WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verblijf in een gerestaureerd Siciliaans ‘1 Euro’-huis en wordt Airbnb-host

Altijd al gedroomd van een huis onder de Siciliaanse zon? Het ‘1 Euro House’-project biedt kansen. Airbnb is namelijk op zoek naar een gastvrije avonturier die een jaar lang – gratis – in een gerestaureerd Siciliaans huis wil wonen én deze als host wil verhuren. Met dit project wil de gemeente van Sambuca de gemeenschap nieuw leven inblazen.

Sambuca di Sicilia

Het getransformeerde herenhuis bevindt zich in Sambuca di Sicilia, een klein dorp in de Siciliaanse provincie Agrigento. Sambuca heeft ongeveer zesduizend inwoners en is in 2016 bekroond met de titel ‘het mooiste Italiaanse dorp’. Het dorp wordt gekenmerkt door een unieke mix van Italiaanse en Noord-Afrikaanse culturen en architecturale stijlen.

1 Euro House-project

Het project ‘1 Euro House’ is een initiatief van de burgemeester van Sambuca, Leonarde Ciaccio, om hun gemeenschap nieuw leven in te blazen en het lokale culturele erfgoed te herstellen en te promoten. Het bewonersaantal is de afgelopen jaren namelijk drastisch geslonken. Een groot deel van de bewoners is vertrokken naar nabijgelegen grotere steden. Om deze reden besloot de burgemeester twintig leegstaande huizen in de verkoop te doen voor de symbolische vraagprijs van één euro.

LEES OOK
Zo maak je je huis Airbnb-klaar: 5 tips

Gerenoveerd design herenhuis

Het herenhuis ligt in het hart van Sambuca en is gerenoveerd door het Siciliaanse architectenbureau Studio Didea. Dit bureau heeft het huis een uitgebreide designer make-over gegeven. De materialen en kleuren zijn in harmonie met het lokale landschap. Het huis heeft drie verdiepingen. De begane grond bestaat uit een kleine woonkamer en een grote slaapkamer met een kingsize bed en een en-suite badkamer. De eerste verdieping beschikt over een woonkamer, keuken, werkruimte, badkamer en een slaapkamer op de tussenverdieping met óók een kingsize bed. De derde verdieping heeft een extra woonruimte met een queensize slaapbank. Het huis heeft plek voor maximaal zes personen. De geselecteerde deelnemer mag een vriend(in), partner of gezin meenemen. De overige twee plekken zijn voor de Airbnb-gasten.

Wat zijn de eisen?

Om kans te maken op deze once in a lifetime experience moet je lid worden van een groeiende internationale gemeenschap met een passie voor de landelijke Italiaanse cultuur en levensstijl. Als deelnemer moet je 18 jaar of ouder zijn, een conversatie in het Engels kunnen voeren en vanaf 30 juni 2022 beschikbaar zijn om naar Sambuca te verhuizen. De winnende deelnemer moet minimaal drie maanden in Sambuca verblijven en minimaal negen maanden een privékamer op Airbnb hosten. Pluspunt: de vluchten en transfers naar Sambuca worden geregeld én betaald door Airbnb. Zodra deze periode is verstreken, is het mogelijk om in overleg met de gemeente het verblijf te verlengen tot uiterlijk 2024.

Tijdens het verblijf zal de geselecteerde deelnemer de eerste maand een mentorprogramma moeten volgen dat bestaat uit een Italiaanse taalcursus en 4 kooklessen die worden gegeven door een lokale mentor. Aangezien de mogelijkheden rondom thuiswerken steeds breder worden, mag de geselecteerde deelnemer, onder bepaalde voorwaarden, zijn werkzaamheden voortzetten in Italië.

LEES OOK
Ontdek alle vtwonen hotspots

Onkosten

Zodra je als winnende deelnemer besluit om hostingactivteiten te organiseren, dan ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele persooneelskosten, schoonmaakdiensten of belastingen die van toepassing zijn bij het programma. De inkomsten uit het hosten van het huis, mag de winnende deelnemer zelf houden.

Maak kans

Geïnteresseerd? Meld je aan via deze link. Vergeet niet om de criteria op de website goed door te lezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

nog meer: Hotspots