WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In een nieuw jasje: glas beschilderen doe je zo

Een transparant glas kun je makkelijk in een nieuw jasje steken met behulp van wat glasverf. Super leuk om cadeau te doen aan iemand om glas te beschilderen, of om de cocktailglazen op het feestje naar een hoger niveau te tillen. Houd het subtiel met een paar lijnen en stippen of pak uit met prachtige bloemen. Van een saaie vaas tot een wijnglas: glas beschilderen doe je zo.

DIY marmeren vaas

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je natuurlijk een glas nodig dat je wilt beschilderen. Dit kan glas zijn in alle vormen en soorten. Van transparant tot melkglas en van een raam tot een wijnglas: eigenlijk kun je alle soorten glas beschilderen.

Voor het beschilderen van glas heb je de juiste verf nodig. De meest gebruikte soorten zijn glasverf en acrylverf. Glasverf is vaak op waterbasis en is, de naam zegt het al, speciaal om glas mee te beschilderen. Lees altijd even goed of de verf vaatwasserbestendig is en of er een toplaag overheen moet. 

LEES OOK
Oud wordt nieuw: met een fris interieur het nieuwe jaar in

Met acrylverf lukt het vaak ook om glas te beschilderen, mits de kwaliteit goed is. Het geeft een dekkend resultaat. Vaak moet je na afloop aan de slag met een vernis om de verf goed te laten zitten. Toch is niet alle acrylverf geschikt om glas mee te beschilderen. Lees je dus ook altijd goed in voordat je aan de slag gaat. 

Een derde optie is het gebruik van glasstiften om glas mee te beschilderen. Met deze stiften is het nog makkelijker om figuren te maken op het glas. Geen zin om speciale verf aan te schaffen? Misschien heb je nog een paar potjes nagellak in huis. Zelfs hiermee zou je glas kunnen beschilderen. 

Zo ga je te werk

De eerste stap is ervoor zorgen dat het glas dat je wil beschilderen spic en span is. Er mogen geen vette vingers op voorkomen. Zo kan de verf zich het best hechten aan het glas. Laat het glas, als dat mogelijk is, eerst even meedraaien in de vaatwasser. Maak het anders schoon met azijn. 

LEES OOK
Een houten vaas in een handomdraai: zo maak je ‘m

Beschilder je een drink- of wijnglas? Dan kan het makkelijk zijn om de bovenste rand af te plakken. Hier wil je namelijk niet verven om te voorkomen dat het straks aan je lippen zit. Je kunt de tape ook gebruiken om figuren of lijnen mee af te plakken.

Bereid je werkplek goed voor. Zorg dat alle verf, kwasten en andere benodigdheden bij de werkplek liggen: alles binnen handbereik is wel zo handig als je aan het schilderen bent. Gebruik een zeil, kleed of stuk bakpapier om de omgeving te beschermen en trek zelf ook een oude trui aan. 

Nu is het tijd voor het leukste werk: het glas beschilderen. Je kunt alles wat je zelf wilt op het glas zetten. Een voordeel van transparant glas beschilderen? Je kunt eerst een ontwerp maken op een stuk papier. Dit papier steek je in het glas en bevestig je met plakband. Nu kun je het ontwerp makkelijk overtrekken aan de buitenkant van het glas. Ideaal! 

LEES OOK
DIY: vazen met marmerlook

Als het ontwerp af is, begint het droogproces. Lees even goed hoe de verf moet opdrogen. Sommige soorten verf drogen aan de buitenlucht. In zo’n geval kun je het glas op een veilige, niet vochtige plek wegzetten om het minstens 24 uur te laten drogen. 

Ander glasverf moet gedroogd worden door het glas te verhitten. Dit gebeurt vaak in de oven rond de 180 graden Celsius en duurt zo’n 30 minuten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het glas zal knappen of breken: dat gebeurt alleen onder veel hogere temperaturen. 

LEES OOK
Grote vazen: size does matter…

Zeepdispenser

Een glazen zeepdispenser wordt ineens een stuk aantrekkelijker en luxer met een mooi geverfd design. Zeker met de gouden details wordt het een prachtig geheel.

Winters tafereel

Met glas beschilderen kun je ook inspringen op de seizoenen. Zo tover je een simpel en transparant glas om in een sfeervolle vaas met een winterse touch! Leuk om te vullen met mooie takken of dennenappels.

LEES OOK
Stylingtips van Marianne: stilleven van glas op de vensterbank

nog meer: wooninspiratie