WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Femke van FEMM maakt abstracte collages van verschillende soorten papier

Dat de wereld ruim anderhalf jaar geleden tot stilstand kwam, hield Femke niet tegen. In snelvaarttrein startte ze een nieuw avontuur. FEMM maakt unieke, abstract collages van verschillende soorten (gekleurd) papier. Wij namen een kijkje.

Wie Femke
Maakt Unieke, abstracte collages van verschillende soorten (gekleurd) papier.
Online @femm_amsterdam
Bijzonder Met haar vrije werk heeft FEMM in korte tijd haar naam gevestigd. Ook in het buitenland; FEMM heeft inmiddels geëxposeerd in Brussel en Londen.

FEMM mooi werk
FEMM; Unieke, abstracte collages van verschillende soorten (gekleurd) papier.
FEMM mooi werk

Carrière-omslag

Toen ruim anderhalf jaar geleden de wereld abrupt tot stilstand kwam, startte FEMM (1990) in sneltreinvaart een nieuw creatief avontuur. ‘Ik heb Artemis gedaan, richting Interieur-, Mode- en Mediastyling, en werkte als setdesigner en stilist voor opdrachtgevers als Bibi van der Velde en Albert Heijn. Tot corona om de hoek kwam kijken en al mijn klussen van de ene op de andere dag werden gecanceld. Maar de behoefte om te creëren bleef, het werken met vorm en kleur. Ik had stapels restmateriaal liggen en volop tijd.’ FEMM voegde die twee ingrediënten samen en stortte zich vol overgave op het maken van composities.

LEES OOK
Anne Olde Kalter maakt abstracte schilderijen

FEMM mooi werk
FEMM mooi werk

Bouwen met kleuren

‘Vaak begint mijn werk met een kleur die ik op dat moment ‘voel’. Zo kreeg ik laatst een sportlegging met prachtige blauwtinten cadeau. Voor zo’n kleur sta ik dan ineens open en spot ik overal om me heen. Dan duik ik in mijn papierlades op zoek naar de juiste nuance. Die vormt de basis. Vervolgens zoek ik een tweede kleur en zo bouw ik het beetje bij beetje op. Het is een proces van toevoegen, weghalen en schuiven tot ik een groep kleuren heb verzameld die voor mij klopt. Daarbij zoek ik bewust contrasten op; ik hou ervan als het een beetje kriebelt.’

FEMM mooi werk

”Van grove structuur tot hoogglans – ik hou van

elke soort papier”

Papier hier

FEMM verdeelt haar werk onder in series, die ze collecties noemt. ‘De collectie Base is minimalistisch en abstract, met strakke lijnen en een focus op vlakverdeling. Sunset is mijn interpretatie van Hollandse wolkenluchten en geïnspireerd op zwoele zomeravonden in Amsterdam. Hoewel ik van messcherpe lijnen hou, krijgen ronde, vrije vormen hier meer ruimte. Lekker juist die tegenstelling! Net als gescheurde en strakke lijnen of matte en glanzende oppervlakken. Rarefy is een tussencollectie waarin ik experimenteer met vloeibare latex op glas. Het resultaat verrast me iedere keer.’ Toch heeft werken met papier de voorkeur. ‘Van oude restvormen tot fonkelnieuwe vellen en restanten passe-partoutkarton dat ik van mijn lijstenmaker krijg – ik hou van elke soort papier.’

FEMM mooi werk
FEMM mooi werk
FEMM mooi werk

LEES OOK
Annemieke van Art in Return maakt reliëf kunstwerken

nog meer: wooninspiratie