WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citytrip Eindhoven: City of lights

Er zijn niet veel mensen die Eindhoven als de meest mooie stad van het land bestempelen, maar wat de stad mist aan historische gevels, grachten en laantjes, wordt goedgemaakt met creatieve horeca en design. Bekijk hier onze favoriete hotspots!

vtwonen 10-2019 | citytrip Eindhoven Strijp-S fietsen industrieel
vtwonen 10-19 | Strijp S Eindhoven industrieel

Barista’s paradise

In Eindhoven zijn de koffietentjes overvloedig aanwezig. Een van de mooiste, met volgens velen de beste koffie, is het Koffiehuisje Eindhoven, gevestigd in een gezellig wit woonhuis in het zogenaamde Philipsdorp, dat is omgetoverd tot koffielokaal. Test hier eens de latte macchiato en de amandel ricotta cake (De Jonghlaan 32). Bij Lucifer Coffee Roasters krijg je een vers Barista-bakkie, een urban interieur, heerlijke lunch en ligt er wat te lezen. Die naam? Hier stond vroeger de eerste Nederlandse luciferfabriek – Eindhoven is niet voor niets de lichtstad (Kleine Berg 47). Je mag ze wielercafé noemen, of Cyklist of Velosoof, al gebruiken ze zelf het liefst Cyklist. Ach, als je maar uitkomt bij het gezelligste fietscafé van de wijde omgeving. Ze zitten op het NRE-terrein aan de waterkant en je kunt er de hele dag terecht voor een koffietje, reparatie, een wielershirt of fiets. Elke week vertrekken er vanaf die plek wielerclubs voor hun vaste rondje, en aanhaken mag. Echt een aanrader voor fietsfans: er zijn verschillende routes waarbij je meer dan 100 kilometer kunt fietsen zonder een verkeerslicht tegen te komen (Gasfabriek 3). Beslist een happy place is The Happiness Café – what’s in a name. Het ontbijtrestaurant serveert zeven dagen per week vega- en vegan bowls, salades, sappen, smooties en burgers. Net als organic koffie en huisgemaakte koek en taart (Nieuwe Emmasingel 9).

vtwonen 10-2019 | Eindhoven Citytrip Lucifer stenen muur
Lucifer Coffee Roasters
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Cyklist fietsen restaurant
Cyklist
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven The Happiness Cafe houte wand
The Happiness Cafe

Verstopt design

In een stad die de Dutch Design Academy als thuisbasis heeft, kan het niet anders dan dat je er goed kunt shoppen. Een verstopte, en toch gigantisch grote interieurwinkel is Loads 040, een verzamelloods aan de rand van het centrum met verschillende verkopers. Een van hen is Fritz Vintage. Onder deze noemer etaleert eigenaar Remco zijn hand picked mid century designmeubelen en woonaccessoires van over de hele wereld. Het moet gezegd: Remco heeft een goede hand van kiezen. Hij zoekt en vindt unieke items die hij voor schappelijke prijzen aanbiedt, indien nodig na een opfris- en opknapbeurt. Zo heeft hij onder andere een aantal Ligne Roset Togo modellen in zijn collectie. Op is op natuurlijk, maar hier met lege handen naar buiten is schier onmogelijk (Aalsterweg 145). Op Strijp S kun je de grote Room 108 & Gusj Market bijna niet missen: het industriële pand lonkt al van verre. Binnen word je niet teleurgesteld: de enorme zaak werd royaal aangekleed met planten – uiteraard ook te koop – en er is regelmatig een workshop te doen (Ketelhuisplein 7).

vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Loads040
Loads040
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Home Stock
Home Stock
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Room 108 & Gusj Market
Room 108 & Gusj Market

LEES OOK
Citytrip Utrecht: bruisende en borrelende stad

Eet smakelijk

Ook Eindhoven kent een foodhal. Hier heet de overdekte verzameling aan eettentjes de Down Town Gourmet Market en eerlijk gezegd is het, van alle hallen die we in eigen land aandeden, de gezelligste van het stel met het beste aanbod. Sla de sushi niet over (Smalle Haven 2-14). Sterreneten met een knipoog naar de Spaanse keuken doe je bij restaurant Zarzo (Bleekweg 7). In een oud pand aan de Kleine berg opende de brasserie Bellevue, een licht en gezellig eettentje met klassieke Franse gerechten (Kleine Berg 45).

vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Down Town
Down Town Gourmet Market
City Trip Eindhoven: Brasserie Bellevue
Brasserie Bellevue
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Down Town
Down Town Gourmet Market

100 wijnen

Wederom naar de Kleine Berg. Hier opende dit jaar L’Avenue Vin & Cuisine, uitgebaat door de eigenaren van Bar Le Cosy in dezelfde stad. Hier kun je terecht voor oesters, goede wijn en smakelijke bites. Er zijn meer dan 100 verschillende wijnen in huis. Die zijn niet allemaal per glas te bestellen, maar veel wel (Kleine Berg 23). Op het NRE-terrein, een van de oudste plekken van de lichtstad waar een tijd terug eigenlijk niks gebeurde, opende naast het al eerder genoemde wielercafé ook het langverwachte FIFTH. In een grote lichte loods kun je de hele dag door terecht voor ontbijt en lunch of alleen een borrel. Er is een eigen koffiebranderij, een groot uitnodigend restaurant, een cocktailbar en een podium voor, voornamelijk, jazzoptredens (Gasfabriek 5). Voor een goede fles wijn kun je terecht bij KURK organic wines. Hier verkopen ze alleen gecertificeerde biologische wijnen. Wijn die je dagelijks niet tegenkomt. Santé! (Edisonstraat 20)

vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven 25 LAvenue
L’Avenue Vin & Cuisine
City Trip Eindhoven: Brasserie Bellevue
Kurk
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Fifth
FIFTH

LEES OOK
Citytrip: rondje Rotterdam

Bruisend shopduo

Voor een nieuwe jurk kun je langs bij Lotte in haar winkel Bylotte. Hier vind je fijne ongecompliceerde merken, denk: Vanessa Bruno, Humanoid, IRO, M Missoni, By Malene Birger (Vrijstraat 27). De Kleine Berg en de Bergstraat vormen samen de leukste winkelstraten van de stad, niet in de laatste plaats vanwege Label Eindhoven. De kleurrijke boetiek verkoopt precies waar je op dat moment zin in hebt, wat kan komen door de manier van aanprijzen: het personeel legt de leukste setjes voor je klaar. Dat maakt het lastig om ze te weerstaan (Kleine Berg 30). Verderop in de Bergstraat zit Magda Boutique, een zaak met mooie high end merken zoals het Zweeds-Amsterdamse Rika, de tijdloze items van Monique van Heist, het Deense Wood Wood en de mooie truien van Swildens (Bergstraat 43). Mocht je denken dat Strijp S alleen voor horeca en woonwinkels is weggelegd, dan heb je het mis: hier zit ook het ingetogen en innovatieve Studio .Ruig. Tijdloos design en duurzame stoffen die een leven lang mee gaan (Torenallee 60-10).

vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Label
Label Eindhoven
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Magda
Magda Boutique
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Studio Ruig
Studio .Ruig

Ruig foodterrein

Tegen de tijd dat de avond valt, wordt het lastig in Eindhoven. Niet omdat ze er geen verlichting hebben, of omdat je niet weet waar je heen moet (het antwoord is Strijp S, een voormalig Philipsterrein), maar welke voordeur kies je? De keuze is reuze. Om te beginnen is er Radio Royaal. In het ruige gebouw waar de fabriekselementen indien mogelijk nog behouden zijn bleven, is het standaard gezellig en lekker (Ketelhuisplein 10). Ouderwets leuk is restaurant het Ketelhuis, een laagdrempelige bar met erg goed eten volgens de seizoenen en het aanbod van de markt (Ketelhuisplein 1). Coffeelab Strijp S is een topper, ook voor de lunch trouwens. De zaak is opgezet als een mini-vershal: een kleine, haast mediterrane supermercado waar je je dagelijkse bioboodschappen doet, en waar ook tafels en stoelen staan om aan te schuiven voor een hapje (Leidingstraat 45).Voor het dessert is Intelligentia Ice interessant: een knalroze ijssalon waar je onder andere yoghurt-lemoncurd-, kibana- en braam-lavendelijs in je hoorntje krijgt (Leidingstraat 27).

vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Ketelhuis
Ketelhuis
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Onder de Leidingstraat
Coffeelab Strijp S
vtwonen 10-2019 | Citytrip Eindhoven Inteligencia
Intelligentia Ice

Rondom Piet Hein

Steek de straat over bij Strijp S, ga de bocht om en kom uit bij Strijp R, eveneens voormalig Philipsgebied en ook een creatief stukje Brabant. Het is een naoorlogs terrein waar vroeger beeldhuizen werden geproduceerd. Het RK-complex uit de jaren vijftig is een van de weinige gebouwen die na de sluiting van de glasovens en fabriekshallen is blijven staan. Hier vond ontwerper Piet Hein Eek, de man die sloophout op de kaart zette, zijn onderkomen: hier werkt en verkoopt hij op maar liefst 10.000 vierkante meter. Genoeg plaats voor een aantrekkelijk (lunch)restaurant dat ook Piet Hein Eek kreeg. Het interieur is, zoals te verwachten, waanzinng. Hoge plafonds, veel lege ruimte, enorme lampen en geen tafel hetzelfde. De chef wordt terecht bejubeld met zijn ingewikkeld ogende seizoensgerechten (Halvemaanstraat 28).

Bekijk hier al onze favoriete hotspots!

Maartje Diepstraten

Maartje Diepstraten | vtwonen | Barts Boekje | Hotspots

Maartje Diepstraten en haar team spotten de leukste & nieuwste adressen voor Barts Boekje, een up-to-date adressensite. En nu dus ook voor vtwonen! Volg haar op Instagram of bartsboekje.com.

nog meer: Hotspots