WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Opvallend: je koelkast open laten staan voor een lagere energierekening

Voor een lage energierekening kun je de koelkast het beste even open laten staan. Zo’n advies klinkt waarschijnlijk best onlogisch, maar volgens onderzoek is het absoluut het proberen waard. Hoe zit dat precies?

Een open koelkast

Tijdens het opruimen van de boodschappen, of wanneer je wat culinaire hoogstandjes probeert: de koelkast kan in hoog tempo open en weer dicht gaan. En inderdaad, steeds weer dicht, want de koelkast moet je tenslotte zo veel mogelijk dicht houden. Precies zoals je het waarschijnlijk van jongs af aan hebt geleerd. Toch kun je de koelkast op deze open-en-dichtmomenten gewoon beter open laten staan, blijkt uit onderzoek.

Dat heeft alles te maken met zogenaamde turbulentie. Wanneer je de koelkast steeds open en weer dicht doet, komt er warme en vochtige lucht de koelkast in. Dat gebeurt ook wanneer je ‘m open laat staan, maar dan een stuk langzamer. Je koelkast even open laten zorgt namelijk voor veel minder luchtstromingen dan wanneer je ‘m steeds open en weer dicht doet in die vijf minuten waarin je de boodschappen opruimt. De koelkast hoeft dan minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden, en dat zie je terug aan de energierekening.

LEES OOK
Exit saaie witte koelkast: dit zijn de mooiste alternatieven

… of toch weer dichtdoen

Het advies om de koelkast vooral open te laten staan geldt natuurlijk niet voor een hele dag. Wanneer je echt te lang wacht met de koelkast weer sluiten, heb je juist een hogere energierekening en bederven de producten in je koelkast. De koelkast even niet dichtdoen is dus alleen handig tijdens die momentjes van vijf minuten waarin je het koken voorbereidt, of die boodschappentas leegt. Doe je ‘m na verloop van tijd weer open? Zwaai dan niet te hard met de deur, want daarmee geef je de luchtstroming een flink duwtje in de rug. En daarmee stijgt je energierekening ook.

Meer energie besparen

De koelkast is natuurlijk maar een klein onderdeel van je energierekening. Meer energie besparen? Ga eens voor slimme led-verlichting, bekijk hoe je een huurwoning energiezuinig maakt of duik eens in de mogelijkheden van isolatie.

nog meer: wooninspiratie