. Én een groot voordeel. Want wanneer je eenmaal weet welke kleur het meest heilzaam is voor de gelukshormonen, kun je daarmee flink aan de slag in je interieur. De kleur die je volgens onderzoek nodig hebt? Groen!

vtwonen 01-2021 | stylen met groen in de woonkamer met groene elementenbank en okergele poef | alternatieven voor een salontafel
Wollen elementenbank van Hay, 74,6×95,5 cm (dxb), per element vanaf € 2129,-, schapenvacht € 69,- (eijerkamp.nl). Vloerkleed 200×300 cm, per m2, € 900,-, leren Knitting stoel van Menu vanaf € 2595,- (kasstoor.nl). Schapenwollen Knitting stoel van Menu vanaf € 2595,- (designtales.nl). Salontafel van glas en staal van Bloomingville € 269,-, velours poef van Bloomingville € 111,20, mosgroen velours kussen van Hay € 79,-, vaas van HKliving € 99,90, wit object van Bloomingville € 34,20 (vtwonen.nl). Berber zitpoef € 319,- (elramlahamra.nl). Metalen vloerlamp Handvark € 585,- (goeds.nl). Kunst aan de muur van Edith Beurskens vanaf € 130,- (edithbeurskens.com). Okergeel velours kussen € 29,95, gestreept velours kussen € 32,95, zandkleurige beker € 6,- (hkliving.nl). Waxinelichthouder € 39,-, wierook € 20,- (sukha.nl). Kalkverf Lagune, per liter € 48,- (cartecolori-dialma.nl). Overig privébezit.

De kleur groen

Eigenlijk is het heel simpel: welzijn bestaat door zijn tegenhangers stress, depressie, lusteloosheid, enzovoort. Wanneer je thuiskomt van een stressvolle dag op je werk, of wanneer je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, zoek je naar manieren om daar weer vanaf te komen. Wat dan écht goed helpt? De natuur in. Een fijne wandeling, of heel indirect de kalmerende werking van veel bomen en planten om je heen. Dat geeft rust. De kleur groen associëren we kennelijk zó sterk met de natuur en de rust en schoonheid die daarbij horen, dat alleen al deze kleur ons helpt op de mindere dagen.

LEES OOK
Dag winterdip! Zo versla je de kou en zit je altijd lekker warm op de bank

Onderzoek

Niet alleen de planten dus, maar ook de kleur zelf, bleek uit een Brits onderzoek. De grote conclusie: degenen die in een buurt wonen waar veel groen is, scoorden significant hoger op de schaal van mentaal welzijn. Ook een Nederlands onderzoek toonde aan dat groen een positieve factor is voor tevredenheid.

Meer groen!

Ook al lijkt de kleur groen al voldoende, de crème de la crème binnen deze tactiek bereik je natuurlijk met het groene natuurschoon. Ga dus vooral voor meer planten in huis (en doe daar dan een koffiefilter in voor een langere levensduur). Maar daar hoeft het zeker niet bij te blijven. Ga voor een groene muur, een groene fluwelen bank, of pak het kleinschaliger aan, voor de kleine geluksmomentjes. Met deze items voeg je de kleur groen stijlvol toe, om 2022 met de nodige dosis geluk te starten.

Stijlvolle items

nog meer: wooninspiratie