WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo maak je je eigen thuisbioscoop met projectieverf

Is jouw thuisbioscoop al klaar? Het enige wat je hoeft te doen is een beamer regelen, boodschappen doen en al je vrienden uitnodigen… om een groot scherm op de muur te schilderen met projectieverf.

Maak zelf je eigen beeldscherm met projectieverf

Hoe maak je een scherm op de muur?

Met tien man of meer voor de televisie zitten, is geen feest. Maar het is wel zo gezellig om een EK en WK samen met je vrienden te kijken. En een bioscoopervaring thuis te hebben. De oplossing zit – echt waar – in een potje. Met een goede kwaliteit projectieverf schilder je eenvoudig een levensgroot scherm op de muur. Het resultaat: een skybox aan huis.

Hoe werkt projectieverf?

Projectieverf is een speciale voorgemengde witte of grijze verf met een hoog reflecterend vermogen. Een geschilderd beeldscherm heeft veel voordelen. Je kunt het scherm zo groot maken als je zelf wilt. Het scherm staat – als de muur glad is – altijd strak. Omdat je de verf zelf mixt, kun je de mate van reflectie en het contrast zelf regelen. En hoewel de verf zeker niet goedkoop is, is het voordeliger dan een normaal scherm van vergelijkbare kwaliteit.

Voor- en nadelen van projectieverf

Zitten er dan alleen maar voordelen aan projectieverf? Nee. Om in de voetbalsfeer te blijven: elk voordeel heb z’n nadeel. Dat je het formaat niet kunt wijzigen, is zo’n nadeel; niet alle programma’s en films worden exact uitgezonden in de verhouding 16:9. Het scherm is kwetsbaarder dan een standaard projectiescherm; het wordt sneller vuil en beschadigt doordat mensen tegen de muur leunen. En je ziet altijd een vlak op de muur als je niet projecteert, tenzij je besluit om de hele muur met projectieverf te verven. Tip: om in dat geval toch het gevoel van een scherm te hebben, kun je onzichtbare randen magnetische verf aanbrengen en daarop zwarte magneetstrips aanbrengen, die je er na afloop weer af kunt trekken.

Moois voor aan de wand…

nog meer: wooninspiratie