Zelf schuifdeur maken van steigerplanken

Een schuifdeur in huis is niet alleen praktisch en ruimtebesparend, daarnaast is het ook nog eens een echte sfeermaker. Helemaal dit exemplaar van steigerhout. Je maakt deze houten schuifdeur zelf in 10 stappen.

schuifdeur maken

schuifdeur maken sloophout

Materialen

 • steigerplanken € 2,95/strekkende meter (Schijf Restoric).
 • steigerplanken zijn 3 cm dik.
 • schroeven
 • bovenrail serie 290, 176 cm € 31,24 (Gerritse Amsterdam)
 • hangrol compleet met ophangplaten serie 290 (doosje 2 stuks) € 46,91 (Gerritse Amsterdam)
 • raildragers voor serie 290 € 8,56/st. (Gerritse Amsterdam)
 • 2x railstop voor rail-serie 290 € 20,55/st. (Gerritse Amsterdam)
 • geleider onderrol 16 mm € 8,98 (Gerritse Amsterdam)
 • plank 8×180 cm (Bouwmarkt)
 • zwarte spuitverf voor metaal € 7,29/400 ml (Formido)

Hier zijn de rail, raildragers, bevestigingsplaten en deurstoppers zwart gespoten.

Gereedschap

 • rolmaat
 • schroefboormachine
 • freesmachine (Kun je ook huren bij Boels of Bouwmarkt)
 • inbussleutel

Werkwijze schuifdeur maken

Stap 1

Deur maken van steigerhouten planken. Hiervoor heb je de volgende planken nodig:

 • 5x plank 17,6×202 cm
 • 3x plank 17,6×87 cm
 • Leg de 5 planken van 202 cm naast elkaar en leg de korte planken erop. De korte planken zijn aan beide zijkanten ½ cm korter dan de breedte van de deur.
 • De onderste horizontale plank loopt gelijk met de onderkant van de deur.
 • De bovenste horizontale plank begint 12 cm vanaf de bovenkant van de deur, zodat je straks de ophangplaten aan de bovenkant van de deur kunt bevestigen.
 • De tussenruimte tussen de bovenste en middelste horizontale plank is 65 cm.
 • Schroef de horizontale planken vast aan de verticale planken.

Stap 2

Frees een uitsparing in de onderste horizontale plank van de deur. Deze uitsparing is voor de geleider onderrol. De geleider onderrol zorgt er namelijk voor dat de deur aan de onderkant de juiste afstand van de muur houdt. De uitsparing in de deur maak je net iets groter dan de geleider onderrol, zodat de geleider gemakkelijk door de deur schuift.

Heb je geen freesmachine of nog nooit eerder gefreesd? Kijk hier voor een andere oplossing.

Stap 3

Zet de bevestigingsplaten op de schuifdeur vast. Houd aan de bovenkant ongeveer 1,5 cm speling. De speling aan de bovenkant is nodig omdat de wielen er straks bij het stellen van de deur er verder in gedraaid worden.

Stap 4

Draai op de beide bevestigingsplaten de wielen handvast aan. Je draait de wielen er met de hand in, net zolang totdat je niet verder kan draaien.

Stap 5

Bevestig een plank van 8×180 cm boven de deuropening. Houd voor de dikte van de plank de dikte van je plint aan, omdat de deur voor de plint langs moet schuiven. Schilder de plank in de kleur van de muur. De rechterzijkant van de deuropening is het midden van de plank. Vanaf de rechterzijkant plaats je de plank dus 90 cm naar rechts en 90 cm naar links. Dit is uiteraard afhankelijk van de richting waar de deur naartoe open schuift. Plaats bovenkant plank op 14,5 cm van de bovenkant deuropening.

Stap 6

Bevestig de rail met raildragers om de plank. Ook hierbij geldt dat de rechterzijkant van de deuropening het midden van de rails is. Vanaf de rechterzijkant plaats je de rail dus 88 cm naar rechts en 88 cm naar links.

Stap 7

Schuif de deur in de rails.

Stap 8

Plaats de geleider onderrol op de grond. Je meet eerst aan de bovenkant van de schuifdeur de ruimte tussen muur en deur. Aan de onderkant moet deze ruimte gelijk zijn. Het midden van het witte palletje van de geleider onderrol is gelijk aan het einde muur. Aangezien je de deur breder hebt gemaakt dan de deuropening. Blijft de schuifdeur straks altijd in de geleider onderrol lopen.

Stap 9

Stel de schuifdeur af. Het kan zijn dat de deur niet recht hangt of op een bepaalde plek toch over de vloer schuift. Doordat je de schroef aan de bovenkant van de wielen iets aan kan draaien, komt de schuifdeur vanzelf iets hoger te staan.

Stap 10

Doe de deur nu op de gewenste houding dicht. Bij deze deur betekent dat dat de deur aan beide kanten van de deuropening 4 cm doorloopt. Plaats de deurstopper aan de linkerkant in de rail tegen de wielen aan en draai hem met een inbussleutel vast. Herhaal dit als de deur openstaat, maar dan aan de rechterkant van de schuifdeur.

Zo eenvoudig is het zelf schuifdeuren maken van steigerplanken!

Fan van steigerhout en wil je meer producten in huis halen? Veel steigerhouten producten zijn ook te gebruiken voor in de tuin, zoals tuinbanken, tuinstoelen of tuintafels. Hieronder staan de mooiste houten producten geselecteerd.

Bron: 101 Woonideeën maart 2012

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 1 september 2015 om 23:13

Nou, ook ik ben om! Vandaag worden mijn 4 steigerhouten deuren met schuifdeur beslag geïnstalleerd!!! Super gaaf! Thanks voor de inspiratie vt wonen en Ruud voor de tip van www.loftdeur.nl!
Geweldige vooruitgang van m'n woning!

>

Anoniem op 14 juli 2015 om 12:33

Nav deze post en de reactie onderin van Ruud over loftdeur.nl ook een houten deur gemaakt van steigerplanken, echt een mooi resultaat geworden! Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen!

>

Anoniem op 22 juni 2015 om 14:26

Ik heb heel veel gehad aan de beschrijving voor de deur zelf, de rail zelf vind ik mooier om een wat klassieke rail te gebruiken. Heb er voor 160 euro een gekocht op loftdeur.nl, staat super gaaf in de woonkamer! Bedankt VT wonen!

>

Anoniem op 23 juni 2015 om 07:59

Wat goed dat je zelf aan de slag bent gegaan Ruud! Fijn om te horen dat wij je met de werkbeschrijving een helpende hand hebben kunnen bieden. Geniet van je zelfgemaakte deur :)

>

Anoniem op 3 februari 2015 om 13:36

Steigerhout van 3cm dik lijkt mij erg zwaar: wordt zo'n deur dan niet ontzettend zwaar?

>

Anoniem op 3 februari 2015 om 16:12

Hi Pierre, de beschreven bovenrail en raildragers zijn aangepast op deze planken en zullen de deur gewoon kunnen dragen.

>

Anoniem op 19 april 2014 om 12:17

Goede uit leg en een heel leuk blad

Shop suggesties

Inspiratie suggesties