WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eilandgids: het goede leven op Goeree-Overflakkee

Op de zuidelijke eilanden van Nederland voelt het altijd een beetje als vakantie. ‘Zeeland’, roept iedereen dan meteen. Maar wist je dat het bovenste eiland nog bij Zuid-Holland hoort en absoluut een aparte vermelding waard is? Op Goeree-Overflakkee wemelt het van de heerlijke hotspots en een weekend daar voelt als een week vakantie.

Dit staat je te doen op Goeree-Overflakkee 

Als je de locals op Goeree of Flakkee, zoals ze het in de volksmond noemen, vraagt op welk strand je moet zijn, dan krijg je een unaniem antwoord. Het Vuurtorenstrand in Ouddorp is absoluut het best bewaarde geheim onder de stranden. Zelfs op de drukste dagen in de zomer is er nog een plek te vinden en heb je ruimte genoeg. De duinen zijn groen en het strand uitgestrekt. Lukt het jou nog geen seconde om stil op een handdoek te liggen? Zet dan koers richting Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam aan het Grevelingenmeer. Hier kan alles wat ook maar íets met water te maken heeft: van surfen, zeilen en suppen tot een heuse waterjump. Op Goeree-Overflakkee tref je trouwens niet alleen hotspots, maar barst het ook van de natuur. Pak de pont eens naar Tiengemeten voor een echte eilandbelevenis. Het is hier een wandelwalhalla, auto’s zijn verboden en je kunt zelfs blijven overnachten in een yurt of tipi. Ga je graag op zoek naar interieurvondsten? In Ouddorp is de Hofdijksweg gevuld met cadeauwinkels en interieurshops, over hotspots op Goeree-Overflakkee gesproken. Loop zeker ook even binnen bij Dingenliefde, de naam zegt het al, en Hartje Holland. Voor een geborduurde kaftan of zomerse slipper moet je bij La Boustique aan de Brouwersdam zijn. 

LEES OOK
Hotspots in Zeeland: de leukste adressen van het zuiden

Goed voor de inwendige mens

Op het eiland vergeten ze niet om te zorgen voor de inwendige mens. Veel dorpen zijn in het bezit van een gezellige haven, waar je heerlijk op het terras neerstrijkt. Neem Wijnbar LLEV aan de haven in Middelharnis. Natuurlijk staan hier fijne wijnen (per glas!) op de kaart, maar uit de keuken komt ook genoeg lekkers. De salade met zalm, knapperige groene asperges en romige avocado is in ieder geval een aanrader, net als een glas Bon Courage. Als het goed genoeg is voor Herman den Blijker, dan is het het ook goed genoeg voor ons.

Hoeve Kortstaert in Goedereede is ook een goed bewaard, Flakkees geheim. Marijke maakt op haar woonboerderij verrukkelijke verse jam en kookt met liefde voor de natuur. Ben je wel op een eiland geweest als je niet even met je snoet in de zon zat bij een strandpaviljoen? Natuurlijk niet. Na je bezoek aan La Boustique schuif je in één moeite door richting Strandclub Zee. Bemachtig met mooi weer een tafel op het terras en zie hoe de zon zakt in de zee.

Eén van de unique selling points van Goeree-Overflakkee is de uitgestrekte polder. Des te leuker is het dat je bij De ûûlestee die huisgemaakte taart proeft met uitzicht op het groen. Eenmaal op dit terras in de polder wil je niet meer naar huis. Het Haringvliet is zoet en de zee zout. Op het punt waar die twee elkaar raken op de Haringvlietdam staat Zoet of zout. Echt zo’n plek waar de lunch overgaat in borrel en je uiteindelijk ook blijft eten. 

Hemels logeren bij de hotspots op Goeree-Overflakkee 

Wie richting het zuiden afzakt wil dit zo lang mogelijk rekken. Het is een uitstekend idee om een onderkomen te boeken, zodat je het eiland van Goeree tot Flakkee leert kennen. Wie zich het liefst laat verzorgen in een hotel slaapt in een kamer of appartement bij Hotel Lely in Oude-Tonge. Sla de keuken en cocktailkaart zeker niet over, die zijn minstens zo goed als de bedden en het uitzicht op de binnenvarende boten. Het liefst je eigen lodge? Dat kan bij Bed&Breakfast De Poterlodge. Hier is het lekker schommelen in de schommelstoel en staat het ontbijt al klaar in de gevulde ijskast. Voor de echte strandjutters is Strandpark Duynhille het perfecte toevluchtsoord. Vanuit je luxe duinvilla is het strand nooit ver weg. Wakker worden met uitzicht op het water? Oasis Punt-West aan het Grevelingenmeer is je stek. Vanaf de steiger duik je zo het water in en bij de brasserie kun je terecht van brunch tot borrelen aan de bar. 

LEES OOK
Dit zijn de favoriete woonadressen van de vtwonen redactie

nog meer: Hotspots