WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Keuken opknappen

Kan je keuken wel een opknapbeurt gebruiken? Dan hoef je je oude keuken er echt niet helemaal uit te slopen voor een nieuwe. Bekijk hieronder de tips voor het opknappen van je oude keuken. 

Niet alles hoeft anders

Is je keuken niet meer helemaal naar je zin en de bodem van je portemonnee aardig in zicht? Geen paniek, een compleet nieuwe keuken aanschaffen is niet nodig! Ook zonder sloopwerk kun je ’m een andere uitstraling geven. Met een paar nieuwe deuren, andere grepen, nieuwe keukenkraan of een extra oven bijvoorbeeld. Kortom, zet je wensen op een rij, laat je inspireren en aan het werk!

Inspiratie

Een goed doordacht plan is het halve werk. Begin je keukenmetamorfose dan ook met het opstellen van een wensenlijst. Laat je hierbij op allerlei manieren inspireren. Een showroom met meerdere topmerken onder één dak is bijvoorbeeld inspiratiehuis 20|20. Hier kun je met gemak urenlang ronddwalen en inspiratie opdoen. Verzamel ook interessante brochures, blader door tijdschriften en maak foto’s van mooie keukens van vrienden.

Bedenk welke kleuren je wilt en ga na of je huidige apparatuur nog voldoet aan je culinaire wensen. Zou je graag de allernieuwste inductiekookplaat willen of een handige stoomoven? Of zou je graag andere keukenapparatuur willen vervangen? Overweeg de aanschaf van nieuwe tegels, een ander werkblad of een design afzuigkap.

Bekijk tot slot welke klussen je zelf kunt doen en welke je moet uitbesteden en maak dan een planning. Houd er wel rekening mee dat voor sommige apparaten en onderdelen een lange levertijd geldt en dat goede klusjesmannen vaak lang van tevoren vol zitten.

Nieuw werkblad

Het vervangen van het werkblad geeft de keuken meteen al een compleet nieuwe en frisse uitstraling. Er bestaan onder andere werkbladen van kunststof, beton, marmer en hout. Maar welke kies je nou? Ieder soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus belangrijk dat je weet welk materiaal werkblad bij jou past.

Keukenkastjes opknappen

De keukenkasten bepalen voor een groot deel de sfeer van je keuken. Alleen de fronten vervangen of een andere kleur geven doet al wonderen. Nieuwe fronten koop je bij de leverancier van je keuken, de bouwmarkt of laat ze op maat maken. Je kunt ook de bestaande deurtjes van je keukenkasten opknappen. Met een lik verf of een leuk behangetje krijgen de fronten een compleet nieuwe look. Er zijn een paar handige tips die je kunnen helpen bij het opknappen van keukenkastjes.

Tegels vervangen

Misschien heb je op dit moment wel tegels als achterwand bij je aanrechtblad. Erop uitgekeken? Er zijn andere oplossingen, zoals een spatplaat van glas. Bik je oude tegels weg, laat de muur opnieuw stuken, geef hem eventueel een kleur en bevestig een glazen plaat op de muur. Je stucwerk wordt zo optimaal beschermd en de muur is makkelijk schoon te houden. Je kunt ook voor een plaat rvs of een spiegelwand kiezen.

Wil je geen speciale spatwand? Schilder de muur dan met een afwasbare muurverf of met latex en dan een vernislaag. En wil je toch tegels? Laat je dan inspieren door de vtwonen tegelcollectie.

Bron: in samenwerking met inspiratiehuis 20|20

nog meer: wooninspiratie