WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een kleurrijk interieur in balans met de 60-30-10 regel

Een kleurrijk interieur en tóch de rust bewaren kan best tricky zijn. Want welke kleuren kies je? En hoe pas je deze toe? Om te voorkomen dat het een bonte bedoeling wordt, kun je de 60-30-10 regel toepassen met een primaire, secundaire en accentkleur. Wanneer je ‘m eenmaal doorhebt, rock je iedere ruimte in huis.

vtwonen-Flexa-wvojh-kleurplafond-2

60-30-10

De 60-30-10 regel is super simpel en in iedere ruimte toe te passen. Je kiest drie kleuren die samen zorgen voor meer balans. En kleur natuurlijk, want daar draait het uiteindelijk om. De eerste kleur gebruik je voor 60% van de kamer, de tweede voor 30% en de derde voor 10%. Je werkt dus eigenlijk met een primaire kleur, een secundaire kleur en een accentkleur voor de finishing touch. Je kunt kiezen voor tinten die vloeiend in elkaar overlopen voor een serene uitstraling of voor tinten die met elkaar in contrast staan voor extra pit.

LEES OOK

Kleur op de muur zonder een kwast aan te raken

Primaire kleur

De primaire kleur gebruik je voor 60% van de kamer. Pas deze toe voor schilderwerk op de muren, vloeren en het plafond en eventueel als kleur voor het grootste meubel in de kamer. Voor zoveel mogelijk balans is het mooi om deze kleur uit een zacht en naturel kleurpalet te kiezen. Zo vormen de verschillende elementen in de ruimte samen een rustige, maar sterke basis. Op de foto is geel bijvoorbeeld als primaire kleur gebruikt voor de bank, raambekleding en het plafond.

Secundaire kleur

De secundaire kleur gebruik je voor 30% van de kamer. Kies een kleur die dichtbij je primaire kleur ligt, maar dan nét even anders is, bijvoorbeeld verbleekt roze en geel, donker- en lichtblauw of beige en bruin. Zo ontstaat er een mooi contrast en creëer je meer dimensie in de kamer. Gebruik de secundaire kleur voor de meubels, de gordijnen, grote lampen, een vloerkleed en de kunstwerken aan de muur.

Finishing touch

Met deze kleur mag er best uit de comfort zone gestapt worden. De laatste 10% is ten slotte bedoeld als finishing touch. Hij maakt de kamer persoonlijk en brengt ‘m tot leven. Is de basis naturel? Ga dan voor een frisse accentkleur. Is de basis licht? Ga dan voor een donkere tint. Gebruik de tint voor kleine meubels en verlichting, vazen en kunstwerken, kussens en kaarsen.

nog meer: wooninspiratie