vtwonen

Keuken opknappen

Kan je keuken wel een opknapbeurt gebruiken? Dan hoef je echt niet de oude keuken er helemaal uit te slopen voor een nieuwe. Bekijk hieronder de tips voor het opknappen van je oude keuken.

keuken opknappen

Renoveer je keuken

Is je keuken niet meer helemaal naar je zin en de bodem van je portemonnee aardig in zicht? Geen paniek, een compleet nieuwe keuken aanschaffen is niet nodig! Ook zonder sloopwerk kun je ’m een andere uitstraling geven. Met een paar nieuwe deuren, andere grepen of een extra oven bijvoorbeeld. Een superhip werkblad of een spatplaat van glas, in plaats van die ouderwetse tegels. Kortom, zet je wensen op een rij, laat je inspireren en aan het werk!

Inspiratie voor je keuken opknappen

Een goed doordacht plan is het halve werk. Begin je keukenmetamorfose dan ook met het opstellen van een wensenlijst. Laat je hierbij op allerlei manieren inspireren. Bezoek keuken showrooms (ook de exclusieve!), verzamel interessante brochures, blader door tijdschriften en maak foto’s van mooie keukens van vrienden. Bedenk welke kleuren je wilt en ga na of je huidige apparatuur nog voldoet aan je culinaire wensen. Zou je graag een vaatwasser willen of een handige stoomoven? Overweeg de aanschaf van nieuwe tegels, een ander werkblad, kraan of spoelbak.

Bekijk tot slot welke klussen je zelf kunt doen en welke je moet uitbesteden en maak dan een planning. Houd er wel rekening mee dat sommige apparaten en onderdelen een lange levertijd kunnen hebben en dat goede klusjesmannen vaak lang van tevoren vol zitten.

Nieuw werkblad

Het vervangen van het werkblad geeft de keuken meteen al een compleet nieuwe en frisse uitstraling. Er bestaan onder andere werkbladen van kunststof, beton, marmer en hout. Maar welke kies je nou? Bekijk de eigenschappen van de verschillende materialen in het artikel Werkblad keuken kiezen. Daarnaast staan er ook tips in voor het vervangen van de spoelbak en kraan.

Keukenkastjes opknappen

De keukenkasten bepalen voor een groot deel de sfeer van je keuken. Alleen de fronten vervangen of een andere kleur geven doet al wonderen. Nieuwe fronten koop je bij de leve-rancier van je keuken, de bouwmarkt of laat ze op maat maken. Je kunt ook je bestaande deurtjes van de keukenkastjes opknappen. Met een lik verf of een leuk behangetje krijgen de fronten een compleet nieuwe look. Bekijk het artikel Keukenkastjes opknappen voor handige tips en een stappenplan.

Tegeltjes vervangen

Misschien heb je op dit moment wel tegels als achterwand bij je aan¬rechtblad. Erop uitgekeken? Er zijn andere oplossingen, zoals een spat¬plaat van glas. Bik gewoon je oude tegels weg, laat de muur opnieuw stuken, geef hem eventueel een kleur en bevestig een glazen plaat op de muur. Je stucwerk wordt zo optimaal beschermd en de muur is makkelijk schoon te houden. Je kunt ook voor een plaat rvs of een spiegel-wand kiezen.

Wil je geen speciale spatwand? Schilder de muur dan met een afwasbare muurverf of met latex en dan een vernislaag. En wil je toch tegels? Kies dan voor exemplaren in een opvallende tint of met een bijzonder patroon.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties