WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De 5 meest gemaakte fouten bij het inrichten van de babykamer

Het inrichten van de babykamer is voor de één de bom en voor de ander een heftig project door een constante stroom aan twijfels. Want wat is nou echt het allerbeste voor jouw kindje? Leer van wat je voorgangers een volgende keer he-le-maal anders zouden doen en pik meteen de beste tips eruit. Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten in de babykamer.

1. De babykamer móet helemaal af zijn

Het is enorm verleidelijk om werkelijk alles van de uitzetlijst aan te schaffen en in de babywinkel is alles ook té schattig. Maar probeer bij de grote uitgaves toch tot tien te tellen en je af te vragen of je het echt allemaal nodig hebt. Uiteindelijk zijn de belangrijkste aankopen een bedje, commode en aankleedkussen. Plus uiteraard voldoende beddengoed en een flinke stapel hydrofiele doeken en luiers.

De rest van de babykamer shop je er lekker bij als je kindje er is. Vaak weet je dan pas wat je echt nog mist. En het is veel te leuk om samen te wandelen en spullen uit te zoeken als de kleine er is. Zorg dat de basis staat en de rest volgt vanzelf. Echt.

2. Onhandige indeling

Bij de indeling van de babykamer moet je even in de praktische modus, want aan stylish-verantwoord heb je helemaal niks zodra je kindje er is. Als je de zoveelste luier vervangt, wil je dat de commode op een prettige plek staat, dat je de ruimte hebt en dat luiers, doekjes, rompertjes en alles wat je verder nodig hebt in de buurt staat. Een kledingkast aan de andere kant van de kamer blijkt dan ineens heel onhandig te zijn, net als planken vol spullen waar je alleen maar je hoofd tegen kunt stoten.

Ben je rechtshandig? Zorg dan dat de belangrijkste spullen ook rechts van je staan. En vice versa. Eigenlijk moet je bij de inrichting en indeling niets anders doen dan simpel denken. Als je de zoveelste gebroken nacht hebt, ben je waarschijnlijk ook niet op je scherpst.

LEES OOK
Een lekkere stoel in de babykamer

3. Te zoetsappig

Je wilt er natuurlijk helemaal niet aan denken nu, maar kleine kinderen worden razendsnel groot. En dan kan die babyblauwe muur ineens heel kinderachtig ogen als ze een jaar oud zijn. En past dat zachtroze kastje misschien wel helemaal niet bij die stoere babydochter. Houd de kamer daarom in het begin rustig en basic en voeg er beetje bij beetje mooie vondsten en items aan toe.

Te zoetsappig en te babyachtig gaan vaak hand in hand. Een wiegje is schattig, maar gaat in veel gevallen maar een maand of drie mee. Heb je een wieg gekregen die al lang in de familie rouleert? Super leuk! Maar probeer je bij de aanschaf van een nieuw exemplaar af te vragen of je het geld niet liever aan een iets mooier ledikant uitgeeft. Dit ledikant groeit zelfs mee naar een juniorbed.

Bopita Lisa bed 60x120 - Wit/Naturel

Bopita Lisa bed 60x120 - Wit/Naturel

€304,00 bij vtwonen by Fonq

4. Felle verlichting

Een grote hanglamp in de kamer, dat is vaak waar het op uitdraait in de slaapkamer. Terwijl je in de babykamer ook af en toe behoefte hebt aan wat zachter licht, bijvoorbeeld als de baby ’s nachts wakker wordt en je hoopt dat je kindje én jij weer snel verder kunnen slapen. Dimbare verlichting is daarom ideaal. Je kunt ook een klein lampje bij het bed zetten en juist wat fellere verlichting bij de commode. Bekijk hier de liefste kinderkamerverlichting.

5. Te druk

Wanneer je de behangboeken voor kinderkamers openslaat, is het lastig er een te vinden zónder print. Bloemen, dieren, auto’s, vliegtuigen en een complete jungle zijn de favorieten van aanstaande ouders. Probeer in te schatten hoe dit er op een grote wand uit komt te zien en of je daar zelf niet helemaal knettergek van wordt. Want het is dan wel de babykamer, maar jij brengt er evengoed veel tijd door. En voor kleine kinderen is een rustige slaapplek ook belangrijk. Kun je je toch niet inhouden? Verf of behang dan een muur in een felle kleur of print en houd de rest lekker zen.

Pas ook op met te veel speelgoed in de babykamer. Het is een plek om tot rust te komen. Als je de kamer volstouwt met alle cadeau gekregen boekjes, trommels en treinen, brengt dat alleen maar onrust. Leg wat speelgoed in de woonkamer en box en berg de rest tijdelijk op. Zo haal je steeds iets nieuws tevoorschijn.

À la Deze handgemaakte Tufted Daisy opbergmand van Á la is perfect om alle spullen in de kinderkamer netjes op te bergen. De ruime mand is voorzien van een getufte bloem en de prachtige neutrale kleuren zorgen voor een rustgevende, bohemian uitstraling.

À la Deze handgemaakte Tufted Daisy opbergmand van Á la is perfect om alle spullen in de kinderkamer netjes op te bergen. De ruime mand is voorzien van een getufte bloem en de prachtige neutrale kleuren zorgen voor een rustgevende, bohemian uitstraling.

€34,95 bij vtwonen by Fonq

Moois voor de babykamer…

nog meer: wooninspiratie