WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nieuw huis inrichten? Dit stappenplan helpt je

Helemaal gelukkig met de sleutel van je nieuwe huis? Nu begint het pas… Het inrichten! Waar plaats je de bank en eettafel en welke accessoires kies je? En dan heb je ook lampen nodig! vtwonen helpt je met een 6-stappenplan voor het inrichten van je huis.

vtwonen | extra vierkante meters | lichte woonkamer met doorkijk

Stap 1: Bedenk welke ruimtes waarvoor gaan dienen

Is er een kinderwens of wil je een kantoor aan huis? Bepaal hoe je het huis in gaat delen en kijk of bepaalde ruimtes anders ingedeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld een muur eruit om een grote woonkamer te creëren, of openslaande deuren richting de tuin. Bij het indelen van de kamers houd je rekening met het lichtinval van buitenaf. Zelf raad ik altijd aan om de eetkamer zo te plaatsen, dat je naar buiten kunt kijken. Dat geeft een ruimtelijk effect. En het is gewoon mooi!

Stap 2: Maak een lichtplan

Een lichtplan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Doordat je weet welke kamer waar voor gaat dienen, weet je ook wat de belangrijke plekken zijn per kamer. Op die punten plaats je lampen, maar ook op de donkere plekken in je huis. Maak het jezelf vervolgens gemakkelijk door in het hele huis dimmers te gebruiken. Daarmee breng je naar smaak sfeer in het huis.

Stap 3: Schets een plattegrond

Dure 3D-tekeningen zijn onnodig wanneer je een nieuw huis wilt inrichten, een handgemaakte tekening is net zo waardevol en bovendien persoonlijker. Schets deze tekening niet van bovenaf, maar alsof je in de (woon)kamer staat. Speel met de verschillende voorwerpen die je in de woonkamer wilt plaatsen en maak eventueel meerdere tekeningen met meerdere voorstellen. Zo krijg je een goede impressie. Schets in deze tekening ook het lichtplan. Welke punten zijn belangrijk om te belichten? Met behulp van deze tekening kan je het lichtplan verder aanscherpen.

Stap 4: Breng je stijl/wensen in kaart

Veel mensen weten niet goed wat hun stijl is. Zorg daarom dat je in kaart brengt wat je mooi vindt. Dat noemen we een stijl- of moodboard. Knip tijdschriften, kranten en brochures aan gort en plak alle bruikbare knipsels op het bord. Gebruik dit bord als leidraad voor de stijl van je huis. Om je daarbij te helpen, heeft vtwonen 7 woonstijlen gedefinieerd met ieder z’n eigen kenmerken, kleuren en producten. Ontdek welke woonstijl bij jou past en doe de test!

Stap 5: Het inrichten van je huis

Je hebt in kaart hoe je kamers eruit gaan zien. Nu komt dus het leuke gedeelte, het daadwerkelijk inrichten van je huis. Begin hierbij met de basis! De vloeren, de muren en kozijnen. Mijn tip? Alle muren en kozijnen wit. Dit straalt rust en ruimte uit en is tijdloos. Gaat die witte muur toch vervelen? Dan kun je er altijd nog een andere kleur overheen gooien. Voor de vloer geldt: leg door het hele huis heen dezelfde vloer. Net zoals de witte muur geeft dit een gevoel van extra ruimte. En het scheelt je in het uitzoeken.

Stap 6: Shoppen!

Er is een stijlbord, een tekening van het huis en de basis van de inrichting voor je nieuwe huis is gelegd. Kies uit het stijlbord een of meerdere kleuren en gebruik die als rode draad tijdens het shoppen. Personeel in een woonwinkel kan je, als je het stijlbord meeneemt, ook adviseren over meubels die bij die stijl passen. Je hoeft niet in één keer alle spullen te kopen. Zorg er eerst voor dat de basismeubels en voorwerpen aanwezig zijn. Dan kun je later, wanneer er misschien weer meer budget is, de rest aanvullen. Dan heb je gelijk ook meer tijd om op zoek te gaan naar die perfecte spullen die passen bij jouw stijl. Succes, maar vooral veel plezier met inrichten van je huis!

Shop moois voor in huis…

nog meer: wooninspiratie