WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bankhoes of stoelhoes maken

Met een hoes in je favoriete stof steek je je stoel of bank helemaal in het nieuw. Zo’n stoelhoes of bankhoes maak je zelf door de bestaande hoes na te tekenen op patroonpapier.

bankhoes

Nodig

Bestel alles wat je nodig hebt om zelf een bankhoes te maken online.

 • patroontekenpapier en/of (laken)katoen voor een proefmodel
 • stof met krijtstreep
 • eventueel een rits voor de hoes
 • eventueel ritsen voor de stoelkussens
 • bijpassende kleur naaimachinegaren

De stoelhoes op de foto is gemaakt voor 1,5 zits-fauteuil Stockholm van Ikea. De benodigde stof is o.a. afhankelijk van het stofdessin en de stofbreedte, daarom kun je het beste de hoeveelheid na het maken van de patronen bepalen.

Werkwijze

Patronen maken:

 • Maak van het patroontekenpapier patronen voor de stoelhoes door de fauteuil op te meten en na te tekenen of door proefstof op de stoel te spelden en de vormen erop over te tekenen. Het werkt makkelijker als je patronen maakt van één helft van de stoel. Geef hiervoor op de stoel met een stuk smal band of tape het midden aan.
 • Maak patronen voor de achterkant, bovenkant en voorkant rugleuning, zitting voorkant stoel, buitenkant, bovenkant, voorkant en binnenkant armleuning. Voor een bijzonder accent loopt de naad tussen voorkant armleuning en voorkant stoel niet verticaal maar diagonaal.
 • Meet voor alle patronen tot de grond of tot de gewenste lengte.
 • Maak tevens een patroon van het rugleuning-, zitting- en armleuningkussen en meet voor de dikte van de kussens de delen op. Geef tekentjes op de patronen aan, zodat de delen straks goed op elkaar aansluiten.
 • Knip de patronen uit, controleer ze met de stoel en pas ze eventueel aan.

TIP Wil je zeker weten dat de patronen goed zijn, maak dan eerst een proefmodel uit katoen.

Stof knippen

 • Knip uit de stof de patronen met 1 cm naad en 4 cm zoom. Let goed op de draadrichting; houd het midden van de delen rechts van de draad. Bij een stoel die taps toeloopt, kun je het beste in de middenachternaad een rits verwerken. De hoes kan dan makkelijker over de stoel geschoven worden. Knip hiervoor aan de middenachterkanten 2 cm naad.
 • Knip voor de dikte van de kussens 4 repen met rondom 1 cm naad. Als je er een rits in wilt verwerken, knip dan voor één kant 2 delen met de halve dikte plus aan de korte kanten en een lange kant 1 cm naad en bij de lange middennaad 2 cm voor het inzetten van de rits.

In elkaar zetten

Leg voor het stikken de delen met de goede kanten buiten op elkaar en stik met 1 cm naad. Voor het nonchalante effect komen de naden onafgewerkt aan de buitenkant van de hoes. Stik de verschillende delen van de stoelhoes aan elkaar. Stik ook de kussendelen aan elkaar. Stik in de onderkant hoes een zoom van 3 cm breed met 1 cm inslag. Leuk idee: versier de stoel met bloemcorsages.

Tip

De naden van deze stoelhoes zijn onafgewerkt aan de buitenkant zichtbaar. Hierbij is het handig, in verband met het uitrafelen van de stof, voor een stoel met rechte vormen te kiezen. Bij een fauteuil met rondingen moeten de naden worden ingeknipt om de hoes mooi glad om de stoel te plaatsen, dit zal een wat rommeliger effect geven.

nog meer: wooninspiratie