WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Extravagant maximalisme: zo omarm je het stijlvol

Terwijl minimalisme al jaren in trek is, komt er nu een andere woontrend om de hoek kijken die lijnrecht tegenover deze ingetogen woonstijl staat: extravagant maximalisme maakt namelijk zijn opmars. En dat is precies zo kleurrijk, gewaagd en uniek als het klinkt. Met deze tips haal je het stijlvol in huis.

vtwonen binnenkijken special 07-2021 | palmbomen behang in de woonkamer met een oranje vloerkleed en rode stoel

Tegenpolen

Tegenpolen trekken elkaar aan. In de liefde, in vriendschappen en met het oog op interieur blijkt dit jarenoude gezegde ook waar te zijn. Want terwijl er jarenlang voornamelijk gesproken werd over minimalisme, waarbij ingetogen kleuren, natuurlijke materialen en weinig tierlantijntjes centraal staan, komt nu de tegenhanger van deze trend om de hoek kijken. Het maximalisme is geboren en lijkt een grote trend te worden dit jaar.

Extravagant maximalisme

Extravagant maximalisme, da’s de specifieke aanduiding van de woontrend die met de ingang van 2022 omarmd mag worden. De naam doet het al vermoeden, maar bij deze trend mag het allemaal groots, meeslepend, kleurrijk en in de overtreffende trap. Extravagant betekent ongewoon en uitbundig, en dat is dan ook precies wat deze trend inhoudt. Voelt iets bijna té? Dan sla je juist de spijker op zijn kop.

LEES OOK
Zo koop je kunst die bij jouw woonstijl past

Persoonlijke twist

Je kunt deze trend echter wel een persoonlijke twist geven, en zo uitbundig maken als je zelf wilt. Het kan als voorzichtige stap richting een kleurrijker en gewaagder interieur zijn, maar ook gelden als het laatste zetje in de rug om jouw voorliefde voor kleur volledig te omarmen in iedere hoek van je huis – zonder je hiervoor te hoeven generen.

View this post on Instagram

A post shared by Zoe Schlacter (@zoeschlacter)

Subtiele start

Zet je pas de eerste treden richting een kleurrijker huis? Haal extravagant maximalisme dan in huis door bijvoorbeeld een groot kleed in je zithoek te plaatsen met kleurrijk patroon. Een groot, opvallend kunstwerk aan de muur in bijpassende kleuren en een paar kussens kunnen je huis al direct uitbundiger laten ogen. Wil je deze kleurrijke accenten doorvoeren in de rest van je woning? Verf dan bijvoorbeeld je minimalistische stoelen in een opvallende kleur en plaats er kussens in vrolijke patronen op, voor een speelse look.

Maximalisme voor gevorderden

Ben je al bekend in de wereld van kleur? Denk dan groots, grootser, grootst. Deins niet weg voor het combineren van prints en kleuren. Ook het verven van een muur in een opvallende kleur als roze of okergeel past perfect bij deze gewaagde woontrend. En ja, dit kun je moeiteloos combineren met opvallend doek aan de muur in flitsende lijstén kussens met prints op de bank. Ook kaarsen in knalkleuren, een trap voorzien van pittig printje of bijvoorbeeld grote planten en (droog)bloemen in vrolijke kleuren passen perfect bij deze gewaagde woontrend.

Stijlregel voor kleurbalans

Om ervoor te zorgen dat je huis echter niet als een kermisattractie oogt, kun je de 60-30-10 stijlregel in gedachten houden. Hierbij kies je een primaire kleur die je voor 60 % in je interieur doorvoert, een tweede kleur die je voor 30% gebruikt en een laatste accentkleur zet je voor 10% in. Zo blijft het wel een fijn geheel om naar te kijken en kun je alsnog zo speels, kleurrijk en uniek als je wilt te werken gaan, zonder dat je interieur schreeuwerig aanvoelt.

nog meer: wooninspiratie