WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY limonaderecept: Rose on the Rocks

Happy New Year! Maar voor het zover is, tellen we af met glitters, discoballen en een lieve limonade met een stoer randje. Lees hier hoe je dit heerlijke recept zelf maakt.

Begin een dag van tevoren met de voorbereiding. De rozenblaadjes hebben even tijd nodig om hun geur en smaak af te geven. Is het rozenseizoen voorbij? Gebruik dan gedroogde blaadjes. Die zijn online te koop.

Nodig voor 6 glazen

 • 40 rozenblaadjes (van circa 4 onbespoten rozen)
 • 65 gram suiker
 • 1 el citroensap
 • 125 ml sweet siroop 1:1*
 • 850 ml plat of bruisend water

Voor de garnering:

 • ijsblokjes
 • 1 bosje verse dragon & rozenblaadjes

Aan de slag

 1. Doe 30 rozenblaadjes samen met de suiker in een vijzel en kneus ze (bewaar de rest van de blaadjes voor de garnering). Als je geen vijzel hebt, kun je dat ook met een deegroller doen. Het gaat erom dat de 
etherische olieën van de blaadjes loskomen. Voeg 
½ eetlepel water toe zodat de smaak en kleur van de blaadjes goed in de suiker trekken. Zet het rozen-suikermengsel een nachtje afgedekt in de koelkast.
 2. Doe het citroensap samen met de rozensuiker in een steelpan en voeg de siroop toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook tot de suiker volledig is opgelost. Laat de siroop 1 uur staan en giet daarna door een fijne zeef zodat er een heldere siroop overblijft. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet tot gebruik in de koelkast.
 3. Verdeel de ijsblokjes over stoere whiskyglazen. Giet hierop een scheutje siroop en schenk het bruiswater erover. Maak de drankjes af met een takje dragon en wat rozenblaadjes.

Drink deze rozenlimonade-met-een-twist als aperitief. De subtiele smaak van roos en dragon past ook goed bij de aardse smaken van biet en radijs. Serveer bijvoorbeeld bij een salade van rauwe biet met geitenkaas en pistachenootjes.

* Voor de sweet siroop 1:1 heb je nodig:

 • 500 gram suiker
 • 500 ml water

Aan de slag

Doe suiker en water in een ruime pan 
en breng al roerend aan de kook. Verhit totdat de suiker volledig is opgelost. Laat de siroop afkoelen 
tot kamertemperatuur en giet met behulp van een trechter in een brandschone (gesteriliseerde) fles. 
Sluit goed af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Dit recept komt uit Limonade, het boek van The Holy Kauw Company (Uitgeverij Snor)

Shoppen in de stijl van…

nog meer: wooninspiratie