WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit zijn duurzame vervangers voor wasmiddel

Kleine wasjes, grote wasjes… we wassen wekelijks heel wat af. Zónder de wasmachine kunnen we niet, maar goed voor het milieu is het niet altijd. Daarom tippen we ditmaal een aantal verrassende én duurzame vervangers voor het standaard wasmiddel.

Al doende leert men

Aan het draaien van de was ontkom je niet. De andere optie zou níet wassen en alsmaar nieuwe kleding aanschaffen zijn, maar dat is natuurlijk al helemaal niet duurzaam. Wat wasmiddel betreft blijkt er ook nog flink wat te leren. Want lang niet al het wasmiddel is goed voor de wereld, en kan ook voor jezelf niet goed of zelfs schadelijk zijn.

Schadelijke stoffen in wasmiddel

Dat heeft alles te maken met de stoffen die er in sommige gangbare wasmiddelen zitten, zoals wasactieve stoffen en enzymen. Ook zitten er vaak waterontharders, parfum en conserveermiddelen in. Deze stoffen belanden met iedere wasbeurt ook voor een klein deel in de natuur en daar stapelen ze zich op in het oppervlaktewater, de bodem en in levende organismen zoals vissen. Eens in de natuur, blijven ze daar ook. Want het merendeel van de bestanddelen is niet of beperkt biologisch afbreekbaar.

Impact op het milieu verminderen

Omdat men steeds meer weet over dit fenomeen, komen er ook steeds meer duurzame vervangers voor wasmiddel op de markt. Deze hebben geen of een stuk minder negatieve impact op de natuur. Milieu Centraal zegt hierover het volgende: ‘De belangrijkste milieuwinst zit ‘m in wassen op een zo laag mogelijke temperatuur. Volg het doseeradvies en soms kan het zelfs nog minder dan de aanbevolen hoeveelheid: niet al te vervuild wasgoed blijkt met alleen water ook al redelijk schoon te worden.’

LEES OOK
Dit keramische keukenblad gaat jarenlang mee

vtwonen badkamer | leuke wasmanden | bad | ronde spiegel | betonstuc

‘De belangrijkste milieuwinst zit ‘m in wassen op een zo laag mogelijke temperatuur.’

Duurzame alternatieven voor wasmiddel

Wel wassen en frisse kleding, maar geen vervuilende stoffen in de natuur? Het is mogelijk, met deze bijzondere alternatieven voor wasmiddel. In sommige gevallen maak je ze gewoon zelf!

  • Wasnoten: noten die je kleding schoonmaken? Ze bestaan én werken hartstikke goed! Deze noten komen oorspronkelijk uit India en bevatten een kleverige stof, saponine genaamd, die zorgt voor een soort natuurvriendelijk zeep-effect. Omdat er geen geur aan zit, is het aan te raden om een natuurlijk wasparfum of etherische olie aan de was toe te voegen, zodat de gewassen items wel lekker fris ruiken.
  • Wasstrips: de wasstrips van Brauzz zijn ook een goede optie. Ze zijn 20 keer lichter dan traditioneel wasmiddel en vergen dus minder CO2 tijdens transport. Ze zijn vrij van microplastics, conserveringsmiddelen en bleekmiddel en dus makkelijk biologisch afbreekbaar. Met één strip kun je één was draaien en je gebruikt ze zelfs voor tere stoffen zoals wol, zijde en kasjmier.
  • Aleppo zeep: deze zeep dient zijn naam aan de plaats Aleppo in Syrië, waar het van oorsprong vandaan komt. Het is een eeuwenoud product en kan heel goed gebruikt worden om te wassen! Je maakt er gemakkelijk wasmiddel van, door 16 gram geraspte Aleppo zeep te mengen met 1 liter water. Breng dit aan de kook zodat de zeepresten oplossen en het een vloeibaar mengsel is, en voeg er eventueel nog een lekker geurende olie aan toe.
  • Baking soda: ook met baking soda maak je heel gemakkelijk zelf je wasmiddel. Zo doe je dat: meng 1/2 deel vloeibaar, ecologisch afbreekbaar wasmiddel met 1/2 deel baking soda en voeg ook hier eventueel een beetje etherische olie aan toe. Hardnekkige vlekken? Voeg dan een scheut natuurazijn toe, voor een éxtra schoon resultaat.

nog meer: wooninspiratie