Voor eens en altijd: glanzende wijnglazen
Met alle feestdagen, borrels en feestjes die eraan komen, wil je natuurlijk je mooie glaswerk van stal halen. Maar hoe zorg je ervoor dat je altijd mooie glanzende wijnglazen hebt? Voor eens en altijd: zó zorg je voor blinkend glaswerk.
Altijd blinkend en glazend glaswerk
Om ervoor te zorgen dat jouw glazen altijd shiny voor de dag komen, kun je in het onderhoud én het wegzetten een aantal dingen doen.
LEES OOK
De magie van vintage wijnglazen
Glanzende wijnglazen
-
Met de hand
Heel belangrijk (en voor de luie mensen onder ons een behoorlijke uitdaging): was de glazen af met de hand. Dus NIET in de vaatwasser. De vaatwasser vergroot namelijk de kans op kalkaanslag en daarmee krijg je geen glanzende glazen. -
Warm water
Dat afwassen doe je met lauwwarm water. Zeker geen heet water, want daardoor kunnen glazen sneller breken. Gebruik geen afwasborstel, maar een zachte spons of je hand. Je hoeft geen afwasmiddel te gebruiken, afspoelen met het lauwwarme water is genoeg. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken? Neem er dan een met een neutrale geur. Als je kiest voor een heftige geur, kan dit de smaak van de wijn beïnvloeden (en dat lijkt ons nog erger dan een niet-blinkend wijnglas). -
Linnen doek
Klaar met afwassen? Maak ze dan droog met een linnen doek. Laat de glazen niet uitdruppelen, want dat vergroot de kans op druipers, maar maak direct schoon met een linnen doek. Dit neemt sneller vocht op en laat geen strepen of vlekken achter op de glazen. -
Rechtop
De tip der tips: zet de wijnglazen rechtop in de kast. Niet alleen voorkom je zo de kans dat achtergebleven vocht alsnog voor vlekken zorgt, het is vooral ook bevorderlijk voor de smaak van de drank die erin gaat. Als je een glas op z’n kop in een kast zet (vooral als het een houten kast is), kan de smaak van de kast in het glas trekken. En dat beïnvloedt weer de smaak van je drankje. Wil je niet! -
Kalkaanslag verwijderen
Lees je dit pas als er al kalkaanslag in je glazen zit? Geen paniek! Ook daar hebben we een tip voor. Als je de kalkaanslag niet hebt kunnen vermijden, kun je het wel verwijderen. Doe een scheutje azijn in een bak met warm (dus niet heet) water en zet je glazen erin. Laat weken en maak schoon met een vochtige doek. Wrijf ze vervolgens op met de linnen doek, et voilà: zo goed als nieuw.
LEES OOK
Lege wijnfles: creatief gered van de glasbak
Lees ook
extra aflevering 6 Functioneel feestelijk: zó creëer je zelf een stijlvolle bar aan huis
bloggers 7 hotspots die je niet mag missen in de Dordogne
keuken inspiratie Dit mag niet ontbreken op de ultieme borrelplank
Voor bij de wijn
Bron: vtwonen 04-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans