WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het roer om: in 3 stappen een herindeling van de woonkamer

Toe aan een change of scenery? Wist je dat je dit prima kunt bereiken zonder meteen nieuwe meubels en accessoires aan te schaffen? Maak een herindeling van de woonkamer! Waarschijnlijk is deze al jaren op dezelfde manier ingedeeld, dus de woonkamer herindelen is makkelijker gezegd dan gedaan. In deze drie stappen lukt het je.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 9 | fotografie Barbara Kieboom | styling Frans Uyterlinde | een herindeling van de woonkamer

Stap 1: schone lei

Als je woonkamer al jaren in dezelfde opstelling staat, is het soms moeilijk om te bedenken hoe het ook anders kan. Maak daarom een plattegrond van de woonkamer. Zo’n lege ruimte kan verhelderend zijn. Waar zit nog ruimte die je in de vorige indeling helemaal over het hoofd hebt gezien? Beginnen met een lege ruimte biedt ook de mogelijkheid om opnieuw te kijken naar andere zaken. Het benutten van plekken waar veel daglicht binnen komt bijvoorbeeld.

LEES OOK
Tipvideo: zo maak je een lichtplan voor sfeerverlichting

Stap 2: zones

Dan is het nu tijd om de nieuwe indeling te gaan maken. Deel de ruimte op in zones. In de woonkamer kunnen dat deze zones zijn: de leeshoek, een opberghoek, de ontspanningszone en decoratieve plekken. Het is handig om ‘lastig’ in te delen hoeken en plekken te gebruiken voor decoratieve doeleinden. Heb je bijvoorbeeld een wand waar geen meubel past, maar waar je toch iets mee moet? Hang er een kunstwerk op, zoals dit botanische wandkleed!

Stap 3: nieuw leven

De laatste stap van de herindeling van de woonkamer: kijk eens naar objectief naar je meubels. Als deze al jaren in je huis staan, kan het moeilijk zijn om ze op een nieuwe plek in te beelden of anders te stylen. Maar op die bank kan prima het kussen dat nu al jaren op de fauteuil wordt gebruikt. En die bijzettafel uit de leeshoek staat misschien wel een stuk beter naast de bank.

LEES OOK
Dit zijn de 7 meest gemaakte stylingfouten in de woonkamer

Maak het af met accessoires…

nog meer: wooninspiratie